De voordelen van ananas: urineafdrijvend en ontgiftend

Ananas wordt beschouwd als een van de meest geprezen tropische vruchten in de wereld. De zoete en verfrissende smaak maakt het ideaal voor iedereen in de familie en het kan in veel verschillende recepten worden gebruikt. Ananas bevat ook veel antioxidanten en essentiële voedingsstoffen die onze gezondheid verbeteren.
De voordelen van ananas: urineafdrijvend en ontgiftend

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ons lichaam verzamelt een heleboel gifstoffen en afvalstoffen als gevolg van slechte voedingsgewoonten, vervuiling of het gebruik van chemische producten. Enkele van de voordelen van ananas zijn dat het urineafdrijvende en ontgiftende eigenschappen bevat.

Deze eigenschappen kunnen de eliminatie activeren van al die stoffen die onze gezondheid kunnen beïnvloeden als ze niet goed worden verwijderd.

Leer meer over de voordelen van ananas in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van het eten van ananas?

Ananas-smoothie

Behalve dat het een urineafdrijvend en ontgiftend middel is, bevat ananas ook nog veel vitamine C, B1, B6, foliumzuur en mineralen zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, mangaan en ijzer.

Een groot deel van de samenstelling van ananas bestaat uit water en het bevat ook veel vezels. Daaraan toegevoegd dat het ook weinig calorieën bevat, maakt dat het een ideaal voedingsmiddel is voor bij een dieet.

De meeste voordelen van ananas komen door het enzym bromelaïne. Dit enzym verbetert het spijsverteringsproces en heeft het vermogen om darmparasieten te vernietigen.

Waarom is bromelaïne zo goed voor je?

Bromelaïne uit ananas beschikt over ontstekingsremmende , anti-trombose, anti-oedeem en fibrinolytische eigenschappen. De ontstekingsremmende eigenschappen van ananas kunnen zelfs behulpzaam zijn bij de behandeling van ziekten die ontstekingen veroorzaken, zoals :

 • acute bijholteontsteking
 • keelpijn
 • artritis
 • jicht

Dit enzym dat een onderdeel is van ananas is ook een natuurlijke bloedverdunner en bevordert positieve veranderingen in witte bloedcellen. Recente onderzoeken hebben bewezen dat bromelaïne en de antioxidanten kankerbestrijdend kunnen zijn.

Voordelen van antioxidanten

Ananas is een rijke bron van antioxidanten zoals vitamine C, jodium, magnesium, fosfor en calcium, die behalve je immuunsysteem verbeteren ook een positief effect hebben op de schildklier en de zenuwcellen.

Het hoge gehalte aan vitamine C dat ananas bevat, maakt het tot een sterke bestrijder van vrije radicalen die zich in het lichaam bevinden. Vrije radicalen kunnen een aantal ziekten veroorzaken, zoals atherosclerose, hart-en vaatziekten, diabetes en zelfs sommige vormen van kanker.

Hoe kun je de voordelen van ananas gebruiken

Ananas met Munt

Ananas is een veelzijdige vrucht die je makkelijk in je dieet op kunt nemen. Deze voedselsoort doet het goed in salades, natuurlijke sappen, smoothies, los in stukken gesneden of in toetjes. 

Als je het beste uit de urineafdrijvende en ontgiftende eigenschappen wilt halen om zo de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen en je gezonder te voelen, kun ook een speciaal ananasdieet volgen.

Ananasdieet om je lichaam te ontgiften

Voordat je leert over het ananasdieet is het belangrijk om te weten dat je het niet iedere dag moet doen. Dit dieet moet je niet meer dan een maximum van vijf dagen achter elkaar doen en niet meer dan twee of drie keer per jaar.

Dankzij dit dieet kun je de eliminatie van afvalstoffen uit je lichaam stimuleren, evenals het vocht dat je vast hebt gehouden. Het zal je ook helpen snel gewicht te verliezen als je er ook een gezonde levenswijze bij hebt.

 • Ontbijt: twee of drie stukken ananas en thee of infusie.
 • Halverwege de ochtend: tegen deze tijd zou je vers ananassap moeten drinken, dat je op de volgende manier bereidt: kook de ananasschil in twee liter water, laat het trekken en zeef het. Zet de vloeistof in de koelkast en drink het dan als vers sap.
 • Lunch: bereidt een reinigende soep met vier preistengels, twee koolrapen, één stuk selderij, één wortel en drie artisjokken. Je kunt er gegrilde kip of vis bij eten en twee stukken ananas.
 • Halverwege de ochtend: ananassap en biologische yoghurt.
 • Avondeten: vier of vijf stukken ananas.

Ananas-smoothie

Als je vaker van de heerlijke smaak van ananas wilt genieten en op hetzelfde moment van de urineafdrijvende en ontgiftende eigenschappen wilt genieten, aarzel dan niet om deze heerlijke en verfrissende ananas-smoothie te maken.

Ingrediënten

 • Eén kop ananas
 • Eén kop wortel
 • 250 ml heel koud water
 • Het sap van twee sinaasappels
 • Twee eetlepels chiazaden

Hoe je het maakt

 • Snijd de ananas in stukjes, rasp de wortels en meng dit met de rest van de ingrediënten in de blender.
 • Meng ze goed, totdat alle ingrediënten volledig met elkaar zijn vermengd, en drink deze smoothie dan zonder hem te zeven. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hale, Laura P et al. ”Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis”. Inflammatory bowel diseases vol. 16,12 (2010): 2012-21.
 • Parle, Milind & Goel, Pooja. (2010). ”Eat pineapple a day to keep depression at bay”. International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy. 1.
 • Kumakura S, Yamashita M, Tsurufuji S. ”Effect of bromelain on kaolin-induced inflammation in rats”. Eur J Pharmacol. 1988 Jun 10;150(3):295-301.
 • Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S. and Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports5(3), 283–288. https://doi.org/10.3892/br.2016.720
 • Pillai, K., Akhter, J., Chua, T. C. and Morris D. L. (2013). Anticancer property of bromelain with therapeutic potential in malignant peritoneal mesothelioma. Cancer Investigation, 31(4), 241-250. https://doi.org/10.3109/07357907.2013.784777

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.