Moet je je baby wakker maken voor de voeding?

Soms is het nodig dat je je baby wakker maakt om hem of haar te voeden. Of je de baby wekt of niet, zal afhangen van factoren als leeftijd, gewicht en algemene gezondheid.
Moet je je baby wakker maken voor de voeding?
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Moet je je baby wakker maken voor de voeding?

Vele ouders vragen zich af of ze hun baby wel of niet moeten wekken om hem of haar te voeden. Ben jij een nieuwe moeder of vader? Dan heb je jezelf deze vraag waarschijnlijk al vaak gesteld. Maar je hoeft je niet slecht te voelen. Want dingen als slaap- en eetpatronen zijn altijd bronnen van zorgen voor de ouders.

Tegenwoordig zijn er tegenstrijdige meningen over deze kwestie. Aan de ene kant beweren sommige mensen dat een baby om de twee tot vier uren gevoed moet worden, ook al moet je je baby wakker maken om dit te doen.

Maar in dit artikel zullen we bespreken of het wel of niet nodig is dat jullie je baby wakker maken voor de voeding.

Hoeveel slaap hebben baby’s nodig? 

Je moet eerst wat meer weten over de gezonde slaapgewoonten bij zuigelingen. Dit zal jullie helpen om te bepalen of het wel of niet nodig is dat jullie je baby wakker maken voor de voeding. Je leert dan ook of dit al of niet hun ontwikkeling beïnvloedt.

Het slaappatroon van zuigelingen

Zuigelingen slapen ongeveer 16 uren per dag. Meestal worden ze om de 2 of 3 uren wakker om te eten. Maar ook dit is geen vaste regel.

Sommige baby’s slapen meer dan 3 uren na elkaar. Dit is normaal want alle baby’s zijn verschillend.

Ontdek meer in dit artikel: Hoe doe je een pasgeboren baby in bad?

De slaap van een baby: de eerste maanden 

Tijdens de eerste twee maanden hangt de slaap af van de honger die de baby heeft. Na de voeding valt de baby in een lichte slaap. Je mag hem of haar dan niet wakker maken.

Deze lichte slaap duurt meestal 30 tot 40 minuten. Je zal het zien dat je baby zich in een lichte slaap bevindt, want ze kunnen dan onrustig lijken. Maar dit is heel normaal. Na deze fase valt de baby in een diepe slaap.

Het is belangrijk dat je weet dat baby’s tijdens de nacht langer beginnen slapen wanneer ze ongeveer 4 tot 6 maanden oud zijn. Tot aan die leeftijd hangen de slaap- en de waakcycli af van de circadiane ritmes en van het licht of de duisternis.

Samengevat kunnen we zeggen dat zuigelingen hun slaappatronen langzaam laten stabiliseren. Wanneer dit gebeurt, zullen hun ouders in staat zijn om beter te rusten.

Voedingsschema 

We hebben het eerder al vermeld. Baby’s moeten ongeveer elke 3 uren gevoed worden. Na deze tijdsduur worden baby’s wakker. Ze huilen, worden gevoed en vallen opnieuw in slaap. Onthoud ook dat huilen niet altijd een gevolg is van honger.

De periode van 3 uren is een referentie. Het is slechts een statistisch gegeven. Sommige baby’s moeten vaker gevoed worden en andere baby’s moeten wakker gemaakt worden omdat ze te veel slapen.

Ook dit is een boeiend artikel: Een overlevingsgids voor de nieuwe moeder

Wanneer moet je je baby wakker maken voor de voeding? 

Je baby wakker maken voor de voeding

Als een baby goede slaapgewoonten heeft en het goede gewicht voor zijn leeftijd dan hoef je hem niet wakker maken. Maar er zijn situaties waarin dit toch noodzakelijk is. Dit zal afhangen van de leeftijd, het gewicht en de algemene gezondheid van de baby.

De meeste pasgeborenen verliezen gewicht in de eerste paar dagen na hun geboorte. Dit komt omdat ze enkele dagen nodig hebben om de borstvoeding of de flesvoeding onder de knie te krijgen. Bovendien kan hun maag bij elke voeding slechts een kleine hoeveelheid voedsel opnemen.

Je ziet dus dat het heel belangrijk is dat pasgeborenen regelmatig eten. Het kan dus nodig zijn dat je je baby enkele keren per dag moet wakker maken (vooral als je baby prematuur is).

Anderzijds moeten de ouders zich niet alleen door de klok of door het gehuil van de baby laten leiden. Huilen is slechts een teken dat de baby honger heeft. Als je merkt dat je baby onrustig is, zijn lippen beweegt en zuigende bewegingen maakt, dat is de kans groot dat je hem moet voeden.

Andere factoren die je in overweging moet nemen 

Zodra de baby het optimale gewicht bereikt heeft en rustig blijft toenemen in gewicht dan is het ‘t beste dat je wacht tot de baby uit zichzelf wakker wordt. Je kan hem dan voeden.

Je hoeft je geen zorgen maken over hoeveel of hoe vaak je baby eet. Maar er zijn belangrijkere ontwikkelingsfactoren waaraan je aandacht moet schenken. Let onder andere op de volgende dingen:

  • Een rustig maar gestage gewichtstoename.
  • Lijkt je baby tussen de voedingsmomenten verzadigd of niet?
  • Maakt je baby zes of meer luiers per dag nat?
  • Poept je baby drie of meer keren per dag?

Als je geen enkele van deze dingen die we hierboven beschrijven, opmerkt dan moet je een arts raadplegen. De specialist kan dan je baby onderzoeken en nagaan of alles goed is. Je arts kan je ook de nodige informatie verschaffen en je vragen beantwoorden. Dit helpt jou ook om risico’s te vermijden.

Wellicht vind je ook dit artikel interessant: Vijf gezonde ontbijtjes voor kinderen

Moet je je baby wakker maken voor de voeding?

Besluit 

We vatten het nog even samen. Tenzij je baby prematuur geboren is, te weinig weegt of ongezond is, hoef je hem of haar niet wakker maken voor de voeding. Als je kleintje gezond is en veel slaapt, maak je dan geen zorgen. Laat je baby zo lang slapen als hij of zij nodig heeft.

Het is goed dat je de baby laat slapen. Want dit helpt hen om op lichamelijk gebied te groeien en gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Bovendien kan jij die tijd gebruiken om wat te rusten of enkele boodschappen te doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andreas NJ., Kampmann B., Le Doare KM., Human breast milk: a review on its composition and bioactivity. Early Hum Dev, 2015. 91 (11): 629-35.
  • Arboledas G. Lactancia materna y sueño ¿Se potencian o dificultan?. Canarias pediátrica. 2015; 39(2): 66-70. 
  • Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., Li C., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
  • Galiano M, Moreno-Villares J. Nuevas tendencias en la introducción de la alimentación complementaria en lactantes. Anales de Pediatría Continuada. 2011;9(1):41-47.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.