Houden van mensen die niet van zichzelf houden

Het probleem met mensen die niet van zichzelf houden, is dat ze niet het gevoel hebben dat ze de affectie van anderen waard zijn. Hun angst om verlaten te worden maakt de kans dat dit gebeurt juist groter.
Houden van mensen die niet van zichzelf houden

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verliefd worden op mensen die niet van zichzelf houden kan heel moeilijk zijn.

De grootste reden daarvoor is dat als je van iemand houdt, je de ander steeds wilt herinneren aan hoe fantastisch hij/zij is. Voor mensen die niet van zichzelf houden, is het moeilijk om dit soort complimenten aan te nemen.

Mensen die niet van zichzelf houden, wijzen complimenten namelijk vaak af. Ze realiseren zich echter niet hoe pijnlijk dat voor anderen kan zijn.

Daarom zijn we allemaal op zoek naar een partner die zichzelf op waarde weet te schatten.

Maar dit is niet de enige reden waarom het moeilijk is om van mensen te houden die niet van zichzelf houden. Hier zijn een paar andere redenen:

Communicatie is moeilijk

Communicatie kan in een zware opgave veranderen als je een relatie hebt met iemand die niet weet hoe hij of zij van zichzelf kan houden. Deze mensen hebben de neiging dingen verkeerd te interpreteren en gaan altijd uit van het ergste.

Dit soort situaties kunnen erg frustrerend zijn voor veel mensen. Meestal projecteren mensen die niet van zichzelf houden hun eigen problemen op hun partners. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een zin van je partner afmaakt. Dat gebeurt natuurlijk aan de lopende band, maar zij zullen dit opvatten alsof je neerbuigend bent of dat je liegt.

Het is moeilijk om te geven om iemand als hij/zij niet van zichzelf houdt

Houden van mensen die niet van zichzelf houden is moeilijk

Het kan frustrerend zijn om van iemand te houden die niet van zichzelf houdt of zelfs maar goed voor zichzelf zorgt. Het zorgt ervoor dat spontane opmerkingen als “Je ziet er leuk uit vandaag” in een ruzie ontaarden. Dat komt omdat zij een laag zelfbeeld hebben.

Het is gebruikelijk dat ze jou gaan bekritiseren voor ieder klein dingetje dat je hen probeert te vertellen. De reden daarvoor is hun onzekerheid.

Zoals je je kunt voorstellen is het vermoeiend om je tijd en energie te besteden aan het blij maken van je geliefde zonder dat je daar ooit in slaagt. Tenslotte is het onwaarschijnlijk dat ze je geloven of dat ze je op je woord geloven. Ongeacht hoe hard je je best ook doet.

Mensen die niet van zichzelf houden, worden vaak te afhankelijk

Het is heel gewoon dat je partner op je rekent om hem/haar aan te moedigen. Dat je hem/haar probeert op te vrolijken als hij/zij verdrietig is of zich negatief voelt. Dat is waarschijnlijk wat jij ook van hem/haar zou verwachten.

Het is niet meer gezond als je partner van jou afhankelijk is om hem/haar gelukkig te maken. Extreme afhankelijkheid kan veranderen in het verstikken van de ander.

Deze partners zullen waarschijnlijk beginnen te geloven dat je hen zal verlaten. Na verloop van tijd begin je te denken dat dat misschien niet eens zo’n slecht idee is en dat zij dan achterblijven zonder hun enige bron van blijdschap.

Mensen die niet van zichzelf houden, hebben de neiging om hulp af te wijzen

Als je van iemand houdt, wil je hem of haar helpen zich fijn te voelen. Maar je moet onthouden dat hij/zij zichzelf afwijst. Dat deed hij/zij al voor hij/zij jou leerde kennen en het zorgt ervoor dat hij/zij geen hulp van een ander kan en wil accepteren.

Dit maakt de zaken zeer gecompliceerd. Ook al houd je hoop dat hij/zij op een dag jouw hulp zal accepteren, is de waarheid dat dit waarschijnlijk nooit zal gebeuren.

Probeer te onthouden dat je mensen niet kunt veranderen. Je bent niet in staat om de essentie van een mens te veranderen. Je kunt ze niet veranderen in hoe jij wilt dat ze zijn.

Het vertrouwen tussen jullie zal vernietigd worden

Houden van mensen die niet van zichzelf houden zal het vertrouwen tussen jullie vernietigen

Als mensen niet van zichzelf houden om wie ze zijn, kunnen ze niet begrijpen waarom een ander van hen zou houden. Meestal maken zij zich continu zorgen dat hun partner zich zal realiseren wie ze daadwerkelijk zijn en dat deze de relatie zal beëindigen.

Dit soort dingen maken het erg moeilijk om een vertrouwensband met de partner op te bouwen.

Een persoon die continu bang is of zich zorgen maakt dat je weg zal gaan, handelt vaak negatief. De ironie is dat deze angst jou uiteindelijk bij hem/haar weg drijft.

Dingen die je zou moeten weten als je van iemand houdt die niet van zichzelf houdt

Als je met iemand samen kan zijn die niet van zichzelf houdt, betekent dit dat jij een heel liefdevol, beschermend mens bent. Maar als je gelooft dat een goed gesprek genoeg zal zijn om alles op te lossen, zal je teleurgesteld worden.

Als je daadwerkelijk bereid bent om je partner te helpen om te stoppen met jou af te wijzen, moet je aan een aantal dingen denken. Allereerst moet hij/zij degene zijn die echt wil veranderen en de hulp die jij aanbiedt accepteren.

Je zult moeten opletten hoe jij je voelt. Als je lichamelijk of geestelijk uitgeput bent door de relatie, is het waarschijnlijk een relatie waar je uit moet stappen.

In dat geval moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Denk ik echt dat mijn partner kan veranderen?
  • Is mijn partner zich bewust van het feit dat ik niet gelukkig ben?
  • Is mijn partner daadwerkelijk geïnteresseerd om te veranderen?

Met de antwoorden op deze vragen kun je bepalen of de relatie het waard is om door te zetten of niet. Tenslotte zou je je eigen geluk niet moeten opofferen voor iemand die niet wil stoppen met zich ongelukkig te voelen.

Onthoud dat de enige die verantwoordelijk is voor jouw geluk, jij zelf bent. Net zo goed als dat je partner verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen geluk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bigi, M. (2015). El modelo de los cinco factores de la persona y la teoría triangular del amor. Revista Investigación En Psicología Social.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Rodríguez, I. (2013). LA DEPENDENCIA EMOCIONAL EN LAS RELACIONES INTERPERSONALES. ReiDoCrea. https://doi.org/10.1016/j.engstruct.2015.06.053

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.