Wie mij beoordeelt, moet eens in mijn schoenen gaan staan

6 juni 2016
Laat de meningen van anderen niet bepalen hoe jij je leven leidt. Hoewel opbouwende kritiek je kan helpen te groeien, moet je leren om de mensen die jou eigenlijk alleen maar pijn willen te doen, te negeren.

Hoe vaak heb je wel niet te maken gekregen het oordeel van een ander? Soms ben je zelf misschien nog niet klaar om het pad dat je hebt gekozen in je dagelijkse leven te verlaten, maar moet je toch nog steeds de mening van een derde verdragen over wat je allemaal wel en niet doet.

Het zou een leugen zijn om te zeggen dat dit nooit invloed op je heeft.

Jezelf doof maken voor het commentaar van de mensen die een mening hebben over jouw manier van handelen, alsof zij voorspelbare gaven hebben, is niet altijd makkelijk. Vooral niet wanneer de mening afkomstig is van een belangrijk persoon in je leven: een familielid, een vriend…

Natuurlijk zou een echte vriend jou nooit klakkeloos beoordelen zonder zich bewust te zijn van jouw gevoelens, van de ervaringen die je in je hart met je meedraagt.

Laat ze eens een dag in jouw schoenen staan. Niemand weet namelijk net zo goed als jij hoe pijnlijk de weg was die je inmiddels achter de rug hebt of ziet de bergen die je hebt verzet zonder om hulp te vragen… In het artikel van vandaag nodigen we je uit om dit onderwerp wat meer aandacht te geven.

Het pad dat we hebben gekozen en de sporen die we hebben aangelegd definiëren ons als persoon

Je bent niet slechts de man of vrouw die je ziet wanneer je in de spiegel kijkt. Je wordt niet gedefinieerd door de kleding die je draagt, de dingen die je zegt of hetgeen je doet voor andere mensen.

Je bent een lopend project en al je ervaringen in het leven vormen de basis voor wie je bent… Die dingen die niemand behalve jijzelf kunt weten, waar alleen jij van droomt.

Niemand zwerft deze aarde over alsmaar pratende over alle obstakels die hij heeft moeten overkomen, niemand hoeft voortdurend te klagen over zijn teleurstellingen, zijn nederlagen of zelfs zijn overwinningen. Waarom hebben sommige mensen dan toch nog altijd het lef om anderen te beoordelen zonder ze überhaupt goed te kennen?

Lees ook: Wendy-syndroom: zorgen voor anderen, jezelf verwaarlozen

Mensen die gewend zijn om anderen te beoordelen zijn zelf vaak gefrustreerder.

  • Sommige mensen zijn een groot deel van de tijd erg ongelukkig met zichzelf, waardoor ze hun behoeften aan controle en bemiddeling vaak projecteren op andere mensen in hun leven.
  • Een mening hebben over iemand in de familie komt vaak voor: ‘dit gebeurt bij je omdat je veel te zelfverzekerd bent.’Of ‘je was meteen al verkeerd begonnen door te denken dat je alles kan, terwijl dat niet zo is.’
  • Familieleden beoordelen vaak met de intentie om je te helpen of je een les te leren, maar diep van binnen ligt deze drang om je te beoordelen geworteld in de behoefte om controle over je te hebben en je te ‘vangen’’ in hun manier van denken, hun regels.
  • Soms probeert degene die jouw pad in het leven beoordeelt zijn eigen leven te verantwoorden door het leven van anderen omlaag te halen. Dit is een vrij veelvoorkomend fenomeen.

Wil je meer lezen? Bescherm jezelf tegen kwaadwillige familieleden

Het is zelfs zo dat wanneer iemand jou beoordeelt, diegene geen goede argumenten heeft die een doel dienen. Het is bijna altijd een excuus om je aan te vallen, te beledigen of simpelweg geworteld in minachting. De rationalisering is doorgaans erg zwak.

  • Een gebrek aan zelfkritiek. Deze mensen zijn niet in staat hun eigen handelingen en uitspraken te evalueren om te kunnen zien wie welke fouten heeft begaan, wie meer schade heeft aangericht. Ze beperken zich om zichzelf te beschermen tegen de kritiek van anderen.
  • Doorgaans hebben de mensen die jou beoordelen zelf geen vol leven met hobby’s en passies die hen helpen de dingen wat gerelativeerder te bekijken en zich niet zoveel te richten op anderen.
Masker

Hoe je jezelf kunt verdedigen tegen de kritiek van anderen

Soms zeggen we tegen onszelf: ‘dat heeft geen betrekking op mij.’. En wellicht is dit ook wel zo, zolang het oordeel afkomstig is van iemand bijvoorbeeld een collega of iemand anders waar je geen hechte band mee hebt. In dit geval kun je het commenteer van je afschudden en het gewoon weer vergeten.

Wat gebeurt er echter wanneer het oordeel afkomstig is van je partner, een vriend(in) of een familielid?

In deze gevallen zul je vaak sneller beledigd zijn of zelfs gekwetst. Het eerste wat je dan moet doen is gekalmeerd blijven en jezelf richten op een paar simpele affirmaties, zoals deze:

‘Ik weet wie ik ben, ik weet wat ik allemaal heb overwonnen en ik ben trots op elke stap die ik heb gezet. Ik heb geleerd van mijn fouten.’ of ‘Niemand behalve ikzelf heeft het recht om mij te beoordelen. Alleen ik weet namelijk wat ik voel van binnen en hoe gelukkig ik ben met mijn leven en de dingen die ik heb.’

Lees ook: Gelukkig oud worden doe je met deze tips

  • Zodra je deze affirmaties tegen jezelf hebt gezegd en je gevoel van eigenwaarde hebt beschermd, is het de bedoeling dat je zelf probeert om niet op het oordeel van anderen te reageren met kwetsende opmerkingen. Wanneer je namelijk woede of minachting uit, zal het langer duren voordat deze gevoelens weer verdwijnen en richt je alleen maar meer schade aan.
  • Laat duidelijk blijken dat je teleurgesteld bent. Leg uit dat niemand het recht heeft om jou te beoordelen en dat dit alleen maar laat zien dat ze je niet goed kennen en dat ze je daarom hebben teleurgesteld.
  • Iemand die jouw leven en alles wat je onderweg hebt meegemaakt durft te bekritiseren, is een persoon die in feite helemaal geen goede reisgenoot was. En het maakt niet uit of dit nu je moeder, je broer of zus of je partner is.
  • Iemand die niet kan accepteren dat je soms fouten hebt gemaakt en jou veroordeelt voor het maken van deze fouten is iemand die een veel te hoge dunk van zichzelf heeft. Iemand die gelooft dat hijzelf nooit eens een slechte keuze of fout maakt is een persoon die niet in staat kritisch naar zichzelf te kijken en empathie op te brengen voor anderen.

Lees ook: Verspil geen tijd aan mensen die je pijn doen

Vrijheid

Als je elke dag weer wordt beoordeelt door de mensen om je heen, dan zal dit er uiteindelijk alleen maar voor zorgen dat je jezelf een slaaf voelt van hun meningen. Laat dit dan ook niet gebeuren.

In dit soort situaties moet je jezelf afvragen of het het waard is om afstand te doen van de mensen die niet inzien hoe waardevol je bent,  die niet in staat zijn het licht te zien dat in jou schijnt of jouw waarde niet begrijpen.

Bekijk Ook