Laat jouw emotionele pijn anderen niet kwetsen

Wellicht is het op dit moment moeilijk om te geloven, maar tijd is het enige dat je wonden nodig hebben om te genezen. Geef jezelf wat je nodig hebt en zorg er in de tussentijd voor dat jouw pijn niet kwetsend is voor anderen.
Laat jouw emotionele pijn anderen niet kwetsen

Laatste update: 04 januari, 2019

Jouw emotionele pijn is een zeer persoonlijke en ingewikkelde kwestie die geleidelijk aan moet genezen, zodat je weer in balans kunt komen en de innerlijke vrede kunt vinden die jou in staat stelt om elke nieuwe dag met kracht en optimisme tegemoet te zien.

Hoewel we inderdaad allemaal weleens door periodes gaan waarin we persoonlijke moeilijkheden ervaren, zouden we gedurende deze periodes moeten proberen om nooit de schuld op iemand anders te schuiven. Zorg ervoor dat je anderen niet kwetst en voorkom dat je jouw pijn op anderen projecteert.

Soms kunnen mensen het echter gewoon niet helpen. Er bestaan vormen van depressie waarin het pessimisme dat ervaren wordt, wordt geuit door middel van woede en apathie, tot op het punt dat degene die depressief is iedereen om hem heen de schuld geeft voor zijn eigen problemen en ziekte.

Pijn ervaren

Wanneer we emotionele pijn ervaren, hebben we steun en hulp nodig. We moeten daardoor vooral leren te begrijpen dat we zelf de ontwerpers zijn van onze eigen emoties. Confronteer je eigen duisternis zonder hierbij andere mensen pijn te doen en zorg ervoor dat je je emoties onder controle krijgt om je innerlijke rust en kalmte weer te herstellen.

Graag nodigen we je uit om wat meer over dit onderwerp na te denken.

Jouw emotionele pijn, een muur die moeten worden neergehaald

Misschien heb je ooit weleens iets gehoord in de zin van ‘het enige wat een bitter persoon nog bitterder kan maken, is wanneer hij zijn bitterheid overbrengt op anderen’.

We weten waarschijnlijk allemaal wel hoe het is om tijd door te brengen met iemand die zichzelf er niet van kan weerhouden om zijn negativiteit en somberheid te ontladen. Wat echter overduidelijk is, is dat deze persoon veel pijn heeft.

Jouw pijn is net zo geldig als de pijn van anderen. Het is helemaal niet vreemd om jezelf en de mensen om je heen te sluieren in duisternis. Vooral wanneer je persoonlijke moeilijkheden ervaart.

Het is belangrijk om hier over na te denken.

De muren die om jouw pijn gebouwd zijn

In dit soort situaties is emotionele intelligentie van essentieel belang. We gaan allemaal weleens onderuit en we ervaren allemaal weleens teleurstellingen en verraad. Wanneer iemand ons kwetst, voelen we vooral pijn.

 • Deze woede gaat langzaam aan over in verdriet en emotionele vermoeidheid. Wanneer mensen zich in deze fase van pijn bevinden, gaan ze altijd op zoek naar iemand die ze de schuld kunnen geven.
 • Iedereen wordt weleens met dit soort situaties geconfronteerd. Sommige mensen zijn best goed in staat om met de pijn om te gaan. Terwijl dit voor anderen juist vrij moeilijk is.
 • Mensen bouwen muren op om zichzelf te beschermen en zelfs om het makkelijker te maken om anderen aan te vallen.

Emoties herkennen om ze beter onder controle te kunnen houden

Je ziet tegenwoordig steeds meer verbitterde mensen. We geven steeds minder prioriteit aan onze emotionele vrijheid en objectiviteit en zorgen steeds minder goed voor onszelf.

 • Emotionele vrijheid is het vermogen om gevoelens om te zetten in woorden, om te praten over de dingen die ons dwars zitten en pijn doen. Door deze negatieve emoties verborgen te houden, worden we net een tijdbom die op elk moment kan exploderen.
 • Objectiviteit is het vermogen om haat, bitterheid en andere negatieve emoties die ons in bedwang kunnen houden en zo nog meer schade kunnen verrichten, los te laten.
 • We weten allemaal dat pijn soms een concrete vorm aan kan nemen en om vrij te kunnen zijn moeten we echter leren om te vergeven en verder te gaan met ons leven.

Voor jezelf zorgen

 • Het is niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen. Juist in tegendeel. Het is een nauwkeurige kunstvorm waarbij we een interne dialoog in stand houden, waardoor we leren te luisteren naar onze behoeftes en onze angsten, open wonden en onopgeloste zorgen leren te identificeren.
 • Wanneer we goed voor onszelf zorgen, neemt ons zelfvertrouwen toe en dit innerlijke gevoel van welzijn wordt dan weer overgebracht op de mensen om ons heen.

De tijd heelt alle wonden

Blijf nooit vasthouden aan je pijn en broed niet op je haat. Het is het niet waard. Negatieve emoties zijn namelijk niet helend, ze kunnen je juist zelfs ziek maken.

 • Vast blijven houden aan wrok heeft niemand ooit goed gedaan. Wees je de volgende keer dat je door een moeilijke tijd gaat dus extra bewust van de woorden en gebaren die je uit naar de mensen om je heen. Soms kun je namelijk, zonder het je te realiseren, vervreemd raken van de mensen om je heen.
 • De mensen die dichtbij je staan, moeten je daarentegen ook steunen en medelevend zijn over jouw persoonlijke realiteit.
 • Je moet leren om hun hulp te accepteren en deze mensen te zien als een bron van kracht en begrip.
Kwetsbaarheid

De pijn slijt

De tijd heelt, maar we moeten onthouden dat we de dingen vrijwel nooit zullen vergeten. De wonden zullen altijd in onze herinnering blijven, maar het is wel mogelijk om deze herinneringen op te halen zonder daarbij ook de pijn te voelen die er ooit aan verbonden zat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.