Echte liefde respecteert je verleden

14 januari 2019
Open je ogen. Negeer het gevoel van ongemak niet dat je hebt en kijk objectief naar de situatie om jezelf te helpen. Echte liefde vervult ons met vreugde en geluk, niet met pijn en ongemak.

Als we met echte liefde worden geconfronteerd, weten we dat niets wat er in het verleden is gebeurd van invloed kan zijn op het heden. Maar als dit niet het geval is, is het belangrijk om ermee te stoppen, omdat het schadelijk zal zijn voor de relatie.

Veel koppels kijken voortdurend naar het verleden. Dit kan een tijd zijn dat ze niet bij elkaar waren, of misschien zelfs toen ze dat wel waren. Dit kan echter leiden tot acties die uiteindelijk de relatie ten gronde richten.

Vandaag zullen we er enkele bespreken en ontdekken waarom dit geen echte liefde is.

Je bent niet je verleden: je bent je heden

Vrouw op landweg

Als er een ding is dat we moeten onthouden in elke relatie, is het dat de fouten in het verleden moeten blijven.

We hebben allemaal op een gegeven moment fouten gemaakt, en we leren van die fouten. Er is dus geen plek voor iets dat in het heden niet meer bestaat.

Maar als het verleden binnen een relatie steeds in zicht is, kan één van de meest schadelijke dingen gebeuren: het verleden als wapen tegen de ander gebruiken.

Hoe vaak kwam het in een ruzie niet voor dat we dingen zeiden als “Weet je niet dat je dit toen ook deed?” of “Ben je vergeten dat je me eerder ook pijn hebt gedaan?”

We gebruiken wat we weten over de ander om onszelf te verdedigen of onszelf te rechtvaardigen tijdens een ruzie. Dit schaadt echter de relatie en het is een gemeen spel om te spelen.

Vergeven we onszelf echt en streven we ernaar om een relatie op te bouwen die vrij is van alle wrok? Waarom blijven we het dan steeds over het verleden hebben?

Echte liefde bekritiseert niet wie je was

Omhelzing

Je echte liefde zal nooit je verleden bekritiseren of beoordelen, want als ze dat doen, als ze je er altijd aan herinneren, proberen ze je misschien te manipuleren en te vernederen.

Er zijn veel mensen die dingen zeggen als “Het is voor je eigen bestwil”, “Je moet veranderen”, “Op deze manier kom je nergens”, wat laat zien dat ze hun partner niet volledig accepteren.

Als er echte liefde is, is er ook volledige acceptatie. We willen de ander niet veranderen en ze niet herinneren aan wat hij of zij in het verleden heeft gedaan.

Soms kan emotionele afhankelijkheid ons weerhouden om dit alles te zien, of als we te maken hebben met iemand die een expert is in manipulatie.

Sommige mensen hebben een masker dat zo goed werkt dat verliefd worden ons kan verhinderen diegene duidelijk te zien.

Om dit op te lossen moeten we een aantal vragen beantwoorden:

  • Schaam ik me voor hoe ik ben?
  • Wil ik zijn zoals mijn partner wil dat ik ben?
  • Voel ik me slecht over wat ze zeggen?

Als het antwoord ja is, is dit geen echte liefde. Het is iets anders.

Echte liefde doet geen pijn

Koolmeesje met vrouw

De enige manier om erachter te komen of je met echte liefde te maken hebt of niet, is om te kijken of het pijn doet.

Daarmee bedoelen we: vult je relatie je met zorgen, stress, verdriet of spanning?

Echte liefde vergt een bepaalde inspanning om het te laten groeien, te voeden en te onderhouden. Deze inspanning mag echter geen pijnlijke marteling worden.

Op het moment dat dit gebeurt is het belangrijk om de situatie te beoordelen. Misschien misbruiken ze je psychologisch en realiseer je je dat niet. Misschien manipuleert je partner je.

Soms is het moeilijk om te accepteren dat degene die we het meest liefhebben ons niet accepteert, ons verleden beoordeelt, ons bekritiseert en ons probeert te veranderen.

Open je ogen. Negeer het gevoel van ongemak dat je voelt niet en kijk objectief naar de situatie om jezelf te helpen.

Echte liefde vervult ons met vreugde en geluk, niet met pijn en ongemak. 

  • Slater, L. (2006). Amor verdadero. National Geographic En Español.
  • Caro García, C., & Monreal Gimeno, M. C. (2017). CREENCIAS DEL AMOR ROMÁNTICO Y VIOLENCIA DE GÉNERO. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.917
  • Silverman, J. H., & Gasset, J. O. y. (2010). Estudios sobre el amor. Books Abroad. https://doi.org/10.2307/40119667