De Gouden Eeuw: innerlijke balans en vrede

Laat je niet te veel beïnvloeden door wat andere mensen over je zeggen. Ze kennen je niet en weten niet werkelijk wie jij bent. Probeer je te omringen met mensen die echt van je houden.
De Gouden Eeuw: innerlijke balans en vrede

Laatste update: 21 februari, 2019

Om gelukkig te zijn en anderen geluk te bieden, moet je eerst je innerlijke balans vinden. Je moet een staat bereiken waarin je de kritiek van anderen van je af laat glijden en je jezelf richt op je eigen persoonlijke verrijking.

We zouden allemaal op een gegeven moment het punt moeten bereiken waarop we eindelijk een innerlijke balans vinden. Dit is het punt waarop alle kritiek en alle schadelijke en onproductieve opmerkingen van anderen geen invloed meer op ons hebben.

We weten allemaal dat kritiek en ongepaste opmerkingen effect op ons hebben wanneer ze afkomstig zijn van de mensen die dichtbij ons staan, van de mensen die belangrijk voor ons zijn. Daarom is het niet altijd makkelijk om te zeggen: ‘wat andere mensen over mij denken of zeggen raakt mij niet’.

Jij bepaalt zelf hoeveel effect de kritiek van anderen op jou zal hebben. Daarom is het belangrijk om de volwassenheid en de innerlijke balans te vinden die essentieel zijn om vredig en met je hele hart vooruit te kunnen komen.

We zeggen niet dat je een bepaalde leeftijd moet bereiken waarop je meer prioriteit aan jezelf zal geven. We hebben het over mentale volwassenheid, niet lichamelijke.

Dit is een moment waarop je een innerlijke balans vindt en een groot deel van de onnodige bagage die je tot nu toe verzameld hebt achter je laat. Dit betekent dat je van je ervaringen hebt geleerd en in staat bent om de dingen die niet positief zijn uit te schakelen. We stellen voor dat je even de tijd neemt om hier over na te denken.

De Gouden Eeuw komt niet met de jaren, maar met innerlijke balans en vrede

Innerlijke vrede ontstaat niet vanzelf wanneer je dertig, veertig of zelfs zestig jaar wordt. De Gouden Eeuw bereik je wanneer je eindelijk de stap hebt gezet om jezelf te waarderen om wie je bent. Om voor je eigen gevoel van welzijn te zorgen en tegelijkertijd te begrijpen dat als jij zelf niet gelukkig bent, het heel moeilijk zal zijn om de mensen om je heen gelukkig te maken.

Dieren

Onthoud het volgende

 • Jouw beste leeftijd is nu, niet een paar jaar geleden en ook niet over tientallen jaren: het is nu. Daarom is het van essentieel belang om je hoop, zelfvertrouwen en je innerlijke balans met elkaar te verzoenen. Geen enkele vorm van liefde is net zo belangrijk als de liefde die je voor jezelf voelt.
 • Alleen wanneer je zelf een geschikte mate van zelfvertrouwen hebt ontwikkeld, kun je jezelf bevrijden van giftige mensen. Van de kunst van manipulatie en negatieve mensen die jou alleen maar persoonlijke kwelling bieden.
 • Sommige mensen vinden deze innerlijke balans al wanneer ze dertig zijn, anderen zelfs nog vroeger of misschien juist iets later. Hoe dan ook is het altijd belangrijk om het punt te bereiken waarop je eindelijk begrijpt dat je heel goed in staat bent om jezelf gelukkig te maken en dat je hierdoor ook zult leren hoe je jouw geluk kunt delen met anderen.
 • De Gouden Eeuw betekent vrede en innerlijke vrijheid. Dit houdt in dat je je innerlijke tuin moet verzorgen, de tuin waarin niemand jouw dromen of hoop kan snoeien. Jij bent zelf namelijk de tuinier die zijn eigen persoonlijkheid heeft laten groeien met geluk, optimisme en geweldige kracht. Hierdoor zal ook je zelfvertrouwen toenemen.

Leeftijd is een kwestie van hoe je je voelt, niet van hoeveel jaren er voorbij zijn gegaan. Daarom is het absoluut belangrijk om niet meer zoveel waarde te hechten aan je uiterlijke schoonheid.

Hoewel het ook belangrijk is om je uiterlijk goed te onderhouden, zou dit geen prioriteit moeten zijn om gelukkig te kunnen zijn. Het is veel belangrijker om jezelf en het verstrijken van de tijd te accepteren.

Mijn ware leeftijd gaat verborgen in mijn lach en mijn kijk op het leven wordt bepaald door de kleur van mijn dromen

Wijsheid

Jouw leeftijd wordt niet bepaald door de jaren en ook niet door de rimpels naast je ogen. Jouw jeugdigheid of leeftijd worden bepaald door je hart en het geluk dat hierin schuil gaat.

Daarom is het belangrijk dat je hart met passie klopt voor alles dat jou werkelijk gelukkig maakt. Dit zal jouw motor voor verandering aandrijven. Jouw innerlijke balans en de emotionele volwassenheid die jou met de dag wijzer maakt.

Er zou een tijd moeten komen in je leven waarop je eindelijk in staat bent om ‘nee’ te zeggen tegen hopeloosheid. ‘Nee’ tegen ‘ik geef op’, ‘nee’ tegen je laten meeslepen door wat anderen zeggen, ‘nee’ tegen kritiek over hoe je bent of hoe je het leven bekijkt.

Overwegingspunten

 • We worden allemaal vrij geboren. We zijn de wereld ingekomen zonder enige bagage en zo zullen we de wereld ook weer verlaten. Vergeet dus nooit: tussen onze geboorte en dood ervaren we het leven. Je moet dit leven met zo veel intensiteit ervaren als mogelijk is.
 • Jouw drijfveer voor het leven en het opdoen van ervaringen zullen de lijntjes van je lach tekenen en de glinstering in je ogen. Dit is waar de meest positieve emoties zullen verblijven die je hebt.
 • Wat andere mensen over je denken zal in deze wereld blijven. Hun beperkte kennis hoort niet bij jou en bepaalt ook niet wie jij bent. Als de kritiek afkomstig is van mensen van wie je houdt, reageer hier dan op en leg deze kritiek beperkingen op. Sta niet toe dat anderen mensen jouw waarden en jouw zijn aanvallen.
 • Mensen die werkelijk van jou houden, zullen je gelukkig maken. Dit moet je nooit vergeten. Als mensen namelijk schadelijk of negatief commentaar op je hebben, dan komt dit doordat ze niet weten hoe ze jou moeten respecteren.
Bladeren

Tot slot moet je altijd onthouden dat het beste moment nu is. Dit is het beste moment om jezelf prioriteit te geven, om het beste van jezelf aan de wereld te geven. Doe dit vanuit de diepste kern van je eigen geluk, jouw innerlijke balans en de hoop waarmee je jezelf elke dag verzorgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mesurado, B., Vidal, E. M., & Mestre, A. L. (2018). Negative emotions and behaviour: The role of regulatory emotional self-efficacy. Journal of Adolescence, 64, 62-71.
 • Jiménez, M. G., Montorio, I., & Izal, M. (2017). The association of age, sense of control, optimism, and self-esteem with emotional distress. Developmental psychology, 53(7), 1398.
 • Ghanizadeh, A., & Moafian, F. (2011). Critical thinking and emotional intelligence: investigating the relationship among EFL learners and the contribution of age and gender.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.