Ontdek de voordelen van het hersendieet

16 juni 2016
De hersenen nemen slechts 2% van je lichaam in beslag, maar verbruiken 20% van de glucose die je binnenkrijgt per dag. Wanneer de zomervakantie echter voor de deur staat, hebben we de neiging om streng te gaan diëten, waardoor onze hersenen niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

We hebben de neiging om ons op diëten te richten om gewicht te verliezen of te controleren. We gaan naar de sportschool in de hoop dat we ons lichaam in vorm houden. We hebben echter daarbij de neiging een zeer belangrijke spier te vergeten – de hersenen. Heb je wel eens gehoord van een dieet genaamd “het hersendieet“? Lees het volgende artikel om erachter te komen waar het allemaal om draait.

“Brain fitness” is een techniek die gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van het leven, het beheersen van stress, het voorkomen van neurodegeneratieve ziekten en het verbeteren van het geheugen en intelligentie.

Voeding voor de hersenen

We denken niet vaak na over hoe we onze hersenen moeten voeden, maar het is een machtige bondgenoot die je altijd in gedachten moet houden. De hersenen beslaan 2% van je lichaam, maar verbruiken 20% van de glucose die je binnenkrijgt op een dagelijkse basis.

Hersenen

Uiteindelijk beïnvloedt je totale voeding de gezondheid van de hersenen, ten goede of ten kwade. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die je kunnen helpen bij het versterken van de mentale functies, maar je moet er altijd voor zorgen dat je een evenwichtig dieet hebt. Met andere woorden, het eten van een handvol walnoten ’s ochtends is niet goed als je fastfood als lunch neemt of als je geen stuk fruit als dessert neemt.

Je moet ook niet vergeten om voedingsmiddelen die zijn rijk aan omega 3- en 6-vetzuren, vitaminen en eiwitten te eten en vergeet ook niet dat je minstens twee liter water per dag (drie tijdens de zomer of wanneer je aan sport doet) te drinken. Je moet ook slechte gewoonten voorkomen, zoals een sedentaire levensstijl en het overslaan van het ontbijt in de ochtend (een kopje koffie tijdens het aankleden of tijdens het doen van je haar telt niet als ontbijt).

Onder normale omstandigheden worden de hersenen gevoed door glucose. Wanneer je de hoeveelheid calorieën en vet die je consumeert op een dagelijkse basis verlaagt, verandert de voeding van je hersenen ook. Het organisme is niet in staat zijn normale functies uit te voeren door een gebrek aan energie.

Hersenen2

Daarom is het essentieel dat je je hersenen voedt, zodat ze zo volledig mogelijk alle functies kunnen uitvoeren. De geest is verantwoordelijk voor het verzenden van berichten die vervolgens de spieren laten bewegen, emoties genereren, je een aankomende verjaardag laten herinneren of je helpen ’s nachts beter te laten rusten.

Het tempo van het leven in de grote steden is absoluut niet goed voor de gezondheid van de hersenen. Je hebt vaak niet genoeg tijd om te sporten of rust te nemen en er zijn vette en suikerhoudende voedingsmiddelen overal om je heen. Je hebt de neiging om haastig te eten en om dan een serie nutteloze, strenge diëten te volgen als de zomer er weer aan komt. In elk van deze gevallen weerhoud je je lichaam ervan om de voedingsstoffen binnen te krijgen die het nodig heeft en dat omvat ook de hersenen.

Begin met het verzorgen van je lichaam als geheel om allerlei ziekten te voorkomen. Goed gevoede hersenen zorgen voor minder vermoeidheid, een groter vermogen om aandacht aan dingen te schenken en zich te concentreren, een beter geheugen en een grotere effectiviteit als het gaat om het uitvoeren van de dagelijkse taken en om optimistisch te blijven, wat je kan helpen ruzie of problemen te voorkomen met de mensen om je heen.

Voedingsmiddelen die absoluut moeten worden opgenomen in het hersendieet

Deze voedingsmiddelen moeten aanwezig zijn in het zogenaamde “hersendieet”, iedere week of iedere dag. Vergeet niet om ze op te nemen in je maaltijden en je zult de resultaten zeker al snel zien.

Water

Dit element is echt cruciaal om te overleven, omdat we voor een groot deel uit deze vloeistof bestaan. Als je er niet van houdt om water drinken, kun je kiezen voor suikervrije thee, natuurlijke vruchtensappen, fruit zoals sinaasappels of zelfgemaakte smoothies.

91% van je hersenen is opgebouwd uit water, zodat je het echt nodig hebt om ervoor te zorgen dat je genoeg hiervan consumeert. Mensen kunnen twee maanden zonder eten, maar niet meer dan twee weken zonder drinkwater. De gemiddelde hoeveelheid water die je per dag moet drinken is ongeveer twee liter, maar dat hangt af van de hoeveelheid fysieke activiteit die je doet, het soort werk dat je hebt, hoeveel je weegt, hoe groot je bent, de tijd van het jaar etcetera.

Broccoli

Dit is een van die supergroenten die je absoluut moet opnemen in je dagelijkse dieet. Broccoli is de koning van de kruisbloemige groenten, maar je kunt ook soortgelijke groenten nemen zoals kool, bloemkool en spruitjes. Ze bevatten veel eiwitten, weinig calorieën, een hoog watergehalte en heel veel vitamines (A, B, C, E en K). Ze bevatten ook nog foliumzuur, flavonoïden en luteïne. Broccoli is een geweldige manier om geheugenverlies te voorkomen, want het is een prachtige antioxidant. Je moet kiezen voor gestoomde of gegrilde broccoli, zodat je niet te veel vitamine C verliest in het kookproces.

Broccoli en Spruitjes

Havermout

Je kunt van deze graansoort genieten met jus d’orange, melk of yoghurt. Het bevat een schat aan eiwitten en aminozuren, evenals tal van onverzadigde vetten, vitamine B en E, magnesium, kalium en selenium. Het is zeer voedzaam en heeft een positief effect op het geheugen.

Een klassiek recept om het bereiden bestaat uit een kopje koemelk met twee eetlepels gekookte havermout, gezoet met honing. Dit is een geweldige drank om te consumeren voor het slapengaan, vooral als het buiten koud is.

Bananen

Van deze vrucht wordt gezegd dat het de vrucht van de wijsheid is, omdat de slimste mensen in India ze als voedsel gebruiken, terwijl ze in de schaduw van de bananenboom liggen. Ze bevatten goede suikers, vitamine B en C, calcium, fosfor, kalium en magnesium. We raden aan ze te eten als ze vrij rijp zijn, donkergeel of bruin van kleur, omdat de suiker dan makkelijker te absorberen is en rechtstreeks naar de hersenen gaat. Ze dragen bij aan de productie van een bepaalde neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het geheugen en stemming.

Groene thee

Groene Thee

Deze prachtige thee uit het verre oosten bevat een heleboel heilzame eigenschappen. Het fermenteert niet, bevat veel antioxidanten, mangaan, oxaalzuur en nog meer. Het voorkomt tumorgroei, is een zuiverende drank en beschermt de hersenfunctie. Groene thee is ook geweldig voor het verliezen van gewicht en het verbranden van vet.

Bekijk Ook