Hoe je met jouw tiener praten kan: vier tips

Tijdens hun tienerjaren maken kinderen veel hormonale, sociale en psychologische veranderingen door. Dit zal hun persoonlijkheid beïnvloeden. Het maakt het ook moeilijk om met hen te communiceren.
Hoe je met jouw tiener praten kan: vier tips

Laatste update: 27 april, 2019

Met je tiener praten is niet gemakkelijk. Ouders hebben meestal problemen om op deze leeftijd met hun kinderen te communiceren. Dit komt gewoon omdat ze ‘totaal verschillende talen spreken’. Je moet echter zo geduldig mogelijk zijn.

Wanneer jouw kind te maken heeft met een probleem, dan moet je er zijn om hem of haar te begeleiden. Laat jouw kinderen hun problemen echter ook zelf oplossen. Hun vermogen om te redeneren moeten ze immers in de praktijk omzetten.

Analyseer dus samen het probleem. Laat jouw kind de oplossing vinden en de verantwoordelijkheid opnemen voor de gevolgen.

Hoe je met jouw tiener praten kunt: vier tips

Tijdens de adolescentie maken jonge mensen veel veranderingen door:

  • lichamelijk
  • psychologisch
  • hormonale
  • sociale

Het gevolg is dat met je tiener praten heel ingewikkeld kan zijn.

Deze veranderingen zorgen er immers voor dat ze liever met hun vrienden praten. Die hebben dezelfde leeftijd. Dit leidt er vaak toe dat ze het verkeerde advies horen.

We geven je hier dus enkele tips. Gebruik ze wanneer je met je tiener praten moet.

1. Wees redelijk en geef niet toe

Tieners weten hoe ze met hun ouders moeten praten om te krijgen wat ze willen.

Ouders kunnen toegeven aan de wensen van hun kinderen. Het is immers waar dat ze het probleem dan tijdelijk kunnen oplossen. Wat leer je jouw kinderen echter als je dit doet?

Het leven geeft niet toe aan smeekbeden. Dat moet jij ook niet doen. Hou dus het been stijf.

Wees redelijk en geef niet toe

Je moet echter ook redelijk zijn. Laat jouw kind uitleggen waarom hij of zij de regels overtreden heeft. Stel hen bijvoorbeeld voor dat ze vooraf jouw toestemming vragen als ze pas na het afgesproken tijdstip naar huis willen komen. Als je akkoord gaat en redelijk bent, dan zullen ze zich niet afreageren of blijven smeken.

Om deze regel te bekrachtigen geven we jou deze aanbeveling. Breng het hele gezin samen om de regels te bespreken, vooral over het vastgelegde tijdstip waarop de kinderen thuis moeten zijn. Neem ook alle factoren in overweging vóór je een beslissing neemt.

  • Dit laat de tiener zien dat zijn of haar ouders bereid zijn om naar een compromis te zoeken als zij geen enkele regel overtreden.

2. Wees assertief

Assertief zijn als ouder is een geweldig hulpmiddel. Je zal dan immers in staat zijn om jouw rechten te verdedigen. Tegelijkertijd kan je jouw mening uiten zonder je kinderen te beledigen of toe te laten dat zij jou beledigen. Op deze manier kan je ook onderhandelen tot het punt waarop beide partijen gelukkig zijn met de resultaten.

Wees assertief met je tiener

Door een assertieve houding tegenover je kind aan te nemen zal je de kansen verhogen om de resultaten te behalen die jij wil. Je tiener zal zich dan ook rustiger en veiliger voelen. Hij weet dan immers dan zijn ouders naar hem luisteren. Hij weet dat ook dat zijn meningen en gevoelens er toe doen.

3. Toon het goede voorbeeld wanneer je met je tiener praten wil

Er bestaan geen regels, handleidingen of geheimen die jou uitleggen hoe je met jouw tiener praten kan. Om dit te doen heb je veel geduld en begrip nodig. Met jouw woorden kan je ook het voorbeeld geven. De beste manier waarop je dit kan doen, is door een goed voorbeeld te geven.

  • Doe dit wanneer je met je tiener praten wilt over een onderwerp dat jou zorgen baart.
Geef als ouder het goede voorbeeld

Op deze leeftijd beginnen kinderen op alle vlakken van hun leven volwassen te worden. Ze worstelen voortdurend om onafhankelijk te worden. Ze brengen ook liever meer tijd door met hun vrienden. Hun familie verdwijnt dan naar de achtergrond.

Het is dus belangrijk dat ouders de klemtoon leggen op de betrokkenheid van de kinderen bij het nemen van beslissingen binnen het gezin. De beslissing kan te maken hebben met:

  • een uitstapje
  • iets nieuw kopen
  • van school veranderen
  • een verhuizing plannen
  • enzovoort

In al deze gevallen is het belangrijk dat de ouders rekening houden met de mening van tieners. Op die manier kunnen jullie allemaal samen de beste keuze maken.

4. Kies de beste plek en het beste moment

Denk je dat jouw kind een gedragsprobleem heeft? Dan is het belangrijk dat je een moment en een plek kiest waar je rustig met je tiener praten kan. Het moet ergens zijn waar jullie niet onderbroken zullen worden.

  • Wanneer jullie beiden en dan vooral je kind ontspannen zijn, kan je beginnen met op een assertieve manier een gesprek met hen te voeren.
Praat met jouw tiener

Begin de discussie met het probleem op een eenvoudige en directe manier te beschrijven. Het gaat over uitdrukken hoe jij je voelde bij hun gedrag. Je moet dus vermijden om hun persoonlijkheid op een rechtstreekse manier te veroordelen.

  • Corrigeer alleen het gedrag. Het moet duidelijk zijn wat jou stoorde over wat hij of zij gedaan heeft gaat en niet over hun persoonlijkheid.

Het is immers heel belangrijk dat je hun eerste fouten corrigeert. Sta niet toe dat hun gedrag voort duurt. Op die manier kan je vermijden dat je hen moet bestraffen. Bovendien zal jouw kind dan niet in de verdediging gaan. Ze zullen ook begrijpen dat ze het niet nog eens mogen doen.

We weten dat met jouw tiener praten niet gemakkelijk is. Het is ook vaak moeilijk om een ruzie te vermijden. Als jouw kind kwaad wordt en zijn of haar stem begint te verheffen, dan is het belangrijk dat jij rustig blijft.

Je moet in staat zijn om hen gerust te stellen. Je kan hen dan laten weten dat je het verder wilt bespreken wanneer ze rustiger zijn.

Onthoud dat de volwassenen de personen zijn die het goede voorbeeld moeten geven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.