Vijf stappen om te vergeven en vergeten

Het is niet makkelijk om te vergeven en vergeten. Toch zul je veel gelukkiger zijn wanneer je niet voortdurend wonden of littekens uit het verleden met je meedraagt.
Vijf stappen om te vergeven en vergeten

Laatste update: 16 november, 2018

Vergeven en vergeten is een veel gehoorde uitdrukking. Om verder te kunnen gaan met ons leven en er ten volle van te genieten, zouden we moeten leren om de mensen die ons in het verleden pijn hebben gedaan te vergeven en vergeten. Omdat dit ons helpt om ons over deze pijn heen te zetten.

Vergeven en Vergeten

Vergeven is helemaal geen makkelijke opgave. Wanneer je hetgeen jou pijn heeft gedaan echter achter je laat en begint te helen, dan zul je je veel gelukkiger voelen. Omdat je de wonden en littekens die deze pijn heeft veroorzaakt niet meer met je mee zal dragen.

Het is al genoeg dat je deze pijn überhaupt één keer hebt moeten meemaken. Waarom zou je het dan blijven koesteren en het belangrijker maken dan het verdient te zijn? Is het niet al voldoende dat je de pijn één keer hebt moeten doorstaan? En dat je het hebt moeten pikken toen het je werd aangedaan?

Waarom zou je die pijn dan alsmaar naar boven blijven halen?

Zet voor eens en voor altijd het genezingsproces in gang. Hier is alleen moed, liefde en begrip voor nodig. Hier zijn vijf stappen die je kunnen helpen om te vergeven, te vergeten en verder te gaan met je leven.

Zie in dat het gebrek aan vergeving invloed heeft op jouw leven

Begrijp dat de persoon die jou ooit pijn heeft gedaan jou nog steeds beïnvloedt. Zie in dat je het besluit om iemand te vergeven omwille van jezelf neemt. Het heeft helemaal niets te maken met de persoon die jou pijn heeft gedaan. Maar alleen door het feit dat je goed voor jezelf zorgt door dit te doen.

Knuffel

Door de pijn voortdurend groter te maken dan het is, zul je slecht gehumeurd zijn, verbitterd en rancuneus worden. Probeer een manier te vinden om met je gevoelens om te gaan, zodat je vergeving oprecht zal zijn.

Tracht echter bovenal rustig te blijven om woede te vermijden en stress onder controle te houden. Probeer aan iets leuks te denken. Denk bijvoorbeeld aan iemand met wie je een hechte band hebt en van wie je houdt. Probeer negatieve beelden te vervangen met positieve beelden.

Ontken de situatie niet en ga hem ook niet uit de weg. Ga er mee om en geef het probleem het belang dat het waard is. Doe dit zonder de emotionele bagage die je in het verleden met je meedroeg.

Beslis of je echt verder wilt gaan met je leven zonder diegene te vergeven

Deze stap is erg belangrijk. Denk er daarom goed over na, visualiseer hoe je de kwestie achter je laat en zet jezelf in om dit doel te bereiken. Onthoud dat iemand excuseren niet hetzelfde is als vergeten; sommige dingen zul je namelijk nooit vergeten.

Maak een belofte aan jezelf dat je nooit toe zult staan dat deze dingen je leven beïnvloeden en dat je ondanks deze herinneringen je leven zonder woede zult leiden in het heden. Vergeving is niet bedoeld voor de persoon die jou pijn heeft gedaan. Vergeving is noodzakelijk en een manier om je leven te verbeteren.

Jij bent de baas over je eigen manier van handelen. Jij bent verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Sta niet toe dat de persoon die jou ooit pijn heeft gedaan macht over jou heeft.

Kiezen voor de minst pijnlijke weg en manieren vinden om obstakels te overwinnen betekent niet dat je weer terug moet gaan naar deze persoon om de relatie voort te zetten en ook niet dat je het gedrag van deze persoon probeert te rechtvaardigen. Vergeven en vergeten houdt in dat je deze persoon de macht ontneemt om jou nog pijn te doen en dat je de hele kwestie achter je laat.

Uit hoe je je voelt

Het is noodzakelijk om de gevoelens die je hebt ten opzichte van de persoon die jou pijn heeft gedaan los te laten en jezelf ervan te bevrijden. Dit betekent niet dat je een confrontatie aan moet gaan met deze persoon. Dit zal het probleem namelijk misschien alleen maar erger maken. Onthoud dat je alles wat je doet voor jezelf doet.

Voordat je een gesprek aangaat met deze persoon is het belangrijk om je ideeën duidelijk op een rijtje te zetten. Zorg dat je vooraf goed nadenkt over wat je wilt gaan zeggen.

Probeer alles eruit te gooien totdat je jezelf opgelucht voelt. Leg uit waarom je je zo slecht voelt of schrijf op wat er met je is gebeurd: de woede, de bitterheid en het verdriet.

Het maakt niet als je in zo’n brief een beetje overdrijft. Het is vooral belangrijk dat je al je pijn uitdrukt. Je hoeft deze brief ook helemaal niet echt op te sturen naar de persoon die jou pijn heeft gedaan.

Deze brief schrijf je voor jezelf, zodat je van de pijn af kunt komen, zodat je de brief vervolgens kunt verbranden of weg kunt gooien.

Kleineer jezelf niet. Het is belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat je het verdient om met respect behandeld te worden. Erken alle negatieve gevoelens die je hebt ten opzichte van deze persoon en druk deze gevoelens uit.

Accepteer je eigen fouten

In jou gaan zeer pijnlijke emoties schuil die voorkomen dat je de persoon die jou pijn heeft gedaan tijdig kunt vergeven. Deze emoties zijn droefheid, vernedering, afwijzing en bedrog. Het is belangrijk dat je deze emoties accepteert en dat je jezelf probeert te verplaatsen in die andere persoon.

Verdriet

Soms veroordelen we iemand veel te snel zonder überhaupt na te denken over wat we zelf zouden doen in zijn situatie. Misschien was hetgeen deze persoon heeft gedaan iets dat je zelf niet graag zou doen, maar in dezelfde situatie ook niet zou kunnen ontwijken.

Houd niets achter en probeer ook niet alles in twijfel te trekken. Denk aan andere situaties waarin jij je net zo hebt gevoeld. Bedenk of hetgeen er gebeurd is echt even belangrijk is als jij het maakt.

Je hoeft je waarden, meningen of manier van denken of voelen niet met anderen te delen. Dit betekent helemaal niet dat je de ander probeert te rechtvaardigen. Leer te begrijpen dat mensen in essentie beter zijn dan de fouten die ze soms begaan.

Laat de situatie los

Ga aan de slag. Ga vooruit en kijk niet meer terug. Wees je ervan bewust dat vergeving niet van de ene op de andere dag plaatsvindt. Het is een proces dat je jezelf eigen moet maken. De tijd die nodig is om dit proces volledig te doorstaan hangt af van de persoon die er doorheen gaat.

Alleen jij kan weten hoeveel tijd je nodig hebt om verder te gaan met je leven en hetgeen er gebeurd is te vergeten. Blijf niet vasthouden aan de pijn, maar gun jezelf juist de tijd die je nodig hebt om te vergeven.

Je moet die persoon gewoon onder ogen komen en zeggen ‘ik vergeef je’. Daarna zul je zien dat alles beter is en dat je jezelf weer vrij voelt.

Onthoud dat vergeven een proces is dat jou de kans zal geven om verder en vooruit te gaan. Zonder dat een bepaalde daad of een bepaald persoon jou, je toekomstige relaties of je huidige leven hierin belemmert. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.