Praat je partner in zijn slaap?

Stress, angst of depressie kunnen een van de factoren zijn die praten in de slaap veroorzaken. Als het een terugkerend probleem is, dan zou je moeten overwegen om enige actie te ondernemen.
Praat je partner in zijn slaap?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je hebt waarschijnlijk weleens een film gezien waarin een personage iets te weten komt over vreemdgaan of iets dergelijks doordat hun partner in zijn slaap praat.

Het is een echte slaapstoornis die somniloquy wordt genoemd. Maar als je partner in zijn slaap praat, wacht dan niet tot hij een diep, duister geheim onthult omdat dat zelden gebeurt.

In de slaap praten komt vaak voor bij kinderen. Over het algemeen gebeurt het steeds minder vaak of het verdwijnt als ze ouder worden.

Hoewel de naam betekent ‘praten in dromen’, is dat niet het geval.

 • Somniloquy komt meestal voor in het stadium van diepe slaap, wanneer we niet dromen.
 • De persoon die in zijn slaap praat, herinnert zich niet dat hij dat gedaan heeft.
 • In de meeste gevallen zijn de dingen die iemand in zijn slaap zou kunnen zeggen moeilijk te begrijpen. Dit kan eenvoudigweg gebrabbel of willekeurige woorden zijn.

Soms spreken ze in volledige zinnen, maar hun zinnen zijn volledig uit de context. Dus, als je partner in zijn slaap praat en iets interessants lijkt te zeggen, dan is er weinig dat het tegendeel kan bewijzen.

Wat kan ervoor zorgen dat je partner in zijn slaap praat?

De man slaapt, de vrouw staart naar het plafond
Normaal gesproken is in de slaap praten onschadelijk. Zelfs als dat zo is, dan is het altijd een goed idee om naar de oorzaken van somniloquy te kijken.

Een van de oorzaken is genetica en daarom, als je weet dat andere gezinsleden ook in hun slaap praten, dan is er geen reden om je zorgen te maken over deze gewoonte.

Stress, angst en depressie kunnen periodes van solmniloquy veroorzaken. In het licht hiervan zou je therapeutische begeleiding moeten zoeken om de oorzaak van het probleem aan te pakken om meer ernstige gevolgen te voorkomen.

Sommige medicijnen, alcohol of koorts kunnen ook deze nachtelijke monologen veroorzaken. Als dat het geval is, dan stopt het praten zodra de oorzaken verdwijnen.

Het hebben van een zeer gespannen dag kan er ook toe leiden dat een persoon in zijn of haar slaap praat. Bovendien kunnen ook onvoldoende slaap, nachtmerries of slaapapneu mogelijke oorzaken zijn.

Dit is precies de reden waarom het erg belangrijk is om goede gewoonten aan te nemen.

Slechts in zeer zeldzame gevallen heeft somniloquy te maken met een mentaal probleem of een ernstige verandering in slaappatronen. Als het echter plotseling verschijnt bij mensen ouder dan 25 jaar, dan kan dit een indicatie zijn van iets ernstigs. In dit geval zou de persoon een medisch specialist moeten bezoeken.

Wat moet je doen als je partner in zijn slaap praat?

Vrouw met kussen op haar hoofd
Actie ondernemen bij het in de slaap praten hangt af van hoe ernstig een probleem is.
 • Als het praten in de slaap minder dan eens per week plaatsvindt dan is dit een minder belangrijke zaak.
 • Bij een matig geval van in de slaap praten vindt het meer dan één keer per week plaats, maar niet elke nacht en het stoort de partner van de spreker tot op zekere hoogte.
 • Als het praten in de slaap elke nacht plaatsvindt en het de slaap van de partner onderbreekt, dan is het een ernstig geval van somniloquy.

Als je partner in zijn slaap praat en het een ongemakkelijk probleem is geworden, dan is het tijd om te handelen.

Waar kan je beginnen? Hem plotseling wakker maken lijkt niet de beste optie.

We raden je aan om het volgende ook te lezen: De beste natuurlijke slaapmiddelen

Enkele tips

Man en vrouw onder wit dekbed
 • Als je niet genoeg slaap krijgt, dan kan dit tot somniloquy leiden. In het licht daarvan zou het verbeteren van de situatie mogelijk zijn door goede slaapgewoonten aan te nemen en voldoende tijd te reserveren om te slapen.
 • Een warm bad nemen en naar muziek luisteren kan meer vreedzame dromen oproepen die niet gepaard gaan met ongewenste gesprekken.
 • Ook is een comfortabele omgeving op de juiste temperatuur belangrijk voor een goede nachtrust.
 • Het vermijden van alcohol voordat je naar bed gaat is een goed idee. Alcohol bevat stimulerende stoffen die het moeilijker maken om te slapen.
 • Je kunt een natuurlijke, ontspannende thee proberen die slaap bevorderd.
 • Probeer ten minste drie uur na het avondeten naar bed te gaan. Probeer ook snoep en cafeïne te vermijden, vooral bij kinderen.

Sommige mensen worden beïnvloed door naar de tv te kijken voordat ze gaan slapen, omdat het hun melatonineproductie verandert. Het verwijderen van de tv uit de slaapkamer kan een manier zijn om het probleem op te lossen.

Als het probleem niet verbetert en verandert in een chronische aandoening, dan moet je een afspraak maken met een slaapspecialist of met een psycholoog.

Als je partner in zijn slaap praat en dit de kwaliteit van je slaap echt beïnvloedt, dan kun je andere acties overwegen. Het proberen van oordopjes, een generator met witte ruis of zelfs in een andere kamer slapen zijn allemaal goede opties.

Uitgelichte afbeelding is met dank aan wikiHow.com © 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.