Oud zeer genezen en pijn weghalen

Om oud zeer te kunnen genezen is het noodzakelijk om te stoppen met zelfmedelijden, niet voortdurend na te denken over wat er is gebeurd, jezelf af te leiden met leuke dingen en je gedachten te focussen op de toekomst.
Oud zeer genezen en pijn weghalen

Laatste update: 08 augustus, 2018

Veel nadenken over wat er is gebeurd kan ons ervan weerhouden om van het heden te genieten, laat staan om naar de toekomst te kijken. Oud zeer genezen is daarom is het essentieel om te leren. De diepe littekens zijn er, soms bijna net zo diep en permanent als een brandwond, maar wij hebben als mens de mogelijkheid om ze een plekje te geven en er afstand van te nemen. Hoe je oud zeer genezen kunt ontdek je in dit artikel.

Oud zeer genezen en pijn weghalen

Op een bepaald moment in het leven zullen we, vroeg of laat, allemaal wel een keer een intense, emotionele pijn ervaren die bijna onmogelijk uit te leggen valt. Het doet veel pijn en het lijkt alsof niets en niemand ons kan helpen. Het is echter aan onszelf hoe we reageren vóórdat een litteken wordt achtergelaten door de dood van een geliefde, een scheiding of een ander groot trauma.

Dit betekent dat het in onze handen ligt om afstand te nemen van wat ons pijn doet, oud zeer te genezen en verder te gaan. Het komt vaak voor dat we anderen de schuld geven voor wat ons is overkomen: dit is normaal. Op zo’n moment nemen we geen verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd en willen we dat de ander zijn/haar excuses aanbiedt.

Natuurlijk zijn jouw gevoelens echt en intens, maar wat doe je ermee? Je bouwt een hoop haat, wrok en pijn op, wat niet gezond is voor jezelf of voor de mensen om je heen. Wanneer je teveel vasthoudt aan het verleden, zal je in gedachten die benauwende, traumatische situatie keer op keer herbeleven. Als je je eenmaal richt op dat soort gedachten, is het bijna onmogelijk om nieuwe, geruststellende en genezende ervaringen op te doen.

Om deze reden is het essentieel om wonden uit het verleden te leren helen. Vergeet dat een bepaalde situatie jou verwoest, depressief of immobiel heeft achtergelaten. Ga door het rouwproces en maak de situatie niet zwaarder dan hij is. Het is aan jou om naar de toekomst te kijken!

Oud zeer genezen: advies

Pijnlijke ervaringen kunnen diepe sporen achterlaten. Het klopt dat iedereen verschillende stadia moet doorlopen om er bovenop te komen, maar er zijn veel mensen die zich blijven vasthouden aan de negatieve gevoelens.

Het is tijd om alles achter je te laten wat je pijn doet. Je moet naar de toekomst kijken om oud zeer te kunnen helen. Vergeet niet dat zolang een trauma nog duidelijk aanwezig is, bijna alles aanleiding kan zijn om het naar boven te halen. Bedenk dat dit jouw geluk in de weg staat.

Oud zeer genezen in 6 stappen

1. Begrijp de situatie

Oud zeer genezen. Begrijp de situatie.

Misschien heeft iets of iemand je pijn gedaan, of ben je in de steek gelaten. Dat heeft je naar jouw huidige situatie gebracht. Het begrijpen van de situatie betekent niet steeds opnieuw denken aan wat er is gebeurd: het betekent dat je moet analyseren wat er is gebeurd. Je moet erachter zien te komen wat bijvoorbeeld je overtuigingen zijn in de betreffende situatie, waarom je je zo voelt en hoe je ondanks dat tóch vooruit kunt komen. Kijk naar de situatie alsof het niet jou is overkomen, maar een ander: wat zou je tegen iemand anders zeggen die hetzelfde meemaakt?

2. Begrijp dat het noodzakelijk was

Op een bepaald moment hebben gedragingen of beslissingen die je hebt genomen jou geholpen om te ‘overleven’: ze hebben jou door die verschrikkelijke situatie heen geholpen. Je hebt jezelf beschermd, zoals ieder ander persoon dat ook zou doen. Nu is echter het moment gekomen om de aanpak te veranderen. Zelfmedelijden of pijn heb je niet langer nodig. Het is tijd om het probleem eens vanuit een andere invalshoek te benaderen. Je bent sterker dan je denkt.

3. Verzet je niet tegen je gedachten

Oud zeer genezen

Een les vanuit de meditatie is dat wanneer er een gedachte in je opkomt, we op die gedachte moeten ‘blazen’ om hem te verspreiden. De gedachte is dan net zoals een wolk die met de wind meebeweegt. Als je tegen een gedachte wil vechten, dan wordt hij juist sterker. Probeer niet aan een appel te denken… je zult nu de hele dag denken aan die vrucht! Ons brein kan ons flink voor de gek houden.

De volgende keer dat gedachten en gevoelens die voortkomen uit oud zeer naar boven komen, kan je het beste je concentreren op iets anders. Buig je lijden om in motivatie. Blijf niet steeds thuis en blijf niet denken aan gisteren. Leef vandaag en denk aan de toekomst.

4. Doe iets wat je leuk vindt

Het klopt dat we de moed niet hebben om iets te doen wanneer we depressief of overstuur zijn. We blijven liever het hele weekend in bed liggen: we kijken naar romantische films, luisteren droevige muziek of huilen terwijl we herinneringen ophalen.

Het is belangrijk dat wanneer je je slecht voelt, je iets gaat doen wat dat gevoel wegneemt. Begin met iets kleins, zoals het kijken naar grappige video’s, om frisse energie te krijgen en uit bed te komen. Maak vervolgens van de gelegenheid gebruik om een wandeling met je huisdier te maken, een dompelbad te nemen of een lekkere lunch klaar te maken. Het opruimen en schoonmaken van je huis kan ook helpen om je hoofd leeg te maken.

5. Leg de kalender opzij

Oud zeer genezen

Soms voelen we ons op een specifieke datum droeviger dan normaal. Het kan de dag zijn waarop je een relatie hebt beëindigd of dat een familielid is overleden. Op die pijnlijke jubilea moeten we de best mogelijke motivatie vinden. Organiseer op dat soort dagen iets leuks, waardoor je je goed voelt over jezelf.

Je kan bijvoorbeeld een uitstapje maken naar een plek waar je nog niet eerder bent geweest. Wat je ook kan doen is een afspraak inplannen bij de schoonheidsspecialist. Of je kan met vrienden afspreken die je altijd aan het lachen maken. Voel je niet schuldig om door te gaan met je leven: jij hebt het recht om gelukkig te zijn!

6. Leer

De laatste stap in oud zeer genezen is nadenken over de lessen die je hebt geleerd. Deze lessen hebben jou absoluut wijzer, sterker, krachtiger of moediger hebben gemaakt. De volgende keer dat je een nare situatie moet doorstaan, heb je de juiste hulpmiddelen om deze situatie aan te pakken en te overwinnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.