Degene die werkelijk van jou houdt, maakt je gelukkig

De persoon die van jou houdt, zal je gelukkig maken, het gevoel geven alsof je vliegt en bovendien zal deze persoon er alles aan doen om jou plezier te bieden.
Degene die werkelijk van jou houdt, maakt je gelukkig

Laatste update: 10 januari, 2019

Het komt maar al te vaak voor dat mensen in de val trappen van het idee dat ware liefde betekent dat je moet lijden. Dat de tranen die hierbij komen kijken gewoon onderdeel zijn van de manier waarop relaties onderhouden worden. Degene die werkelijk van jou houdt hoort je gelukkig te maken.

Dit idee gaat geworteld in een ouderwets idee van romantische liefde. Dit verdraaide beeld van wat genegenheid en de steunpilaren van een vaste en gezonde relatie werkelijk zijn, heeft meerdere partners al generaties lang emotionele schade toegebracht.

In dit artikel nodigen we je daarom uit hier wat meer op te reflecteren.

De persoon die van jou houdt zal jou geen pijn doen

tranen van goud

Misschien heeft ook in jouw leven iemand ooit weleens iets soortgelijks als dit tegen je gezegd: “Het is wat het is, graag of niet. In relaties zal er altijd iemand pijn lijden. Dat is normaal.”

Soms kan hetgeen als ‘normaal’ beschouwd wordt gevaarlijke dimensies in zich dragen, die erg destructief kunnen zijn.

Daarom is het belangrijk om goed te weten dat liefde niet inhoudt dat je pijn moet lijden. Dat degene die jou tranen bezorgt in een relatie niet werkelijk van je houdt. Of op een ‘verkeerde’, ongezonde manier van je houdt.

Romantische liefde of liefde waarin pijn geaccepteerd wordt

Hoe meer pijn, passie en bezetenheid, hoe groter de liefde. Dit zijn enkele van de klassiekere ideeën die het ideaal van romantische liefde hebben gecreëerd. De soort liefde die je vaak terugziet in boeken en films.

  • Geloof het of niet, maar dit idee is nog altijd sterk aanwezig bij veel jonge mensen en adolescenten. Ze denken dat de jaloezie of bezitterigheid van hun partner laat zien hoeveel hij/zij van hen houdt. Dit kan ervoor zorgen dat ze zichzelf blootstellen aan zeer gevaarlijke relaties.
  • Daarnaast begrijpen ze het concept van romantische liefde alleen in de vroege stadia van hun relatie. Die overheerst wordt door passie. Hierdoor zijn ze misschien niet in staat in te zien dat juist een ontspannen, wederzijdse liefde de weg vrijmaakt voor een meer volwassen en stabielere fase.
  • Nog een misvatting die vaak gepaard gaat met romantische liefde is het idee dat lijden onvermijdelijk is. Misschien denk je dat de tranen onvermijdelijk zijn, iets dat geaccepteerd en verdragen moet worden. Dit is echter helemaal geen gepaste of geadviseerde manier van denken.

Vandaag de dag is het hartstikke makkelijk om mensen te vinden die vastzitten in een ongelukkige of destructieve relatie waarin hun zelfvertrouwen compleet onderuit wordt gehaald, of mensen die gevallen zijn voor een afhankelijke relatie waarin beide partners pijn en tranen tolereren.

Probeer in plaats hiervan te geloven in het idee dat ware liefde nooit pijn hoort te veroorzaken.

Het is belangrijk om aan te geven dat gezonde en ware liefde er nooit op uit is om te vernietigen.

Bewuste, volwassen liefde

man en vrouw in een omhelzing

Niemand wordt geboren met alle kennis in pacht over wat liefde werkelijk is. Deze kennis wordt opgedaan door middel van teleurstelling, door af en toe gekwetst te worden. Zelfs door je rug te keren naar een relatie zodat je jezelf opnieuw kunt ontdekken.

  • Geef jezelf nooit de schuld wanneer een relatie mislukt. Overtuig jezelf ook niet van het idee dat ‘liefde gelijk staat aan pijn lijden’. Dit is namelijk niet waar; het zou in ieder geval niet waar moeten zijn.
  • Bewuste liefde begint altijd met dezelfde boodschap die zo simpel en essentieel is, namelijk ‘houd van jezelf‘.
  • Pas wanneer je zeker bent van je eigen zelfvertrouwen. Je een duidelijk idee hebt van wat je werkelijk verdient. Pas dan kun je beginnen om gezonde, verantwoordelijke en gelukkige relaties op te bouwen.
  • Volwassen liefde is de soort liefde die streeft naar hetgeen het beste is voor beide mensen als stel. Om dit te kunnen bereiken, moet je altijd eerst beginnen met je innerlijke zelf.
  • Een zelfverzekerd persoon die zelfbewust is, zal zichzelf niet in de val laten lokken door zijn angsten of zijn drang naar controle. Dat komt doordat hij altijd bang is dat de ander hem zal verraden.

De persoon die van jou houdt zal jou respecteren en vertrouwen en zal jou nooit verraden.

Degene die van jou houdt, hoort je gelukkig te maken

tekening van een man en vrouw

Stimuleer het geluk van de mensen van wie je houdt – dit is een deugd die jou vormt als persoon. Het is volkomen nutteloos om een ander of jezelf tranen en pijn te bezorgen. Iedereen die denkt dat dit wel normaal of juist is, heeft een verdraaid en beschadigend beeld van wat relaties werkelijk inhouden.

  • Sommige mensen denken dat het normaal is om soms pijn te lijden door hun partner. Deze gedachte wordt gevoed door een zeer duidelijk doel: de partner controleren.
  • Tegelijkertijd zijn sommige mensen verbaasd wanneer ze zien dat ze hun partner overstuur hebben gemaakt. Ze denken dat hun partner overal door beledigd is en dat alles wat ze doen hun partner kwetst.

In dit geval heb je te maken met iemand die niet medelevend kan zijn. Iemand die geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen handelingen.

De persoon die werkelijk van jou houdt, zal ernaar streven om jou gelukkig te maken, om zelfs op donkere dagen een lach op jou gezicht te brengen en jou plezier in je hart te bezorgen.

Elke glimlach maakt deel uit van die verborgen motor in jouw relatie die is opgebouwd uit geluk, wederkerigheid en vertrouwen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galarza, M. L. E., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: revisiones y propuestas. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 39(1), 59-73.
  • Pérez, V. F., & Fiol, E. B. (2013). Del amor romántico a la violencia de género. Para una coeducación emocional en la agenda educativa. Profesorado. Revista de Currículum y Formación de Profesorado, 17(1), 105-122.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.