De kleine dingen maken het verschil

Over het algemeen zijn we ons er niet van bewust dat het niet de buitengewone dingen zijn die belangrijk zijn, maar alledaagse dingen en de mensen om ons heen, totdat het te laat is en we ze missen.
De kleine dingen maken het verschil
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 03 januari, 2023

Over het algemeen zijn we ons niet bewust van het gegeven dat het niet de buitengewone dingen zijn die het belangrijkst zijn – maar juist de kleine dingen en de mensen waar we elke dag door omringd worden. Dit realiseren we ons vaak pas wanneer het al te laat is.

Tien van de tien mensen houden van de kleine details in het leven. Deze kleine details hebben geen belangrijke data of clichés nodig en teren op ons dagelijkse leven om een lange lijst van redenen te creëren om door te blijven gaan.

Ze geven ons redenen om ons nederig te voelen en helpen ons te leren hoe we kunnen zorgen voor de mensen van wie we houden.

Dit komt doordat het de kleine dingen zijn die de grootste invloed hebben. Dit zijn de dingen die laten zien over welke kracht anderen bezitten en die een grote glimlach op ons gezicht brengen.

De kleine details zijn altijd het belangrijkst, omdat ze ervoor zorgen dat we groeien en elke dag betere mensen worden.

De kleine dingen zijn de werkelijke redenen waarom we verliefd worden op het leven

Samen slapen

Het zijn de kleine dingen waar we verliefd op worden, omdat deze dingen het verschil maken en het leven de status geven die het verdient. Ze zijn de weerspiegeling van de grootsheid in mensen en ons vermogen om voortdurend en onvoorwaardelijk lief te hebben.

In werkelijkheid winnen we elke dag opnieuw de loterij, met elke seconde en met elk kleine detail. Details zoals elke dag weer opnieuw opstaan en iemand aan je zijde hebben die van je houdt. Details zoals het krijgen van een lachbui, gesprekken die tot drie uur ’s ochtends doorgaan of het kijken naar een zonsondergang.

Wat werkelijk belangrijk is en wat ons in leven houdt, zijn de dagelijkse dingen. Dit kun je je echter alleen realiseren wanneer je iets verliest of wanneer er iets misgaat.

Dit laatste punt is extreem belangrijk. Wanneer er namelijk iets misgaat, wanneer je teleurgesteld wordt, komt er altijd weet iets in je tot leven.

Kleine details creëren grote momenten

Voor elkaar zorgen

Een dieet aanhouden, naar de sportschool gaan of productief zijn op je werk zijn allemaal geweldige dagelijkse doelen, maar later echter een nog belangrijker aspect buiten beschouwing, namelijk dat je een verzamelaar moet worden van emotionele momenten. 

Dit komt doordat emotionele momenten geluk brengen in het leven.

Om hier gewend aan te raken kun je beginnen door een dagelijks dagboek bij te houden voor je emoties waar je in opschrijft wanneer je wel of geen speciaal moment hebt meegemaakt, dat een weerspiegeling zal zijn van je gevoelens en emoties.

Nadat je dit soort situaties een paar dagen verzameld hebt, zul je verbaasd zijn over het gegeven dat je je steeds bewuster wordt van je relaties.

Dankzij deze inspanning zullen je banden met andere mensen sterker worden. Wanneer je je emoties een langere tijd op deze manier bijhoudt, zal dit een groot verschil maken in je leven.

Het kan er ook voor zorgen dat je beter in staat wordt om een ‘liefdesplattegrond’ te maken voor de mensen die dichtbij je staan. Je hersenen zullen deze informatie opslaan, zodat je beter bekend zult worden met de details in de levens van andere mensen.

Stel kijkt naar de sterren

Details om weer te geven op je ‘liefdesplattegrond’

Hieronder geven we aan wat we volgens psycholoog John Gottman moeten opschrijven om een lijst te creëren van kleine details:

 • het lievelingsgerecht van iemand van wie we houden
 • zijn/haar lievelingsfilm, -tv-programma en –boeken
 • minstens twee mensen waar hij/zij een sterke bewondering voor heeft
 • zijn/haar lievelingsdier
 • zijn/haar ideale vakantiebestemming
 • het eerste wat hij/zij zou kopen als hij/zij de loterij zou winnen
 • iets dat je zou kunnen doen om je relatie met hem/haar te verbeteren
 • wat hij/zij aan jou zou willen veranderen
 • wat zijn/haar favoriete manier is om de middag door te brengen
 • welke activiteit hij/zij vindt dat hem/haar het beste afgaat
 • wat zijn/haar geheime ambities zijn
 • op welke manier hij/zij zichzelf zou willen verbeteren
 • wat zijn/haar lievelingsrestaurants zijn
 • van wat voor soort literatuur hij/zij houdt
 • wat hij/zij het liefste doet wanneer hij/zij ziek is
 • wat hij/zij het liefste zou krijgen voor zijn/haar verjaardag
 • waar hij/zij zich momenteel zorgen over maakt
 • wat zijn/haar favoriete manier is om aandacht te krijgen
 • wat zijn/haar diepste verlangen of droom is
 • waar hij/zij het meest trots op is

Ook mannen houden van kleine details

Samen lezen

Vaak hebben mensen het verkeerde idee dat mannen niet geïnteresseerd zijn in de kleine dingen. Het lijkt alsof ze de kleine of subtiele dingen niet waarderen en dat ze sommige dingen zien als tijdsverspilling. Mannen waarderen de kleine dingen echter wel, net als vrouwen.

Daarom moeten wij deze mannen verdedigen in de zin dat ook zij dingen verdienen die hun hoop geven, zoals woordjes, kusjes of onverwachte knuffels. Zij willen ook verrast worden, omdat ook zij liefde verdienen.

Of je nu een man bent of een vrouw, je moet leren om de mensen die elke dag in je leven zijn te waarderen. Een goede manier om dit te doen is door hun verschillen in kleine details op te merken, door bepaalde situaties speciale zorg en aandacht te geven.

Het is absoluut noodzakelijk om de mensen van wie je houdt het gevoel te geven dat ze speciaal zijn. Laat hen zien dat ze belangrijk zijn in je leven.

Mensen vergeten namelijk dat het in hun dagelijkse leven belangrijk is om genegenheid te tonen en om anderen te laten zien dat ze belangrijk voor hen zijn.

Dit is ongetwijfeld iets dat ervoor zal zorgen dat de liefde vers blijft.

Leestip: Als je graag wilt leren hoe je de communicatie in je relaties kunt verbeteren, dan raden wij je aan om boeken te lezen die geschreven zijn door auteurs als John M. Gottman en Joan DeClaire. Deze boeken kunnen namelijk zeer verrijkend zijn en zullen helpen om de kwaliteit van je relaties te verbeteren.

Afbeeldingen met dank aan Puuung 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.