Hoe doe je een pasgeboren baby in bad?

Het wassen van een baby is van fundamenteel belang voor zijn of haar welzijn. Maar dit impliceert bepaalde zorg als het gaat om een pasgeboren baby. Leer hoe je je pasgeboren baby in bad kunt doen.
Hoe doe je een pasgeboren baby in bad?

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je dit leest, komt dat omdat je je hebt afgevraagd hoe je een pasgeboren baby moet baden. We voelen ons allemaal graag schoon, maar de manier waarop we als volwassenen baden is heel anders dan de juiste manier om een baby van een paar dagen oud te wassen. Als je twijfelt over hoe je dit prachtige moment met je kind kunt beleven, zullen wij je gids zijn.

Waarschijnlijk is het vandaag jouw beurt om de kleine in bad te doen. Misschien vraag je je af: hoe moet ik mijn pasgeboren baby baden? Hier zullen we je een aantal tips die je niet kunt missen als het gaat om het in bad doen van je kleintje.

Het in bad doen van een pasgeboren baby

Baby wassen

Voordat we ouders werden, dachten we er niet over na hoe we een pasgeboren baby in bad konden doen, of wat het allemaal inhoudt. Als het ouderschap nieuw is, zijn ze geneigd om te geloven dat de baby elke dag in bad moet, met gebruik van lotion en andere producten.

Er zijn verschillende manieren om een baby te baden die gevolgen kunnen hebben voor het kind. Het gebruik van een ongeschikte shampoo of zeep, evenals het beantwoorden van een telefoontje tijdens het in bad doen van de baby zijn slechts twee fouten die iedereen kan maken.

Hier zijn de aanbevelingen die je moet opvolgen als je een pasgeboren baby met een navelstreng wast en wat je moet doen als de baby geen navelstreng meer heeft.

Met navelstreng

  • Was de baby twee of drie keer per week met een washandje gedrenkt in warm water. Zo vermijdt je brandwonden bij je pasgeboren baby. Het is niet nodig om hem of haar elke dag te baden als je vaak van luier wisselt en je de baby met natte washandjes wast.
  • Leg een handdoek onder de baby om te voorkomen dat deze wegglijdt of alles doordrenkt raakt met water. Houd na het baden altijd een droge handdoek bij de hand om alles schoon te houden.
  • Gebruik babyshampoo en zeep die geen irritatie bij de baby veroorzaakt. Om te voorkomen dat deze producten in hun ogen komen, plaatst je je hand op hun voorhoofd om hun ogen te bedekken.
  • Vergeet niet een zachte handdoek te gebruiken om je kleintje af te drogen. Het is nog beter dat deze een capuchon heeft. Zo houdt je hun hoofd op de ideale temperatuur. Het is goed dat je minimaal drie handdoeken voor de baby hebt.
  • Ook kun je dit dit afsponzen in je eigen bad of in hun eigen plastic badje doen voor comfort. Vergeet niet dat ze op jouw hoogte moeten zijn om rugblessures te voorkomen.
  • Als de navelstreng nat is geworden, is dat niet ernstigs. Droog het gewoon af met een zachte handdoek en ga gewoon verder met het wassen van je baby. De navelstreng valt er na drie weken vanzelf af.

Vergeet niet om heel voorzichtig te zijn met je kleintje. Bedek de baby met een handdoek en controleer elk lichaamsdeel tijdens het wassen. Als de baby het baden niet vervelend vindt, kun je hem of haar zachtjes wassen zonder een handdoek om hem te bedekken te gebruiken.

Zonder navelstreng

Baby in bad

Overweeg de volgende tips om een pasgeboren baby zonder navelstreng te baden en doe dit op de beste manier:

  • Laat warm water in de wasbak of plastic bak lopen. De temperatuur van de kamer moet tussen 23 en 25 graden Celcius liggen. Het water moet rond de 37 graden Celcius zijn. Het mag niet hoger reiken dan de borst van je baby.
  • Begin je kleintje van hoofd tot voeten te wassen. In deze volgorde voorkom je dat het kind in contact komt met bacteriën.
  • Beweeg voorzichtig om de rug en billen te wassen. Vergeet niet dat in deze positie het kind op jouw arm moet worden ondersteund om ongelukken tijdens het wassen te voorkomen.
  • Heb plezier met je baby tijdens het baden. Glimlach en praat met hem. Je kunt beiden genieten van dit moment, vooral omdat het belangrijk is de baby veel vast te houden en aan te raken.

Wij raden je aan te lezen: Man redt miljoenen baby’s met zijn bloed

Andere tips voor het baden van een pasgeboren baby

Badtijd is een magisch moment tussen jou en je baby. Iemand kan op de deur kloppen of je mobiele telefoon bellen. Misschien bedenk je dat je snel even iets anders moet doen. Als dat zo is, sla dan een handdoek om je kind heen en neem hem mee, waar je ook naartoe gaat. Laat hem nooit alleen in bad, want een ongeluk kan gemakkelijk gebeuren.

We hopen dat je geleerd hebt om met je baby van dit geweldige moment te genieten. Vergeet niet dat als ze eenmaal een jaar oud zijn, je je kleintje elke dag in bad kunt doen. Dus, laat het plezier beginnen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.