Zeven tekenen dat je niet genoeg van jezelf houdt

2 januari 2019
Je kunt niet van anderen verwachten dat ze jou zullen waarderen als je niet van jezelf houdt. Begin jezelf te waarderen zoals je bent om ervoor te zorgen dat iedereen om jou heen zal veranderen.

Van jezelf houden is belangrijk, want het leven is zo kort. Daarom is het volkomen tijdsverspilling om je druk te maken over wat anderen misschien van jou vinden.

Als je altijd op zoek bent naar de goedkeuring van anderen, dan wordt je uiteindelijk een persoon die helemaal niet meer weet wie hij is en wat hij eigenlijk wil.

Wij raden aan:
Word gelukkig op je eigen manier, volg niet de weg van anderen

Let op wanneer jouw eigen geluk af begint te hangen van de mensen om je heen. Dan is het tijd om even afstand te nemen en te reflecteren op je leven.

Tijd voor verandering?

Dat houdt in dat je ook moet nadenken over de manier waarop je je leven op dit moment leidt. Er moet iets veranderen.

Als je jezelf niet accepteert, dan houd je niet van jezelf

Als je niet in staat bent om jezelf te accepteren zoals je bent, als je geheel iemand anders geworden bent, dan moeten we je helaas vertellen dat je dan waarschijnlijk niet op de juiste manier van jezelf houdt. Je hebt de fout gemaakt om alles wat je bent in de handen van anderen te leggen. Daarom ben  je nu verdwaald.

In dit artikel delen we enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat je niet genoeg van jezelf houdt, zodat je weerstand kunt bieden en kunt voorkomen dat deze situatie nog langer doorgaat.

Heb je het idee dat een van deze tekenen aansluit op jouw eigen situatie? Of misschien wel meer dan één?

Wolf

1. Je voelt je niet vrij om jezelf te zijn

Je gedragen zoals anderen willen dat je je gedraagt is erg slopend. Misschien lijkt het in jouw ogen makkelijk, maar in werkelijkheid is het zo dat het veel makkelijker is om jezelf te zijn dan om te proberen iemand te zijn die eigenlijk helemaal niet bestaat.

Als je je op dit moment afvraagt of je jezelf volledig vrij voelt om jezelf te zijn, met tekortkomingen en al, dan is het belangrijk om eens goed te kijken naar je eigen gedrag. Breng je te veel tijd door met andere mensen? Doe je er alles aan om maar niet alleen te hoeven zijn? Zo ja, dan kan het zijn dat je de persoon die je werkelijk bent afwijst en andere mensen gebruikt om hier niet over na te hoeven denken.

Neem afstand

Misschien is het zelfs zo dat je de mensen met wie je al je tijd doorbrengt de macht hebt gegeven om jou te veranderen – en dat je je slecht voelt wanneer deze mensen er niet zijn. Het is tijd om hier volledig afstand van te nemen en te ontdekken wie je werkelijk bent.

Lees ook:
De persoonlijke vrijheid om te doen wat je voelt

2. Je durft niet te zeggen wat je werkelijk denkt

Heb je weleens dat zelfbewuste gevoel ervaren wanneer je een gesprek had met iemand anders of de angst om je mening te uiten als deze afweek van de rest? Zo ja, dan kan het zijn dat je jezelf vervormt om aan te sluiten op andere mensen, zelfs als dit betekent dat je je eigen overtuigingen af moet wijzen en niet kunt uitdrukken.

Als je nooit eens je mond opentrekt, dan zal er ook nooit iemand luisteren en zal iedereen je negeren en niemand je serieus nemen.

Wees niet bang om anders te zijn of denken. Misschien heb je een gebrek aan zelfvertrouwen waar je iets aan moet doen.

Jouw mening telt

Jouw mening is net zo belangrijk als de meningen van anderen. Zelfs als jij denkt dat jouw mening niets voorstelt, want dit is namelijk niet zo! Laat je mening luid en duidelijk horen en maak je aanwezigheid bekend. Jouw mening is belangrijker dan jij denkt.

3. Je bent kritisch naar jezelf

Je bent zo kritisch naar jezelf toe, dat je zonder het door te hebben je eigen vooruitgang in de weg zit, waardoor je vast komt te zitten. Op de een of andere manier straf je jezelf voor het niet doen van bepaalde dingen die je eigenlijk wel had moeten doen.

Je realiseert je niet dat het maken van fouten jou kan helpen om dingen te leren en vooruit te komen in het leven.

