8 fantastische gezonde positieve effecten van asperge

Asperge is niet alleen een heerlijke en veelzijdige groente. Maar ken jij ook nog andere voordelen van asperge?
8 fantastische gezonde positieve effecten van asperge
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 03 augustus, 2018

Asperge bevat vitaminen en mineralen. Maar dat niet alleen. Het werkt ook urineafdrijvend en is rijk aan vezels. Dit helpt om vochtophoping en constipatie te voorkomen. De beste tijd van het jaar om asperges te eten is in de lente. In de lentemaanden vinden we in de winkel beide variëteiten (witte en groene). Leer hier de gezonde positieve effecten van asperge kennen!

De kenmerken van asperge

De voornaamste stam van asperge is afkomstig van de plant met de naam Aspargus Officinalis. Deze plant kan tot anderhalve meter hoog worden.

Asperge behoort tot dezelfde familie als prei, ui en bieslook. Maar ze hebben geen gelijksoortige vorm of smaak.

Groene asperges zijn afkomstig van het gebied rond de Middellandse Zee. Ze komen vooral uit de streken dichtbij de rivieren Tigris en Eufraat.

In het oude Egypte en in het oude Griekenland aten mensen asperges en gebruikten het als een offer aan de goden. De Romeinen maakten deze groente over heel Europa populair. Maar zij verkozen het om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Na de val van het Romeinse Rijk stopten mensen met asperges eten.

In de 17e eeuw werd asperge één van de meest gegeten voedingsmiddelen bij de bourgeoisie en de hogere klasse. Tot de 19e eeuw was de groene soort het enige type asperge dat mensen kenden. Maar toen de manier van telen (ondergrond) veranderde, begon de witte asperge te groeien. Het verschil heeft te maken met de hoeveelheid zon die de plant krijgt (de groene kleur is wegens het chlorofyl).

In de 21e eeuw herwon het zijn populariteit dankzij zijn culinaire eigenschappen.

Tegenwoordig teelt men deze groente in streken met een mild klimaat. De grootste producenten van asperge zijn Italië, Duitsland en Frankrijk.

Kassen en koelcellen zorgen ervoor dat we het hele jaar door asperges kunnen eten. Maar toch is de lente de beste tijd om deze groente te eten. Tijdens de andere maanden kan je ze ingelegd eten.

Wat zijn de positieve effecten van asperge?

Asperge bevat veel vitaminen. Dat is de reden dat mensen het al sinds de oudheid eten. Vanwege de verschillende positieve effecten van asperge wordt het hoog aanbevolen. Ontdek hieronder wat die voordelen zijn.

1. Asperge werkt urineafdrijvend

Asperge werkt urineafdrijvend

Asperge bestaat hoofdzakelijk uit water. Het bevordert dus de afvoer van vocht.

 • Men beveelt mensen die last hebben van vochtophoping, zwellingen of nierproblemen (nierstenen en infecties bijvoorbeeld) aan om asperges te eten. Ze zijn ook ideaal voor mensen met een hoge bloeddruk.
 • Deze groente verschaft ook asparagine. Dit aminozuur stimuleert de aanmaak van urine.
 • Asperge bevat geen natuurlijk natrium. Het zal dus het opgeblazen gevoel dat je meestal krijgt tijdens PMS niet vermeerderen.

2. Het is een laxeermiddel

Nog een andere gezond effect van asperge is zijn vermogen om de darmdoorvoer te regelen. Dit komt omdat het vezels bevat.

Het behandelt en voorkomt:

 • constipatie
 • aambeien
 • divertikels in de dikke darm
 • het prikkelbare darmsyndroom

Vezels hebben ook nog andere eigenschappen. Ze verminderen bijvoorbeeld het cholesterolgehalte en bevorderen de afbraak van suiker in het bloed.

3. Asperge is een antioxidant

Positieve effecten van asperge

Eén van de positieve effecten van asperge is wat het kan doen voor je schoonheid. Als je een maaltijd met asperges eet dan kan dit veel doeltreffender zijn dan welke schoonheidsbehandeling dan ook.

