Zes geweldige voordelen van knuffels die je nog niet kende

Wist je dat knuffels niet alleen troostend zijn, maar ook je stress en angst kunnen verminderen en een goede cardiovasculaire gezondheid kunnen ondersteunen?
Zes geweldige voordelen van knuffels die je nog niet kende

Laatste update: 22 juni, 2018

Lees snel verder en leer meer over het belang en de voordelen van knuffels. Er is geen twijfel over mogelijk dat knuffels en omhelzingen een van de meest gebruikte uitingen van genegenheid over de hele wereld en door de hele geschiedenis zijn.

Mensen hebben een dwingende behoefte om genegenheid te geven en te ontvangen. Het begint als we baby’s zijn en we op zoek zijn naar de liefde van onze ouders en hun beschermende omhelzing.

De geweldige voordelen van knuffels

1. Ze verbeteren het zelfvertrouwen

Knuffels zijn goed voor het zelfvertrouwen

Lichamelijk contact geeft mensen meer zekerheid en zelfvertrouwen. Een knuffel dwingt ons om een ander binnen te laten in onze persoonlijke ruimte. Met dit directe lichamelijk contact stellen we symbolisch ons vertrouwen open voor de andere persoon.

We zouden kunnen zeggen dat omhelzingen ons menselijk maken. Als we iemand omhelzen, geven we een duidelijke boodschap van genegenheid, waardering en empathie. Dit eenvoudige gebaar verbetert onze stemming en geeft ons kracht.

2. Ze leren ons op een andere manier communiceren

Lichaamstaal is een ware afspiegeling van onze emotionele staat. Onze lichamelijke bewegingen zijn ook communicatie, ook al is het niet verbaal. In een knuffel bevindt zich een boodschap die beide partijen intuïtief ontvangen en begrijpen.

We kunnen iemand omhelzen als we ontroerd zijn door de vreugde van een reünie. We kunnen iemand een knuffel geven om hen te troosten, of om te zeggen dat je van iemand houdt, of het nu liefde is voor een koppel, tussen broers en zussen of tussen vrienden. Knuffels zijn een lichaamstaal en helpen uiteindelijk de communicatie tussen mensen te verbeteren.

3. Ze verminderen stress en angst

Stress verminderen met een knuffel

Weinig dingen kunnen iemands angst of paniek kalmeren zoals een knuffel dit kan. In een emotionele crisis zijn knuffels enorm geruststellend. Lichamelijk contact vermindert stress en verspreidt rust.

Daarom kunnen we zeggen dat een van de voordelen van knuffels een betere emotionele gezondheid is. Door stress te verminderen, geven ze ons meer rust, geluk en welzijn.

Knuffels helpen in moeilijke tijden, wanneer we overrompeld worden door werk, of wanneer we gewoon denken dat we niet verder kunnen. Niemand is zo onoverwinnelijk dat hij niet af en toe een omhelzing nodig heeft.

4. Ze maken je hart gezonder

Knuffels maken ook deel uit van een lichamelijke manifestatie van liefde. Net als kussen heeft het omhelzen van een geliefde heeft ook echte effecten in je lichaam. Er is met name een stijging van het oxytocinegehalte.

Oxytocine is een krachtige neurotransmitter die zorgt voor een gevoel van plezier en dat fysieke en mentale ongemakken vermindert. Daarnaast ondersteunt het ook het cardiovasculaire systeem en het hart. Kortom, knuffels zijn de meest aangename en natuurlijke manier om hartaandoeningen te voorkomen of te verbeteren.

5. Ze helpen met angst en verlies

Angst verminderen met een knuffel

Knuffels en andere vormen van vriendelijk lichamelijk contact troosten ons. Ze kunnen namelijk iemands angst om te sterven verminderen. Door simpelweg een persoon of een dier – zelfs een boom – vast te houden, kunnen we ervoor zorgen dat ze het met meer rust onder ogen zien. Het maakt het ook makkelijker om het onvermijdelijke moment te accepteren waarop ons leven of dat van een geliefde ophoudt.

6. Ze verhogen het serotoninegehalte

Serotonine is een chemische stof die ons lichaam aanmaakt en vrijgeeft, en het werkt als een neurotransmitter. Wanneer we onze geliefden knuffelen, verhogen we ons serotoninegehalte en voelen plezier en geluk.

Een persoon in een depressieve toestand of met hoge stressniveaus heeft een serotoninegehalte dat lager is dan normaal. Daarom is een van de voordelen van knuffels hun vermogen om het vrijlaten van serotonine op te wekken. Dit is ook verantwoordelijk voor de regulering van geslachtsdrift. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.