Kalmeer buikpijn bij je baby met deze remedies

Heeft je baby last van buikpijn? Probeer deze vier natuurlijke remedies. Je kan ze thuis zelf doen.
Kalmeer buikpijn bij je baby met deze remedies

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen die een baby heeft of gehad heeft weet dat buikpijn één van de meest frustrerende ervaringen is. Wanneer een baby hier last van heeft, dan huilt hij of zij uren aan een stuk, zelfs al lijkt alles met in orde te zijn.

Ze hebben geen koorts, hun luier is droog, ze hebben net gegeten en toch blijven ze snikken. En je kan niets anders doen behalve je afvragen wat er aan de hand is.

De stress is enorm. Je denkt zelfs dat je geen ouder bent. Je denkt, “Ik ben de volwassenen hier, moet ik niet de situatie onder controle hebben en mijn kind beschermen tegen ziekten?”

Als je dit leest, heb je deze scène waarschijnlijk al meer dan eens meegemaakt. Maar weet je wat? De precieze oorzaak van buikpijn of koliek is niet bekend.

Het wordt eigenlijk omschreven als langere periodes gedurende de week herhaaldelijk huilen en zonder een aanwijsbare oorzaak.

Toch onthult één studie dat een deel van de kinderen gevoeliger is voor dit probleem dan andere kinderen.

En de waarheid is dat dit heel logisch klinkt als we even ophouden met erover te piekeren. Stel je de rust voor die een baby ervaart wanneer het in de baarmoeder zit en let op waar er om je heen gebeurt.

Beeld je het contrast in tussen duisternis en licht, tussen de hartslag van de moeder en lawaai, en tussen onophoudelijke bevrediging en honger…  Deze tegenstelling veroorzaakt angst bij baby’s die zich manifesteert op de enige manier die zij kennen om zich uit te drukken: huilen.

Daarom is het dus heel belangrijk dat we hen helpen om te ontspannen.

Verzacht de buikpijn van je baby met 4 remedies

1. Kamillethee

Verzacht de buikpijn van je baby met kamillethee

Kamille bevat een bestanddeel met de naam glucine. Dit element heeft een ontspannend effect. Bovendien zijn alle bestanddelen van kamillethee erg zacht. Je baby kan het dus zonder enig probleem drinken.

  • Maar als je twijfels hebt, maak dan de fopspeen wat vochtig met de thee voordat je je baby de thee rechtstreeks laat drinken.
  • Als je baby het goed verdraagt, dan kan hij of zij uit de fles drinken.
  • Blijft alles goed verlopen, dan kan je je baby deze thee vaker laten drinken.

Baby’s hebben vaak last van gasvorming. Deze remedie is ook handig om dit probleem aan te pakken.

2. Creëer een ontspannen sfeer

Creëer een ontspannen sfeer met je baby

Je kan een troostende sfeer creëren om de buikpijn te lichten maar ook om het te voorkomen. Gebruik zacht licht, omring je baby met dit zachte licht en geef hem iets leuk om vast te houden.

Je kan zelfs die opnamen gebruiken die geluiden laten horen die baby’s in de baarmoeder horen.

Op die manier zal je baby zich op een veilige plaats voelen, net zoals wanneer ze zich voelden op dat plekje waar alles vredig en rustig is en waar ze zich niet hoefden in te spannen om iets te bereiken. Hun stress zal afnemen met als resultaat dat ze zullen stoppen met huilen.

  • Je kunt ontspannende muziek opzetten zoals Mozart of andere componisten als je dat wilt. Het belangrijkstee is dat je ervoor zorgt dat je je baby niet in de stilte laat liggen.
  • Vergeet niet dat ze stilte niet kenden voordat ze geboren werden. Eigenlijk is dat één van de redenen waarom het voor baby’s zo moeilijk is om alleen te slapen.

3. Wieg je baby

baby

Dit is nog een andere manier om je kind symbolisch naar die veilige plek te brengen waar het zo  aan gewend was. Wieg de baby voor naar achter met het hoofdje op je borst.

  • Deze beweging zal hen terugbrengen naar hun eerste thuis. Want het is erg vergelijkbaar met de beweging die ze voelden, toen hun moeder aan het lopen was.
  • Door hun oor dichtbij je hart te houden kunnen ze ook de hartslag voelen die hen gezelschap hield in de baarmoeder. Het is een geweldig hulpmiddel om je baby rust te geven.

4. Geef je baby een bad met warm water

We hebben het hier opnieuw over het nabootsen van de omgeving in de baarmoeder. In de uterus zijn kinderen omringd door vruchtwater. Het gevoel te drijven in een badje zal hen op een geweldige manier tot rust brengen.

Ook hier kan je de geluidsopnamen gebruiken waar we het eerder over hadden. Als je die twee maatregelen combineert, dan zal de omgeving van je baby eigenlijk bijna identiek zijn aan die waar ze zo naar verlangen.

Hun ervaring van ter wereld te komen is nogal traumatisch. Want dit was bijvoorbeeld de eerste keer dat ze moesten ademen. In de baarmoeder hoefden ze dit immers nooit te doen.

Het is voor hen de eerste keer dat ze het doen. Daarom is het dan ook geen verrassing dat sommige erg gevoelige kinderen het leven als een vijandige plaats ervaren die hen uitput.

Hoewel we altijd bij hen zijn om hen te helpen gewend te raken aan hun nieuwe omgeving, is het even moeilijk als wanneer wij op een verlaten eiland zouden landen.

Het verschil is dat volwassene woorden bezitten om zich uit te drukken en dat baby’s huilen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Johnson, JD; Cocker, K; Chang, E (1 October 2015). “Infantile Colic: Recognition and Treatment”. American Family Physician92 (7): 577–82
  • Barr, RG (1998). “Colic and crying syndromes in infants”. Pediatrics102 (5 Suppl E): 1282–6
  • Sung, V. (2018). Infantile colic. Australian Prescriber41(4), 105–110. https://doi.org/10.18773/AUSTPRESCR.2018.033
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
  • Lam TML, Chan PC, Goh LH. Approach to infantile colic in primary care. Singapore Med J. 2019;60(1):12–16. doi:10.11622/smedj.2019004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.