Moet je je baby wakker maken om de luier te verschonen?

Sommige ouders weten niet zeker of het een goed idee is om hun baby wakker te maken als ze hun luier verwisselen. Elke dag kunnen ze zich deze vraag stellen.
Moet je je baby wakker maken om de luier te verschonen?
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

De huid van je baby is erg gevoelig voor irriterende stoffen zoals urine, ontlasting of cosmetische producten. De luiers van baby’s moeten dan ook regelmatig verschoont worden om huiduitslag of dermatitis te voorkomen.

Het feit of je je baby al dan niet moet wakker maken om zijn of haar luier te verschonen is afhankelijk van verschillende factoren.

Een moeder die moeite heeft om de baby in slaap te brengen wel twee keer bedenken om haar baby wakker te maken. Niemand wil omgaan met een baby die overstuur is omdat hij of zij gewekt is.

Als je baby echter vaak luieruitslag krijgt, zal je hem of haar hoogstwaarschijnlijk ‘s nachts wakker maken om dermatitis te voorkomen.

Moet je je baby wakker maken om de luier te verschonen?

Zoals we reeds vermeld hebben, is elke baby anders. Wat voor de ene baby werkt, werkt misschien niet voor de andere. Dit betekent dat je niet op dezelfde tactieken moet vertrouwen die je bij je andere kinderen hebt gebruikt.

Baby met een schone luier

Het is aan de ouder om te bepalen wat de behoeften van de baby zijn. Laten we daarom meer in detail treden over de factoren die van invloed zijn op de beslissing of je je baby wakker zal maken om zijn of haar luier te verschonen.

Wat heeft prioriteit: rust of hygiëne?

Het is ongetwijfeld schadelijk voor de gevoelige huid van een pasgeboren baby om een vieze luier met urine of ontlasting lang aan te laten. Tegelijkertijd is het essentieel voor de ontwikkeling van je baby om hun slaap niet te verstoren.

Terwijl de baby wakker is, is het prima om de luier te verschonen. Het probleem doet zich voor wanneer de baby slaapt. Het kiezen wat prioriteit heeft voor het welzijn van je baby is de sleutel tot het nemen van de juiste beslissing.

Een vieze luier van je baby moet verschoont worden

Baby’s ontlasten zich meestal wanneer voedsel hun maag bereikt. Dit staat bekend als de gastrocolische reflex, wat betekent dat het tijd is om de luier van je baby te veranderen.

Een baby die flesvoeding krijgt wordt elke drie uur wakker om gevoed te worden. Dit is ook het moment waarop de luier kan verschoond worden. Dit betekent dus dat je je baby niet hoeft te wekken om zijn of haar luier te verwisselen.

Als de baby borstvoeding krijgt, zal hij of zij waarschijnlijk vaker plassen en poepen, net zoals ze vaker moeten worden gevoed. Daarom wordt de baby vaker wakker, wat een goed moment is om de luier te verwisselen zonder dat je baby wakker gemaakt hoeft te worden.

Maar mijn baby slaapt 6 uur of langer! Wat moet ik doen?

Ouders worstelen nog meer met deze beslissing als de baby 6 of 7 uur achter elkaar slaapt. Het wakker maken van de baby voor een luierwissel wordt een zorg voor de ouders, waardoor veel moeders zich tot hun kinderarts wenden voor hulp.

Wegwerpluiers worden steeds absorberender. Nachtluiers zijn speciaal gemaakt om je baby een volledige nachtrust te gunnen.

Je hoeft je baby dus niet wakker maken om te verschonen als die 6 of 7 uur na elkaar slaapt. De luier zou alle vloeistof op moeten nemen en praktisch droog blijven tot ze de volgende dag ontwaken.

Een kind dat slaapt laat je beter slapen

Je moet er gewoon voor zorgen dat je hun luier vlak voor het slapengaan verschoont en dat hun huid schoon en droog is. Breng ook zo nodig een crème aan om luieruitslag te voorkomen. Vraag je kinderarts wat de beste crème is voor jouw baby.

Als je baby ‘s nachts wakker wordt, valt hij of zij meestal in slaap tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is het volledig contraproductief om je baby nogmaals wakker te maken voor het verschonen.

Je kunt de luier het beste onmiddellijk vervangen als je baby wakker wordt en dan je baby voeden.

Wanneer moet ik mijn baby wakker maken om te verschonen?

Soms is de enige optie voor een baby om katoenen luiers te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat wegwerpluiers ervoor zorgen dat de baby allergieën heeft. In dat geval kun je best de luier verschonen als je baby zich ontlast heeft of als de luier nat is.

Helaas moet je in dit geval soms de baby wakker maken om de luier te verwisselen. Als je dit niet doet, zal de baby toch wakker worden tijdens het verschonen.

Als de baby diarree heeft, moet de luier onmiddellijk worden vervangen. De ontlasting kan namelijk verzuurd raken en schurender zijn voor de gevoelige huid van de baby. Zelfs als je goed absorberende wegwerpluiers gebruikt moet je deze vervangen.

Het is zeer waarschijnlijk dat de baby wakker wordt tijdens het verschonen, en je zult alle problemen moeten doorstaan om je baby weer in slaap te laten vallen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.