Een overlevingsgids voor de nieuwe moeder

Moeder zijn is een gebeurtenis waardoor veel vrouwen zich onzeker voelen, vooral nieuwe moeders. In dit artikel geven we je een nuttige gids voor je eerste stappen als moeder.
Een overlevingsgids voor de nieuwe moeder

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hallo, toekomstige nieuwe moeder! Je hebt er zo naar verlangd om moeder te worden en nu komt je droom uit. Het is zo spannend! Je bent zwanger van je eerste kind. 

Het is in dit stadium normaal om nerveus en onzeker te zijn. Het zal echter een zegen zijn om voor het eerst moeder te worden.

Ja, er zullen veel dingen zijn die je moet leren. Beetje bij beetje zul je zien dat het niet zo moeilijk is als het lijkt. Je zult genieten van elke ervaring tijdens en na de zwangerschap.

Nieuwe moeder

Naarmate de weken verstrijken groeien je baby en tegelijkertijd ook je zenuwen om voor het eerst moeder te worden. We hebben goed nieuws voor je: het moederinstinct komt van nature. Maak je dus geen zorgen en geniet ervan. Negen maanden vliegen voorbij!

Elke dag zul je meer en meer vragen hebben. Hoewel kinderen niet met een handleiding komen zullen we je helpen om je wat beter voorbereid te voelen.

Een overlevingsgids voor de nieuwe moeder

Waarom is de huid van de baby transparant?

Wanneer je je kind voor het eerst ziet zul je merken dat zijn huid (vooral de handen en de voeten) paarsrood is en bedekt is met een witte vlokkerige laag. Dit komt door de kracht die nodig is om door het geboortekanaal te komen. De donkere kleur zal in de loop van een paar dagen verdwijnen.

Deze witte substantie wordt vernix genoemd en is de vetlaag die zijn lichaam tijdens de zwangerschap beschermde. Het wordt 2 of 3 dagen na de geboorte geabsorbeerd. Als de huid er transparant uitziet of erg rimpelt, onthoud dan dat de baby al 9 maanden in vruchtwater heeft gedreven. Zijn bloedsomloop is zich nog steeds aan het ontwikkelen.

Is het normaal dat hij scheel kijkt?

Ja, het is normaal dat de baby in de eerste vier maanden scheel kijkt. Dit heeft twee redenen: de oogspieren zijn nog niet volgroeid en de baby ziet nog niet goed wanneer hij net geboren is. De zenuwimpulsen zijn inefficiënt wanneer ze hun lichaam gaan bewegen. Daarom bewegen baby’s onhandig, omdat hun spieren nog niet goed kunnen bewegen.

Daarom zijn baby’s niet gecoördineerd, kruipen ze niet en bewegen ze veel. Hetzelfde gebeurt met hun oogspieren. Omdat ze zo jong zijn bewegen hun ogen abrupt en blijven ze kijken naar alles wat er voorbij komt. Hierdoor kijken ze af en toe scheel.

Wanneer baby’s worden geboren kunnen ze nog niet goed scherpstellen. Ook kunnen ze alleen duidelijk herkennen wat zich op 20 tot 30 centimeter afstand bevindt. Hun zicht staat hen niet toe verder te kijken. Wanneer ze dat wel proberen lijkt het net of ze scheel kijken.

Is het normaal dat de baby scheel kijkt nieuwe moeder?

Hoeveel keer per dag moet ik de luier verschonen?

Tijdens de eerste paar weken van zijn leven zal de baby om de 3 of 4 uur in zijn luier plassen. Dit ritme kan van baby tot baby verschillen uiteraard. Het hangt ook af van het dieet van de baby. Het is normaal om de luier 8 tot 10 keer per dag te moeten verschonen.

Telkens wanneer je een schone luier omdoet moet je de billetjes afvegen met warm water en vervolgens goed afdrogen met een katoenen doek. Check dat de urine helder van kleur is, zonder geur is en dat er maar een kleine hoeveelheid is. Als het er anders uitziet kan dit een aanwijzing zijn dat de baby niet genoeg moedermelk drinkt of dat de flesvoeding te geconcentreerd is.

In de eerste 24 uur zal de pasgeborene meconium uitscheiden (donkere, bijna zwarte uitwerpselen). Hierna moet de baby de luier minstens 4 keer per dag natmaken.

Hoe behandel ik de navelstreng?

Als nieuwe moeder is het belangrijk om te weten dat de navelstreng van nature na 5 tot 15 dagen af zal vallen. Probeer het niet zelf te verwijderen, ook niet als het er al bijna is afgevallen. De navelstreng moet schoon worden gehouden om mogelijke infecties te voorkomen.

Dek het niet af met een luier. Op deze manier is er geen kans dat het vies wordt met de urine of uitwerpselen van de baby. Hoe droger je het houdt, hoe sneller het eraf zal vallen. Doe je baby de eerste dagen na de geboorte niet in bad. Reinig hem met kleine sponsjes of natte handdoeken. Je kunt hem ook wassen met een antiseptisch middel.

Wat doet de nieuwe moeder met de navelstreng?

We zullen je nu stap voor stap vertellen hoe je de navelstreng correct schoonmaakt:

 • Was eerst je handen goed.
 • Drenk vervolgens een steriel gaasje in een antiseptische oplossing.
 • Reinig daarna voorzichtig deppend rond de navelstreng.
 • Til de clip die de navelstreng omhoog houdt op. Zo kun je het hele gebied reinigen zonder plekken vuil te laten.
 • Herhaal dit proces twee keer per dag.

We weten hoe belangrijk dit alles voor je is. Daarom willen we niet dat je je alleen voelt tijdens dit proces. Je moederinstinct zal je helpen dingen goed te doen. Voor je kind zul je altijd de beste ter wereld zijn. Geloof in jezelf nieuwe moeder! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • About Kids Health. Lactancia materna: ¿Cómo sabe si su bebé está recibiendo una cantidad suficiente de leche?. (2009). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=634&language=Spanish
 • Gallardo Alonso, M., & Cunill Gómez, L. (2014). Guia de recomendaciones para el recién nacido y la madre durante el puerperio. https://repositori.upf.edu/handle/10230/25182
 • Harvard Medical School. Crossed Eyes (Strabismus). (2018). Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/crossed-eyes-strabismus-a-to-z
 • Masera, Raquel Gómez, Pilar Alonso Martín, and Irene Rivera Pavón. “Relación materno fetal y establecimiento del apego durante la etapa de gestación.” International Journal of Developmental and Educational Psychology: INFAD. Revista de Psicología 1.1 (2011): 425-434.
 • San Román, Beatriz, and Mariel Soria. La aventura de convertirse en familia. Blur, 2005.
 • Stanford Children’s Health. Newborn Appearance. Recuperado el 30 de septiembre de 2020. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-appearance-90-P02691
 • Vargas-Porras, C., Hernández-Molina, L. M., & de Molina-Fernández, M. I. (2020). Aspectos percibidos por las madres primerizas como favorecedores en la adopción de su nuevo rol. Revista Cubana de Salud Pública, 45, e1573. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2019.v45n4/e1573/#
 • Yachan, M. “Aplicación del Test de Luscher para explorar la relación entre las caracteristicas de personalidad de la madre primeriza, con la lactancia materna exitosa y la morbilidad de su hijo en el primer año de vida.” Scuola di Psicologia, Universidad de los Andes, Santiago del Chile (2007).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.