Vergeef en laat het verleden los

Je kan niet toestaan dat het verleden je tegenhoudt om vooruit te komen. Fouten hoeven er niet voor te zorgen dat je in de put blijft zitten. Ze zouden moeten worden gezien als onderdeel van het leerproces van het leven.
Vergeef en laat het verleden los

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ons verleden kan ons soms overweldigen tot op het punt dat het ons ervan kan weerhouden om het heden in vrede en harmonie te beleven. Wanneer dit gebeurt, raken we verlamd en kunnen we geen vooruitgang maken.

Het is makkelijk om simpelweg te zeggen dat je het verleden los zou moeten laten om verder te kunnen gaan, maar wanneer je verleden zeer pijnlijk is, dan kan dit niet zo één-twee-drie op natuurlijke manier worden opgelost. In dit geval wordt het juist een zeer ernstig probleem dat onze aandacht verdient.

Je zult leren van je fouten

De fouten die we maken zijn een van de voornaamste redenen dat we niet vooruit komen. Een slecht geweten doordat je iets fout hebt gedaan of doordat je iets hebt gedaan wat je eigenlijk niet echt wilde, kan lange tijd bij ons blijven en ons blijven kwellen.

Vrouw leunt met hoofd tegen de muur

In principe weten we dat we onze fouten recht kunnen zetten, maar hoe zit het met de fouten die onomkeerbaar lijken? De oplossing is simpel, je moet er gewoon van leren. Vergeet niet dat je altijd iets positiefs kunt overhouden aan elke negatieve ervaring.

Wees dus niet bang om fouten te maken, zelfs niet het soort fouten dat zwaar op je geweten drukt.

Deze angst zal er namelijk voor zorgen dat je niet vooruit komt en dat je overgeleverd bent aan een verleden dat je toch niet kan veranderen. Blijf vooruit kijken. Wanneer het kwaad namelijk al geschied is, dan kun je het niet meer veranderen.

Zou je jezelf voor de kop moeten slaan voor de fouten die je hebt gemaakt? Nooit, het maken van fouten is namelijk menselijk en iets waar we van kunnen leren dat we niet perfect zijn.

We zouden ons bewust moeten zijn van het gegeven dat fouten positief zijn, omdat we van onze fouten kunnen leren.

Ik ga mezelf geen geluk ontzeggen

Misschien heb je in het verleden te maken gehad met droevige en donkere tijden die je in het heden bijblijven. Deze tijden zijn echter allang voorbij! Je kunt niet daarin blijven leven, want je heden is hier.

Boot in een zee van haar

Er zijn genoeg mensen die niet in staat zijn om gelukkig te zijn, omdat ze vastgebonden zijn aan hun verleden. Het is normaal om soms te reflecteren om ervan te kunnen leren, om te kijken naar wat er met ons gebeurd is en hoe we ervan geleerd hebben.

Om dit te kunnen doen, moet je echter leren om te vergeven in het algemeen en vooral om jezelf te vergeven. Wrok heeft niemand ooit goed gedaan. Het ontzegt je simpelweg het geluk dat op je ligt te wachten. Daarom moet je alles loslaten dat je daaraan bindt.

Je moet niet alleen leren om anderen te vergeven, maar ook om jezelf te vergeven voor de fouten die je zelf gemaakt hebt. Dit zal je namelijk bevrijden van de grote last die je al die tijd op je schouders hebt meegedragen.

Het is van essentieel belang dat je jezelf de kans geeft om vooruit te blijven gaan, zelfs als je af en toe terugkijkt. Het is echter belangrijk om alleen terug te kijken als dit je zal helpen om in het heden een stap dichterbij jouw geluk te komen.

Dit is het moment om het verleden los te laten!

Uil vliegt wel van vrouw

Weet je wat afhankelijkheid is? Afhankelijkheid houdt in dat je jezelf vastbindt aan iemand omdat je als gevolg van een trauma in het verleden bang bent om alleen te zijn. Tegelijkertijd kun je ook afhankelijk zijn van je verleden.

We zouden niet moeten toestaan dat we hiervan afhankelijk worden, omdat we moeten accepteren dat het verleden iets is dat we niet kunnen veranderen.

Door in het verleden te leven en verblijven, weerhouden we onszelf ervan om de beste versie van onszelf te worden en veranderen we in mensen die nooit ergens heen gaan en uiteindelijk niks doen met hun leven.

We kunnen niet vooruitgaan zonder los te laten. Zie leven in het verleden alsof je verwikkeld zit in een touw, een touw dat je zelf hebt vastgeknoopt en dat alleen jij uit elkaar kunt halen. En dit is het moment om dit te doen.

Kijk naar je verleden door de ogen van een onderzoeker en leer van je fouten, alsook van je successen. Vergeef de mensen die jou gekwetst hebben. Richt je op het heden en hetgeen je wilt veranderen. Het is erg belangrijk dat je in actie komt.

Vrouw kijkt uit over het meer

Iedereen moet op een bepaald moment weleens duiken in het verleden. Het is alleen belangrijk dat je daar niet voor altijd blijft hangen; je realiteit is namelijk het hier en nu. We leven in het heden en blijven voortdurend marcheren richting de toekomst.

Sta jezelf niet toe om in het verleden te leven. Het verleden ligt achter je en bevat allerlei dingen waar je niet vrolijk van wordt. Vandaag kun je dit allemaal veranderen en het achter je laten. Het heden biedt je de mogelijkheid om te veranderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.