Liefde voor je partner uiten lastig? Kom erachter waarom!

Als je het moeilijk vindt om de liefde te uiten die je voor je partner voelt, moet je misschien naar jezelf kijken om de reden te vinden, aangezien het waarschijnlijk een gevolg is van eerdere ervaringen.
Liefde voor je partner uiten lastig? Kom erachter waarom!

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Liefde voor je partner uiten en het verwoorden van de liefde die je voelt voor een ander kan soms erg moeilijk zijn. Dit kan zonder twijfel verschillende problemen veroorzaken in liefdesrelaties.

We hebben het nodig dat onze partners hun liefde voor ons mondeling uitdrukken, niet alleen met acties. Dit troost ons, zorgt ervoor dat we ons goed voelen en kan ons zelfs wat zekerheid geven.

Hoe zwaar wegen woorden voor ons? Als onze partner alleen in staat is om met daden liefde te uiten, waarom is dit dan niet genoeg voor ons?

Redenen waarom liefde voor je partner uiten je moeite kost

Er zijn verschillende redenen waarom je het moeilijk kunt vinden om liefde voor je partner te uiten.

Om erachter te komen wat de redenen zijn, moeten we teruggaan naar onze kindertijd. Dit is het stadium waarin de meeste problemen waarmee we op volwassen leeftijd geconfronteerd worden ontstaan.

Vrouw knuffelt huilende dochter

Enkele van deze redenen zijn onder andere:

 • Uitingen van liefde zijn geen bekende woorden voor jou.
 • Je bent bang om ergens aan vast te zitten.
 • Je hebt teleurstellende liefdeservaringen gehad.
 • Het lijden aan alexithymie.

Met uitzondering van het laatste geval zijn alle voorgaande redenen gebaseerd op ervaringen of situaties die de stappen hebben gemarkeerd die je nu neemt in romantische relaties.

Als je ouders geen woorden van liefde gebruikten, dan is het logisch dat je dit niet hebt geleerd om te doen in een relatie. Liefde voor je partner uiten wordt dan al een stuk lastiger.

Als je pijnlijke ervaringen hebt gehad of als voor jou romantische relaties zijn gekoppeld aan het woord ‘pijn’, dan is het mogelijk dat dit heeft geleid tot een angst voor betrokkenheid.

Hoewel dit sporen bij je heeft achtergelaten kan je kiezen hoe je in jouw romantische relaties handelt. Je bent volwassen en verantwoordelijk voor je eigen leven. Als je je bewust bent van de situatie, kun je leren om liefde uit te drukken naar je partner.

Alexithymie is zeer uitzonderlijk. Als je niet in staat bent liefde voor je partner te uiten omdat je aan deze neurologische aandoening lijdt, zoek dan professionele hulp. Een professional is dan de beste persoon om je te helpen met de stappen die je moet ondernemen.

Je partner kan je goed helpen

Als het probleem van het niet kunnen uiten van liefde komt door pijnlijke ervaringen dan is het belangrijk dat je weet dat jouw partner een belangrijke rol speelt.

Liefde voor je partner uiten

Waarschijnlijk heb je de natuurlijke neiging om hard te zijn voor jezelf en het jezelf moeilijk te maken. Dit doe je door je partner niet te vertellen wat je voelt. Je partner kan daardoor mogelijk boos op je worden. Dit alles gaat je niet helpen.

Het is daarom belangrijk dat koppels weten dat ze een belangrijke taak voor zich hebben. Ze kunnen namelijk de persoon die niet in staat is om uit te drukken wat ze voelen helpen om dit tóch te doen.

Om dit voor elkaar te krijgen, moeten we rekening houden met een aantal punten:

 • Communiceer met liefde met je partner. Gebruik nooit woede om hen te berispen voor iets dat niet zo gemakkelijk voor hen is.
 • Kies een rustige, comfortabele plek waar jullie je allebei op jullie gemak voelen. Dit is de beste manier om te praten over een onderwerp dat zo gevoelig is als emoties.
 • Wees empathisch en geduldig. Voor je partner is het uitdrukken van liefde en emoties in het algemeen erg moeilijk. Verplaats jezelf eens in hun situatie en bedenk hoe het voor jou zou voelen.

Het positieve van dit alles is dat hoewel de ene partner de ander helpt om liefde uit te drukken, deze partner ook van de situatie zal leren.

Je zal ontdekken hoe je met jouw eigen emoties omgaat, hoe je ze uitdrukt, of je in staat bent om je woede op een juiste manier vorm te geven en te uiten.

Liefde voor je partner uiten

Het verleden helen

Hoewel je partner een grote hulp is, zal het erg belangrijk zijn om naar een professional te gaan. Deze kan jou begeleiden om de juiste weg in te slaan.

Oud zeer genezen is nooit gemakkelijk, maar dat is precies het gedeelte wat je moet gaan beïnvloeden. Als je de wonden uit het verleden niet geneest, zal het erg moeilijk voor je zijn om je emoties tot uitdrukking te brengen. De liefde voor je partner uiten zal dan ook lastiger voor je zijn.

Hoe dan ook: we zullen ons moeten afvragen welke waarde het heeft dat onze partner de liefde die ze voor ons voelen uitdrukken door middel van woorden.

Misschien laten onze partners het meer zien door hun acties, maar koesteren wij in onze geest een bepaalde overtuiging die woorden belangrijker maakt.

Misschien moeten we ook aan al die relaties denken waar veel verbale liefde tot uiting komt, maar waar de liefde in de praktijk onbewezen blijft.

Wat weegt dan zwaarder? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte. https://doi.org/10.1021/la1039442
 • Maureira, F. (2011). Los Componentes de la Relación de Pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
 • Barrios, A., & Pinto, B. (2008). El Concepto De Amor En La Pareja. AJAYU. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Maureira C, F. (2009). Amor y adicción: comparación de las características neurales y conductuales . Love and addiction : Rev Chil Neuropsicol.
 • Portocarrero, C. I. C. (2012). Intervención al duelo por ruptura de pareja desde la terapia cognitivo conductual a partir del análisis de cuatro casos. Polisemia. https://doi.org/Doi 10.1074/Jbc.M313825200
 • VV.AA. (2009).Effects of Parental Divorce on Marital Commitment and Confidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704052/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.