Ken de tekenen van een dominante partner

Je zou echt moeten leren hoe je kan herkennen of je een dominante partner hebt. Het is een eigenschap die wijst op een laag zelfbeeld en onzekerheid die jaloezie en geweld kan veroorzaken en bij jou een algemeen gebrek aan vertrouwen en onzekerheid kan veroorzaken.
Ken de tekenen van een dominante partner

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We genieten er allemaal van als onze partner interesse toont in ons leven. Je moet echter weten hoe je het verschil kan zien wanneer je een dominante partner hebt en wanneer hij of zij alleen maar om je geeft.

Voor het grootste deel zijn de kenmerken van dominante mensen duidelijk vanaf het eerste momenten dat je iemand leert kennen.

De reden waarom we ze vaak niet zien is, omdat ze zo charmant lijken als we verliefd worden.

Je zou echt moeten leren hoe je kan herkennen of je een dominante partner hebt. Het is een eigenschap die wijst op een laag zelfbeeld en onzekerheid die problemen kan veroorzaken zoals:

  • jaloezie
  • geweld
  • onzekerheid over jou
  • een algemeen gebrek aan vertrouwen

Blijf lezen en ontdek de kenmerken van dominante mensen. Als je je realiseert dat je met een dominant persoon aan het daten bent, dan moet je nadenken over het beëindigen van de relatie of hem/haar helpen het probleem op te lossen.

1. Geen aandacht voor jouw mening

Man en vrouw in discussie
Het is altijd een aangename verrassing om erachter te komen dat je partner een speciaal diner heeft bereid of de tijd heeft genomen om een nieuw gerecht in een restaurant te proberen om je te trakteren.

Als hij of zij echter altijd voor je kiest of de beslissingen neemt zonder eerst te overleggen, dan is je partner absoluut dominant.

Soms is een dergelijke houding een gevolg van de cultuur van je partner. Er zijn nog steeds veel chauvinistische gebieden waar men verwacht dat mannen voor hun partner ‘zorgen’.

Als de dominante houding van je partner voortkomt uit culturele redenen, neem dan de tijd om met hem of haar te praten en uit te leggen dat het je een ongemakkelijk gevoel geeft. Over het algemeen kan een gesprek in dit soort gevallen helpen het conflict op te lossen.

Je zou een groter probleem hebben als je partner simpelweg weigert het conflict te zien of de noodzaak om te moeten veranderen.

2. Willen weten waar je bent en met wie

Dominante mensen kunnen het idee niet verdragen om de controle te verliezen over wat hun partners doen. Dus als je een dominante partner hebt, dan kan hij of zij je om de paar uur bellen of je berichten sturen om te vragen:

  • waar je bent
  • met wie je bent
  • waarom je daar bent met diegene

Hoe onschuldig deze vragen ook lijken, het is eigenlijk ongezond gedrag. Je moet onthouden dat je partner slechts een onderdeel van je leven is. Je bent dus niet verplicht om meer dan het noodzakelijke uit te leggen.

Hoewel het prima is om je partner te vertellen dat je met vrienden hebt afgesproken of even de stad uitgaat, je zou nooit het gevoel moeten hebben dat je meer moet uitleggen dan je wilt.

Op dezelfde manier heb je ook niet het recht om je partner onder druk te zetten om zijn agenda tot in detail te kennen.

3. Destructieve kritiek

Man en vrouw hebben ruzie
Het uiten van destructieve kritiek is kenmerkend voor dominante mensen. Ze zoeken naar manieren om zich beter te voelen over zichzelf. Dit gaat ten koste van de mensen om hen heen door ze pijn te doen.

Bij destructieve kritiek zou je het volgende kunnen opmerken:

  • Gebruik van uiterst kwetsende opmerkingen die erop gericht zijn om je een naar gevoel te geven.
  • Ze bekritiseren je beslissingen, verzwakken je succes of bekritiseren simpelweg je fysieke uiterlijk.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wees assertief en leer jezelf te verdedigen tegen kritiek

4. Voor je partner bestaat er niet zoiets als ‘privacy’

Een ander symptoom van een dominante persoonlijkheid is de onophoudelijke noodzaak om je telefoon, computer en bezittingen te controleren.

Meestal zijn dit controles om te zien of je vreemd gaat of op de één of andere manier liegt.

Sommige dominante mensen laten hun partner zelfs de deur niet dicht doen terwijl ze zich omkleden of douchen.

Als je bezwaar probeert te maken, dan kan je partner je vertellen dat hij of zij handelt uit liefde en slechts een beetje meegesleept wordt. Je moet die controle herstellen en grenzen stellen, hoe eerder hoe beter.

5. Een hekel hebben aan je vrienden en familie, waardoor je van hen verwijderd raakt

Man en vrouw hebben ruzie
Als je een dominante partner hebt, dan zal hij of zij al je aandacht willen. Vergeet niet dat dominante mensen, mensen zijn met problemen met hun zelfvertrouwen en daarom zullen ze op zoek gaan naar de aandacht die ze nodig hebben.

Dit symptoom begint met kleine dingen, zoals negatieve opmerkingen over je vrienden en familie. Na verloop van tijd zullen ze je dwingen om plannen te annuleren totdat je hele leven om hen draait.

We hebben allemaal sociale relaties nodig, omdat we sociale wezens zijn.

Natuurlijk kan je sommige van de mensen in de omgeving van je partner misschien niet leuk vinden en kan je partner het niet met al je vrienden vinden. Dat zou echter op geen enkele manier moeten betekenen dat je al je relaties moet beëindigen om de ander te behagen.

Als je zijn of haar vrienden niet leuk vindt, maar ze hebben geen slechte invloed, beperk dan het aantal keren dat je met ze omgaat. Hetzelfde geldt voor je partner.

Wees realistisch als je een dominante partner hebt

Merk je deze kenmerken op in je romantische relatie? Als dat zo is, overweeg dan of verandering een mogelijkheid is.

Soms is het beter om afstand te nemen van de persoon van wie we houden. Zeker wanneer ze ons als partner pijn doen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.