Probeer jezelf niet langer te bekritiseren – waardeer alles dat je tot nu hebt bereikt, hoe onzinnig het ook was, en wees trots, zelfs wanneer jij denkt dat het er niet toe doet. Wanneer je dit gaat doen, zal dit het bewijs zijn dat je van jezelf bent gaan houden.

4. Het is lang geleden dat je voor het laatst goed voor jezelf hebt gezorgd

Gebroken

Iedereen heeft behoefte om goed in zijn vel te zitten. Als je je niet goed in je vel voelt, dan doe je waarschijnlijk iets fout. Als je dus niet meer goed voor jezelf zorgt, je niet meer verzorgd aankleedt, niet meer gezond eet en je je hierdoor slecht over jezelf voelt, probeer het dan te veranderen!

Je moet van jezelf houden voor jezelf, gezond zijn voor jezelf, jezelf goed kleden voor jezelf – niet voor iemand anders.

Als jij het zelf niet doet, dan zal niemand het doen. Het is dus een grote fout om deze verantwoordelijkheden in de handen van anderen te leggen.

Wanneer je van jezelf begint te houden, dan begin je voor jezelf te zorgen.

5. Je bent niet in staat jezelf te motiveren

Zonder motivatie zal jouw kans op slagen wanneer je een plan uitvoert of een droom probeert waar te maken nihil zijn. Je zult nooit krijgen wat je wilt als je geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen en jezelf niet dagelijks een goede dosis positieve motivatie geeft.

Je zult best eens falen en mensen om je heen hebben die jou niet steunen, maar toch is het belangrijk om in jezelf te geloven en alles na te streven waar je van droomt.

Laat je niet door anderen tegenhouden. Hecht waarde aan je eigen dromen.

6. Je hebt geen vertrouwen in dingen die met jezelf te maken hebben

Zelfverzekerdheid is net zo belangrijk als de motivatie waar we het eerder ook al over hadden. Zonder zelfverzekerdheid zul je nergens in slagen. Heb je ooit weleens nagedacht over waar je allemaal toe in staat bent? Hecht je waarde aan alles wat je hebt bereikt, hoe klein het ook was?

Van jezelf houden betekent zelfverzekerd zijn en weten dat die zelfverzekerdheid door niemand onderuit kan worden gehaald.

Je kunt alles bereiken wat je maar wil en je zal zelfs de fouten die je maakt waarderen, fouten waar je iets van kunt leren.

7. Je geeft jezelf niet oprecht aan anderen

Leer van jezelf houden

Vanwege verschillende ervaringen in het leven vind je het misschien moeilijk om jezelf open te stellen en anderen te laten zien wie je werkelijk bent. Je hebt volledig bewust een schild om jezelf heen gebouwd dat jou zou moeten beschermen, maar je eigenlijk alleen maar zwakker maakt.

Als je niet in staat bent om jezelf te geven aan anderen, als je jezelf niet openstelt en geen liefde uit, dan zul je nooit weten wat het inhoudt om werkelijk liefde te ontvangen. Je zult nooit ervaren hoe het is om iemand anders volledig te kunnen vertrouwen.

Van jezelf houden: jij verdient het

Hier wordt je verdrietig van en het zal ervoor zorgen dat de overtuiging dat je het niet waard bent om liefde te ontvangen alleen maar sterker wordt. Inmiddels zou je echter heel goed moeten weten dat je net zoveel liefde verdient als ieder ander.

Eigenlijk is de enige liefde die er op dit moment echt toe doet de liefde die je voor jezelf voelt. Van jezelf houden dus.

Zoek een oplossing

Misschien is het soms moeilijk om vertrouwen te hebben in jezelf. Misschien denk je dat je het gewoon niet verdient dat anderen van jou houden. Vandaar dat je misschien zoveel pijn ervaart. Als dit het geval in, zie dan in dat je het mis hebt en dat het tijd is om een oplossing te vinden voor je probleem.

Het is jouw leven

Het is jouw leven waar het in dit geval om gaat – jouw gevoelens, jouw emoties en jouw dromen. Begin je eigen leven te waarderen. Je zult dan zien dat je al snel ook de persoon die je werkelijk bent zult gaan waarderen. Het is absoluut geen makkelijke weg, maar het zal de moeite zeker waard zijn.

Als je niet van jezelf houdt, dan is het nu tijd om alles te veranderen.