Natuurlijke remedies om je aderen te reinigen

Verstopte aderen kunnen tot een hartaanval leiden. Daarom is het zo belangrijk ze "schoon" en "ontstopt" te houden.
Natuurlijke remedies om je aderen te reinigen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Schonere aders zullen leiden tot een verbeterde levenskwaliteit. Het is dus belangrijk je aderen te reinigen. 

Het voedsel dat je elke dag eet kan schadelijk zijn voor je gezondheid en kan zich vastzetten op de wand van je aderen en zorgen voor het verstoppen ervan. Uiteindelijk zal er geen bloed meer naar het hart en andere aderen kunnen stromen.

Lees dit artikel om te weten te komen welke natuurlijke remedies je kan gebruiken om je aderen te reinigen.

De beste voeding om je aderen te reinigen

 • Knoflook: Weet je wel hoeveel goede eigenschappen knoflook heeft? Dankzij deze fantastische eigenschappen, die de gezondheid ten goede komen, wordt het in zeer veel thuisremedies gebruikt. Knoflook bevat namelijk zeer veel antioxidanten, die vechten tegen schadelijke stoffen in het lichaam. Het helpt vet in de aderen te verminderen (LDL, of zogenaamde “slechte” cholesterol), terwijl het “goede” cholesterol (HDL) bevordert. Verder kan het de bloeddruk verlagen. Je kan het rauw of gekookt innemen via een oneindige lijst van recepten.

Knoflook om je aderen te reinigen

 • Havermout: Bevat weinig koolhydraten en absorbeert zeven keer zijn gewicht in water. Het wordt vaak gebruik in industriële hapjes, gebakjes, cakes en vlees. Het vermindert de cholesterol die zich aan de wand van de aderen “gekleefd” heeft, waardoor het atherosclerose voorkomt en het risico op een hartaanval vermindert.
 • Granaatappelsap: Onderzoekers in Napels, Italië en Los Angelos, Californië, hebben aangetoond dat de grote hoeveelheid antioxidanten in het sap van dit fruit, dat van vele andere fruitsoorten of ingrediënten, zoals bosbessen, sinaasappels en braambessen, overschrijdt. Het kan daardoor schade aan aderen en atherosclerose helpen bestrijden en je aderen helpen te reinigen.
 • Appels:  Dit heerlijke fruit bevat veel pectine, een vezel dat bindt met cholesterol en daarbij het niveau van cholesterol in het bloed doet dalen. Het bevat verder ook flavonoïden, die het risico op een hartaanval met 50% zouden kunnen verminderen, indien ze regelmatig genuttigd worden.
Appels om je aderen te reinigen
 • Visolie: Dit bevat omega 3-vetzuren (die vandaag de dag erg populair zijn). Deze vetzuren heeft het lichaam nodig om optimaal te functioneren. Ze ontstoppen bovendien ook de aderen. Maak bij voorkeur een keuze uit de volgende vissoorten: sardines, haring, forel, tonijn, makreel en zalm.
 • Walnoten: Walnoten bevatten veel mono-onverzadigde vetten en omega 3-vetzuren. Andere noten, zoals amandelen, hazelnoten, pinda’s en pecannoten, zijn ook aangeraden. Voeg ze toe aan je maaltijden of eet ze als snack om je aderen te reinigen.

Nog meer voedingsmiddelen om je aderen te reinigen

 • Olijfolie: Nog zo’n erg krachtig voedingsmiddel. Gebruik steeds extra vierge olijfolie die koud geperst is, zodat de olie zijn eigenschappen niet verliest. Naast het toevoegen van smaak aan je gerechten, kan het ook het risico op hartaandoeningen verminderen. Dat komt omdat olijfolie een mono-onverzadigd vet is, waardoor de kans kleiner is dat het verzadigd (en dus “geoxideerd”) wordt. Geoxideerd cholesterol maakt namelijk plaque aan, dat zich aan de wand van de aderen zal hechten.
 • Avocado: Ook dit fruit bevat veel mono-onverzadigde vetten, die in het lichaam niet oxideren. Er bestaat dus geen risico dat ze de kans op atherosclerose verhogen door het aanmaken van plaque in de aderen.

Avocado om je aderen te reinigen

 • Tomaat: Deze zijn rijk aan lycopeen. Dit vermindert de kans dat slechte (LDL) cholesterol oxideert en blijft kleven aan de wand van de aderen. Gebruik vooral rauwe tomaten en probeer ze dagelijks aan je dieet toe te voegen.
 • Spinazie: De reden dat Popeye zo sterk was, was omdat hij zoveel spinazie at. Het is bewezen dat het veel vitamine A en C bevat, wat verhindert dat cholesterol oxideert. Hierdoor is er een lagere kans op atherosclerose. Het is een groene bladgroente (zoals sla), die naast bovenstaande effecten, nog veel anders goeds in het lichaam teweeg brengt.
 • Hele granen: Voorbeelden zijn rijst van hele granen, zwart brood of roggebrood en havermoutmeel. Ze werken fantastisch voor het optimaal houden van de gezondheid van het hart. De reden is dat ze veel oplosbare vezels bevatten, die helpen om de slechte cholesterol te verlagen en voorkomen dat zich plaque zal vormen dat zich vastzet op de wand van de aderen.
 • Asperges: Dit is één van de beste reinigers van het bloed en de aderen die bestaat. Het verlaagt de bloeddruk en verhindert dat zich schadelijke en mogelijk fatale bloedklonters vormen.

Asperges om je aderen te reinigen

Drie recepten om je aderen te reinigen

Als je je moe voelt en je weet niet goed waarom of wanneer je bloedtesten aantonen dat je cholesterol te hoog is en je geen medicatie wil nemen of als je op zoek bent naar een natuurlijk alternatief, noteer dan de drie onderstaande recepten, die je thuis kan maken. Ze zullen je op een natuurlijke manier helpen je aderen te reinigen.

 • Meng een halve kop appelazijn met een teentje geplette knoflook. Meng goed. Drink dit ‘s ochtends voor het ontbijt en spoel het door met een glas water. Doe dit elke ochtend gedurende een hele week.
 • Mix drie wortels en twee appels. Plaats het mengsel in de koelkast om later op te drinken. Indien mogelijk drink je het op voor het ontbijt gedurende een hele week.
 • Maak een smoothie van drie eetlepels honing en een eetlepel citroensap. Voeg hierbij twee eetlepels warm water. Meng het goed en drink het elke dag gedurende een week.

Drie recepten om je aderen te reinigen

Foto’s: Patrick J Lynch, Colin Davis, lowjumpingfrog, Dan Foy, Jaanus Silla en Alan Levine.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carper J. Los alimentos: medicina milagrosa. Barcelona, España: Amat SL, 2008.

 • Delgado CL. Limpiando las arterias de su corazón. Bogotá: Random House, 2015.

 • Hernández-Pérez A et al. Fumadores ocasionales y ligeros, prevalencia, importancia y alternativas de tratamiento. Neumol Cir Torax. 2021; 80 (2): 89-93

 • Ramos Domínguez B, Méndez Crespo G. Comportamiento de factores de riesgo en las enfermedades del corazón y cerebrovascular. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología. 2006; 44(3). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032006000300005&lng=es.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.