Dit komt om deze groene (of witte) groente veel antioxidanten bevat. Die hebben het vermogen om de effecten van vrije radicalen te neutraliseren.

Vrije radicalen vallen de cellen aan en veroorzaken veroudering. Bovendien bevat asperge bètacaroteen. Dit element is goed voor een gezonde huid.

4. Het werkt als een antidepressivum

Asperge bevat ook een grote hoeveelheid foliumzuur. Deze voedingsstof verbetert niet alleen de gezondheid van zwangere vrouwen. Het helpt ook bij de ontwikkeling van de foetus. Bovendien is het ook gunstig voor de hersenen.

Asperge vermindert het risico op cognitieve achteruitgang. Het helpt je om goed te slapen en een eind te maken aan slapeloosheid. Je kan het ook gebruiken om depressie aan te pakken.

Heb je het moeilijk om je te ontspannen? Ben je te gestrest of vermoeid? Dan is enkele asperges eten bij je maaltijd het beste wat je kan doen.

Het is beter dan alle soorten medicatie.

5. Deze groente is heel voedzaam

Asperge is heel voedzaam

De voedingssamenstelling van asperge bestaat uit vitamine A, C, E en K. Het bevat ook chroom, sporenelementen, vezels en foliumzuur.

Eet dus regelmatig asperges. Want op die manier zal je het lichaam met vele voedingsstoffen voeden die essentieel zijn voor je lichaamsfuncties.

6. Asperge is goed voor je botten

Mensen die ouder zijn dan 50 (vooral vrouwen die in de menopauze zijn) en kinderen jonger dan 5 jaar moeten meer asperges eten dan alle anderen.

Waarom? Asperge bevat vitamine K. Deze vitamine zorgt ervoor dat je botten sterker en gezonder zijn. Dit zal dus voorkomen dat je een bot breekt.

Het skeletsysteem wordt zwakker naarmate je ouder wordt, waardoor je last kan krijgen van osteoporose of artritis.

Kinderen moeten asperges eten zodat ze op een goede manier groeien en zich ontwikkelen. Dankzij deze groente zullen de osteocalcine-eiwitten (die zich in het botweefsel bevinden) je helpen om beter te functioneren.

7. Het helpt je om gewicht te verliezen

Positieve effecten van asperge

Ben je op dieet en wil je gewicht verliezen? Voeg dan asperges toe aan je maaltijdplan.

 • Een kop (200 g) van deze groente bevat bijna 300 mg kalium. Van deze voedingsstof weten we dat het buikvet vermindert.
 • Het bevat ook vezels die constipatie voorkomen en gifstoffen afvoeren.

En alsof dat nog niet genoeg is, stilt het de honger. Het verhindert dus dat we uit onrust, depressie of verveling gaan eten.

8. Asperge werkt antiviraal

We eindigen tenslotte met nog één van de positieve effecten van asperge op je gezondheid. Asperge voedt het lichaam met voedingsstoffen die het immuunsysteem ondersteunen.

Het zal dus helpen om verkoudheden, griep of elke andere virale of bacteriële ziekte te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sun, T., Tang, J., & Powers, J. R. (2007). Antioxidant activity and quality of asparagus affected by microwave-circulated water combination and conventional sterilization. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.10.047
 • Fuentes-Alventosa, J. M., Rodríguez-Gutiérrez, G., Jaramillo-Carmona, S., Espejo-Calvo, J. A., Rodríguez-Arcos, R., Fernández-Bolaños, J., … Jiménez-Araujo, A. (2009). Effect of extraction method on chemical composition and functional characteristics of high dietary fibre powders obtained from asparagus by-products. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.07.075
 • Eichholz, I., Rohn, S., Gamm, A., Beesk, N., Herppich, W. B., Kroh, L. W., … Huyskens-Keil, S. (2012). UV-B-mediated flavonoid synthesis in white asparagus (Asparagus officinalis L.). Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.03.008

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.