Hoe ga je om met teleurstellingen?

Een teleurstelling kan verschrikkelijk zijn. Echter is het belangrijk om  op de juiste manier met teleurstellingen om te gaan. Dit kan ons helpen volwassener te worden.
Hoe ga je om met teleurstellingen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe ga je om met een teleurstelling? Uiteindelijk geven teleurstellingen ons een vreselijk naar gevoel en veroorzaakt ook dat je beslissingen maakt die niet gunstig voor jou zijn. 

Het doet pijn wanneer je aan de kant wordt gezet door een persoon die je vertrouwde. Maar… wat als dit de beste optie was?

We hebben de neiging om anderen de schuld te geven als zij ons teleurstellen. En als zij het vertrouwen dat we in hen hadden stuk maken.

Echter moeten we leren om te begrijpen hoe teleurstellingen ons kunnen helpen om te groeien. 

Teleurstellingen kunnen onredelijke verwachtingen onthullen

Vrouw met verwachtingen
We hebben allemaal verwachtingen. Het is echter verkeerd om je verwachtingen de overhand te geven. Verwachten dat je die nieuwe baan krijgt, of aannemen dat iemand je gaat bellen kan een gevoel van teleurstelling teweeg brengen. Wat als dit niet gebeurt?

We nemen aan dat iedereen om ons heen reageert op de manier zoals zij horen te reageren. We vinden dat als iemand een belofte doet, zij hun woord moeten houden.

Desalniettemin kan de vriend die je niet heeft gebeld dit vergeten zijn omdat hij andere dingen aan zijn hoofd had. Of de baan die je niet hebt gekregen is aan iemand gegeven die beter bij de functie paste.

Wanneer dingen niet gaan op de manier die je had verwacht kan je verdrietig of teleurgesteld zijn.

Onrealistische verwachtingen kunnen veel ongelukkige momenten geven. Verwachten dat dingen exact gaan zoals dit is beloofd, kan leiden tot teleurstellingen.

Het is onmogelijk voor anderen om precies zo te reageren als dat jij graag wilt. We zijn uiteindelijk allemaal verschillende mensen! Er zijn geen garanties. Het leven vol zit met onverwachtse verrassingen.

Jezelf beloven dat dingen exact gaan zoals je dit hebt gepland, garandeert alleen maar pijn en lijden! 

Teleurstellingen zijn een herinnering om te stoppen met zoveel te verwachten van anderen en jezelf. Creëer geen valse illusies en accepteer wat er gaat komen.

Geef je jezelf teveel aan anderen?

Teleurstellingen en reflectie

De meerderheid van teleurstellende situaties ontstaat tijdens relaties. Een laag zelfbeeld kan er immers voor zorgen dat je meer op anderen gaat leunen voor emotionele ondersteuning.

Plotseling ben je op zoek naar toestemming van anderen. Je voelt je bijvoorbeeld alleen gelukkig als de mensen om je heen dat vinden. Of je bent afhankelijk van wat de mensen die belangrijk voor je zijn vinden hoe jij je zou moeten voelen.

Als een vriend afzegt, voel je je hier verdrietig over. Wanneer iemand op het laatste moment de plannen verandert, kan je in een achtbaan van emoties terecht komen.

Je zelfbeeld kan zo laag worden dat je op emotioneel vlak toevlucht zoekt bij andere mensen. Je verwacht dat zij je de toestemming geven die je nodig hebt om je gelukkig te voelen.  Zelfs terwijl jij waarschijnlijk degene bent die hen een goed gevoel geeft. Hierdoor geef jij teveel van jezelf aan hen.

Het is een feit dat teleurstellingen een onderdeel zijn in je leven. Dat feit vertelt je te stoppen met denken aan anderen. Je moet beginnen met je meer op jezelf te focussen. 

Stop met het zoeken naar externe goedkeuring. Stop met het voeden van je lage zelfbeeld. Het is tijd om je zelf op de eerste plaats te zetten. En om het geluk te vinden in jezelf. 

Als er een ding is dat je erg veel pijn en verdriet gaat geven, dan is het geloven dat anderen de sleutel naar  jouw geluk zijn. 

Het leven zit vol met lessen

Teleurstellingen en levenslessen

We leren alleen van zaken die ons pijn doen. Wanneer het zoveel pijn doet, hebben we geen keuze. Dan moeten we herstellen van hetgeen dat ons zoveel schade heeft toegebracht.

Dit is hoe teleurstellingen, lijden en emotionele pijn ons kunnen helpen. Zij kunnen je helpen om je te realiseren dat er problemen zijn die moeten worden opgelost. De mensen om je heen moeten niet veranderen, maar jij moet veranderen. 

Het leven zit vol met ontelbaar veel lessen. Soms heeft een schuldgevoel de overhand en soms spelen we het slachtoffer.

Maar dit alles zal onze problemen niet oplossen. Je problemen zullen alleen eindigen wanneer jij jezelf goed behandelt. Als je van jezelf gaat houden. En als je stopt met zo hard voor jezelf zijn en begint met jezelf op de eerste plaats te zetten. 

Ook al kan dit erg moeilijk zijn, het moment dat je genoeg hebt van teleurstellingen zal zeker komen. Je zal je realiseren dat je het niet kan gebruiken dat de negativiteit je beïnvloedt.

Alleen door het steeds opnieuw maken van dezelfde fouten, kunnen we dingen leren. En ze uiteindelijk overwinnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.