Herstellen doet pijn, maar deze pijn helpt je om te groeien

Om in staat te zijn om met het verleden in het reine te komen, moeten we er niet van wegkijken. We mogen niet vergeten dat herstellen pijn doet. Maar dat is de enige manier om de bladzijde om te kunnen slaan en opnieuw te beginnen.
Herstellen doet pijn, maar deze pijn helpt je om te groeien

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Herstellen doet pijn want je moet de wonden aanraken, ze openen en ze laten helen, nu, zoals het zou moeten.

Soms vermijden we om naar de delen van onszelf te kijken die niet hersteld zijn. We negeren ze alsof ze daardoor zouden verdwijnen. Dit is echter niks meer dan een illusie.

Voor degenen die deze wonden niet willen aanraken, ze zullen pijn blijven doen. Door ervan weg te kijken blokkeer je de mogelijkheid om goed te herstellen, er mee om te gaan en het af te sluiten.

De enige manier waarop we het beter kunnen maken is om ze open te laten en ze ons pijn te blijven laten doen.

Herstellen doet pijn, maar deze pijn is noodzakelijk

We hebben allemaal periodes in ons leven doorgemaakt waarin een situatie die ons geraakt heeft, op een bepaalde manier veel van ons gevergd heeft om er overheen te komen.

Wat ons het meest pijn bezorgt zijn dingen waar onze relaties met andere mensen bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld een verbroken relatie of het verlies van een dierbare. Dit kan voor een leegheid in ons zorgen die veel pijn kan veroorzaken.

Maar, hoe kunnen we deze wond openhouden? Hoe houden we het tegen om natuurlijk te herstellen zoals een wond of een schram?

We vermijden het herstellen van de wond door verschillende zaken die ons ervan weerhouden om het leed wat ons treft te accepteren. Daarom zijn er vele vormen.

Slachtoffer worden om te vluchten voor de pijn

Herstellen van verdriet

Herstellen doet het meeste pijn als we voor de pijn proberen te vluchten. We hebben al pijn, de wond brandt, maar we blijven doorgaan. We genieten van ons ongeluk en we vermijden om het te herstellen.

Het is gemakkelijk om je slachtoffer te voelen in een situatie. Zinnen als “Wat heb ik toch een pech!” of “Waarom overkomen al deze slechte dingen mij toch!” worden iedere dag gehoord. Net als andere klachten over ons dagelijkse leven.

We zijn geen slachtoffers en de wereld is ook niet tegen ons. Dit vergroot alleen de pijn van de wond die niet zal helen tot we geaccepteerd hebben wat er is gebeurd. Want het maakt niet uit hoe we er tegen vechten, het zal niks veranderen.

De andere kant opkijken, onszelf afleiden

Herstellen en afleiden

Op een bepaald moment heb je een moeilijke periode doorgemaakt en is je verteld om “uit te gaan met je vrienden!” of “Blijf niet thuis en heb medelijden met jezelf, leid jezelf af!”

Dat kan behulpzaam zijn als je wilt proberen om geen slachtoffer te worden. Maar je mag het niet te ver doorvoeren door de andere kant op te kijken en te doen alsof er niks gebeurd is. Want als we dat doen, leren we niks.

Hoe goed we ook proberen om ons perspectief op dingen te veranderen, de wond zal blijven bestaan. Hij zal problemen veroorzaken en nog evenveel pijn doen, of zelfs meer, dan daarvoor.

De waarde van onze ervaringen

Herstellen van ervaringen

Onze ervaringen zijn van grote waarde, dat is waarom herstellen pijn doet. Want alleen door deze pijn kunnen we iets leren, groeien, vooruit gaan en volwassen worden.

Hoewel we het misschien niet geloven, als alles goed gaat dan letten we er niet op. Maar als dingen moeilijk worden, dan verandert alles.

Heb je je gerealiseerd dat als je verkouden bent en in bed ligt, dat je dan de waarde van gezondheid ziet? Je zou het echter gewoon kunnen vinden.

Dit geeft aan hoeveel we kunnen leren als de wereld tegen ons lijkt en alles om ons heen kapot gaat.

Misschien komt dat doordat we even terug moeten gaan en ons leven even halt moeten laten houden. Dan kunnen we ons beseffen wat echt belangrijk is want soms leven we ons leven op de automatische piloot.

Herstellen doet pijn maar de slechte ervaringen zijn niet alleen maar weggegooid. We kunnen ze als een mogelijkheid zien om de goede momenten te waarderen. En om schoonheid te zien in de kleinste dingen die ons het leven echt laten waarderen.

Pijn helpt ons om te groeien, we kunnen het niet vermijden of het wegwerken met afleidingen. De pijn is er met een reden.

Onze wonden omarmen en er aandacht aan besteden zorgt ervoor dat ze sneller herstellen. Daarom zorgt het dat we het vermijden om te wentelen in ons lijden en zo de onnodige bezoeking te verlengen. 

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.