Ik ben te gevoelig, een emotionele spons

28 november 2018
Reageer jij op een manier die mensen overdreven vinden? Trek jij je er te veel van aan wat anderen over je zeggen? Als dat zo is, ben jij misschien wel een emotionele spons.

Ben jij een emotionele spons? Om niet zo gevoelig te zijn, moet je je gevoelens de vrije loop laten en ze niet binnenhouden. Als je dit niet kunt, omring jezelf dan met positieve mensen, zodat je alleen maar de positieve dingen absorbeert.

Reageer jij op een manier die mensen overdreven vinden? Trek jij je er te veel van aan wat anderen over je zeggen? Als dat zo is ben jij misschien wel een emotionele spons.

Jij trekt je dingen meer aan dan andere mensen. Je voelt emoties op een extreme manier. Sommige mensen zijn heel gevoelig. Daardoor zijn ze meer empathisch dan de rest, maar ook vatbaarder.

Als je je verdrietig voelt, ben je dat extreem. Als je gelukkig bent, voel je ook dat op een extreme manier. En als het gaat om gevoelens is er geen middenweg. Dit kan zijn omdat je gevoelens absorbeert die niet van jou zijn.

Lees ook:
Beschik jij over voldoende emotionele intelligentie?

Ik ben een emotionele spons en ik lijd daaronder

Gevoelens uitdrukken

Als je een emotionele spons bent, krijg je veel complimenten over je geweldige empathie, over wat een goede luisteraar je bent en je fantastische adviezen. 

Maar wat ze niet weten, is dat je lijdt omdat je niet kunt stoppen met het absorberen van de gevoelens van anderen.

Het gaat zo: als je met een vriend praat die het moeilijk heeft omdat iemand in zijn of haar omgeving overleden is, voel jij zijn pijn. Je absorbeert het en dan lijd jij ook.

Dit zou niet zo erg zijn als je niet omringd werd door mensen die de hele tijd negatieve emoties afgeven.

Het is niet jouw schuld. Je bent je er niet van bewust, je bent gewoon gevoeliger dan anderen. Hoewel dit iets goeds is, kan het ook slecht zijn voor je.

Kenmerken van een emotionele spons

Verdriet van anderen absorberen

Nu is het moment waarop je je moet realiseren dat je een emotionele spons bent, een persoon die zich meer dan anderen aantrekt wat er om hem of haar heen gebeurt. Hier zijn een aantal van de kenmerken:

  • Je voelt je anders: je weet dat je je emoties op een meer intense manier ervaart en ziet.
  • Het is altijd persoonlijk: het maakt niet uit wat het is, je vat het persoonlijk op.
  • Stress, angst en zorgen maken deel uit van je leven: je hebt ze niet gekozen, maar omdat je de emoties van anderen absorbeert. maken ze deel uit van jou.
  • Je bent zelfreflectief: je gevoeligheid zorgt ervoor dat je jezelf analyseert en op jezelf reflecteert om jezelf beter te leren kennen.
  • Jouw gevoel van empathie is goed ontwikkeld: je kunt jezelf makkelijk in de schoenen van een ander verplaatsen.
  • Je trekt je kritiek altijd aan: zelfs als je het probeert te vermijden, maakt het je bijna altijd aan het huilen.

Als het niet van jou is, laat het dan los!

Loslaten van emoties

Als je je pas net hebt gerealiseerd dat je een emotionele spons bent, betekent dat dat je erg reactief bent. Dit betekent dat je overdreven reageert in situaties die andere mensen niet zouden beïnvloeden.

Stel je voor dat je een bus instapt of in de wachtkamer van de huisarts zit en iemand naast je komt zitten. Als diegene zich niet goed voelt, begin jij je ook zo te voelen zonder dat je dit wilt of probeert. Het maakt niet uit dat je die persoon helemaal niet kent.

Dit wordt een groot probleem als het je leven begint te beïnvloeden en als je niet in staat bent om los te laten wat niet van jou is.

Je moet voorzichtig zijn, want je zou in staat kunnen zijn om jezelf te vergeten, waarbij je jezelf overgeeft aan anderen en lijdt voor anderen.

Kijk hier eens naar:
Vijf stappen om emotionele balans te vinden

Zorg goed voor je gezondheid

Empathie

Als dit gebeurt, is het belangrijk dat je je gevoelens heroriënteert. Empathie is niet negatief, te veel voelen is dat ook niet, maar het met je meedragen en absorberen van de pijn van anderen en daaronder lijden is dat wel.

Waarnemen en absorberen zijn niet hetzelfde en dit is iets waar je soms de controle over verliest.

Dat is waarom, als je je overrompeld voelt of als je merkt dat je de controle over je gevoelens kwijtraakt, je goed op jezelf moet letten. Dit is het moment waarop je jezelf moet beschermen tegen jezelf en moet leren om te voelen en tegelijkertijd los te laten.

Jij bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen, voor hun pijn, verdriet, zorgen… Als je je wel verantwoordelijk maakt, hopen al die gevoelens zich op samen met jouw eigen gevoelens, totdat het te veel voor je wordt en je zal ontploffen.

Leer om afstand te nemen van de meest negatieve gevoelens en omring jezelf met positieve mensen. Op deze manier absorbeer je het goede en vermijd je het slechte.

Als je dit niet lukt, moet je de negativiteit laten gaan. Houd het niet in. Laat het gewoon los.