Soms is positiviteit niet genoeg om goede dingen naar je toe te trekken

· 25 december 2017
Zowel positief zijn als geduld opbrengen en kracht tonen is nodig om goede dingen tot stand te brengen. Alles dat goed is, is namelijk het wachten en de moeite waard.

De meesten van ons hebben wel gehoord van positieve psychologie, en sommigen passen deze positieve benadering misschien zelfs al toe in hun dagelijkse leven om geluk te bereiken en goede dingen naar zich toe te trekken.

Sinds psycholoog Martin Seligman zijn boek Learned Optimism uitbracht in 1990, heeft deze benadering noemenswaardige aandacht en relevantie gekregen in de boekenwereld en de wereld van persoonlijke groei. De meest interessante bijdrage die de positieve psychologie in zijn tijd leverde, was dat het onze aandacht weghaalde van onze pathologische problemen en in plaats daarvan richtte op onze innerlijke krachten. Van daaruit zijn concepten als veerkracht, motivatie, dankbaarheid of emotionele intelligentie zeer welbekend en nuttig geworden.

Dat gezegd hebbend, zien we nu juist dat al deze dingen die ooit, zonder twijfel, zeer veel invloed hadden en relevant waren, dit steeds minder beginnen te worden. De reden hiervoor is simpel: in tijden van crisis, van verandering en van ups en downs op zowel sociaal als economisch vlak, lijkt deze positiviteitstheorie steeds minder te stralen. Zelfs dusdanig, dat er steeds meer psychologen en sociologen van mening zijn dat het tijd is om een einde te maken aan de ‘heerschappij’ van het positivisme op het vlak van persoonlijke groei.

Het gaat er echter niet om dat we het vervangen, maar eerder juist dat we het herformuleren en dat we leren te begrijpen dat het soms nu eenmaal niet genoeg is om alleen positieve gedachten uit te zenden om verandering teweeg te brengen.

Lees ook: Vijf inspirerende citaten voor als het leven niet zo goed gaat

Positiviteit is geen garantie voor goed dingen en succesvolle resultaten

Potje met positiviteit om goede dingen naar je toe te trekken

Lange tijd was positief denken de strategie die gebruikt werd om ons te leren om gelukkig te zijn, om te begrijpen dat aspecten als vergiffenis, vriendelijkheid en altruïsme ons kunnen helpen om negatieve emoties als woede, razernij en verdriet tegen te gaan. Veel van deze ideeën komen voort uit het welbekende principe ‘verander een gedachte om een emotie te veranderen’. Wanneer we de frequentie van onze emoties veranderen, kunnen we onze realiteit verbeteren.

Hoewel deze benadering dus erg inspirerend lijkt, is de werkelijkheid helaas een stuk ingewikkelder. Het leven bestaat uit een hoop subtiele nuances. Enkele daarvan zijn we allemaal wel eens tegengekomen:

  • Wanneer ik op een sollicitatiegesprek ga, probeer ik zo positief mogelijk te blijven. Ik heb vertrouwen en zet mijn beste beentje voor. Maar positieve gedachten zullen niet garanderen dat ik de baan ook krijg.
  • Ik gaf altijd het beste van mezelf aan mijn partner. Ik had altijd vertrouwen in ons levensproject. Ik was positief, dapper, attent en communicatief. Dit allemaal was echter niet genoeg om de relatie te laten slagen.
  • Ik ben goed opgeleid, heb geweldige eindcijfers op mijn diploma staan en was altijd de beste van mijn klas … niets hiervan heeft mij echter geholpen om een goede baan te krijgen.

Eén ding dat we moeten begrijpen, is echter dat positief blijven altijd van essentieel belang zal zijn. Toch is het ook noodzakelijk om beter met tegenslag en de ingewikkelde aspecten van ons dagelijkse leven om te leren gaan.

Lees ook: Acht manieren om veerkracht te ontwikkelen bij tegenslag

Geluk gaat altijd gepaard met een kleine ‘valkuil’ die je moet accepteren

Meisje dat haar hart begraaft

Goede dingen overkomen niet altijd de mensen die ze het meest verdienen. Soms is het zelfs zo dat juist onze meest vriendelijke en eerlijke vrienden en familieleden de meest verwoestende situaties hebben moeten meemaken.

Waarom gebeurt dit?

Het is het waard om erop te wijzen dat de wet van aantrekkingskracht niet altijd positieve resultaten biedt. Het is niet altijd genoeg om iets te willen, erover na te denken en er soms zelfs op een bepaalde manier na te handelen om de dingen die we graag willen tot stand te brengen. Naast positief denken, moeten we leren om een krachtige, flexibele, dappere en veerkrachtige houding te ontwikkelen.

Boeken als The Happiness Trap, geschreven door Russ Harris, leggen dit op een zeer eenvoudige en illustratieve manier uit:

  • De maatschappij waarin we leven ‘verkoopt’ ons het idee dat we altijd positief moeten blijven. Dat we onszelf te allen tijde moeten omringen met positieve emoties, gedachten en geluk.
  • Als we onszelf echter laten leiden door deze manier van denken, zullen we dusdanig geobsedeerd raken door het idee van gelukkig zijn, dat we niet in staat zullen zijn om om te gaan met frustratie, ongemak en onaangename emoties.

Dit laatste punt mogen we niet negeren. Vooral niet vanwege de ingewikkeldheden van onze persoonlijke realiteit. Het leven gaat gepaard met competitieve, veranderlijke en veeleisende omstandigheden. We worden bijna elke dag gedwongen om te gaan met tegenslag.

Lees ook: 3 geheimen voor geluk van oude wijsheden

Ik accepteer en begrijp mijn negatieve emoties, zodat ik mijn positieve emoties sterker kan maken

Vrouw dat een hartje met haar vingers maakt

Ik weet dat er grijze dagen zullen zijn waarop niets goed lijkt te gaan. Dagen waarop ik mij afgewezen zal voelen. Waarop ik het mis zal hebben. Dagen waarop ik iets zal verliezen. Waarop ik alles zal verliezen. Waarop ikzelf of anderen gedag zeggen.

Dagen waarop we gedwongen worden om sterk te zijn, niet alleen ‘positief’.

  • Het is voor onze persoonlijke groei van essentieel belang dat we dit weten en begrijpen.
  • Iedereen die geobsedeerd is door geluk, maar niet in staat is om verlies, teleurstelling of verdriet te tolereren, zal waarschijnlijk niet groeien of vooruitgaan en geen innerlijke rust en een gevoel van welzijn tot stand kunnen brengen.

Lees ook: 7 mooie Japanse woorden die persoonlijke groei mogelijk maken

Het gaat er niet om dat je pessimisme moet voeden, maar eerder dat je in staat bent om de negatieve golven in het leven te tolereren en ze onder ogen te komen. We moeten het beste zien te halen uit die verwoestende momenten en ze overwinnen. We moeten op een meer volwassen, realistische en objectieve manier vechten voor ons geluk.

Ter conclusie: soms is het niet voldoende om alleen oog te hebben voor het positieve om mooie en goede dingen naar je toe te trekken in het leven. Soms komen er nu eenmaal minder goede dingen onze kant op, maar we moeten dit gegeven accepteren en deze minder goede dingen aanpakken, zodat in de toekomst de dingen die we echt willen, kunnen plaatsvinden.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com