Fouten die we maken: verliefd op iemand die al bezet is

Als de persoon van wie je houdt iemand anders bedrogen heeft, waarom denk je dan dat hij jou nooit zal bedriegen?
Fouten die we maken: verliefd op iemand die al bezet is

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben je verliefd op iemand die al bezet is? Dit is een zeer ingewikkelde en gevoelige kwestie. Je kunt niet altijd voorkomen dat je gevoelens voor iemand krijgt, maar je moet wel bewust zijn van wat deze uitzonderlijke situatie inhoudt.

Soms kan de liefde zo verblindend zijn dat je je niet eens bewust bent van de fouten die je maakt. Verliefd worden op iemand die al bezet is, is een van die fouten.

Deze situatie kan enorm veel pijn veroorzaken en dit is dan ook vaak het geval.

Vandaag gaan we enkele fouten onthullen die mensen maken wanneer ze verliefd worden op iemand die al een partner heeft.

Ben jij verliefd op iemand die al bezet is?

Verliefd op iemand die al bezet is en de fouten die we dan maken

Wachten tot de andere relatie eindigt

Dit klinkt misschien een beetje zwaar beladen, maar als je verliefd bent op iemand die al een relatie heeft, kan hij dingen zeggen als: ‘Ik denk erover om mijn partner te verlaten’ of ‘Ik wacht op het juiste moment…’.

Dit soort uitspraken zorgen ervoor dat je gaat zitten wachten tot jullie eindelijk een echte relatie kunnen beginnen. Voorlopig zit de ander echter nog vast in een andere relatie.

Als de persoon op wie je verliefd bent duidelijk heeft laten weten dat hij zijn partner niet zal verlaten, is het echter niet logisch om iets anders te verwachten. Het is aan jou om te beslissen of je accepteert dat je de ‘andere’ persoon bent, of dat je het contact verbreekt.

De eerste situatie komt vaker voor. Wees je er echter van bewust dat als de situatie na een paar maanden niet verandert, al je wachten waarschijnlijk tevergeefs is.

Sommige mensen hebben jaren gewacht tot de persoon op wie ze verliefd waren zijn relatie zou verbreken. Gezien de hoeveelheid tijd die al is verstreken, is het echter duidelijk dat het nooit zal gebeuren. Hoe hard de ander ook het tegenovergestelde beweert.

Om deze reden is het belangrijk om te vermijden dat je gaat zitten wachten tot iemand naar jou toe komt. Zelfs als hij voortdurend lieve dingen in je oren fluistert.

Proberen de ander te manipuleren

Verliefd op iemand die al bezet is

Wanneer je verliefd bent op iemand die al bezet is, kan het zijn dat je diegene, onbewust, pijn probeert te doen.

Hoe?

Misschien is je verliefdheid zo heftig en je verlangen om zijn relatie te verpesten zo sterk, dat je hem begint lastig te vallen over zijn partner. Je kunt dingen zeggen als: ‘Als je partner zich zo gedraagt, houdt hij/zij niet meer van je,‘ of ‘Hij/zij gebruikt je alleen maar’ of ‘Misschien heeft hij/zij ook al iemand anders.’ Dit zijn voorbeelden van manipulatie.

Je geeft de ander geen kans om zijn eigen beslissingen te nemen. Sterker nog, je stopt zijn hoofd vol met dingen die voor twijfel en zelfs ruzie tussen jullie beiden zorgen.

Dit veroorzaakt niets anders dan een hoop pijn en schade. Je bent niet eerlijk en je geeft de ander geen gelegenheid om vrijuit van je te houden.

Geloven dat de persoon op wie je verliefd bent trouw zal zijn

Jongen die vreemdgaat

Ben je verliefd op iemand die al bezet is en denk je dat hij jou nooit zal bedriegen? Dit is een van de fouten die we het meest willen benadrukken. Stel je voor dat de persoon op wie je verliefd bent zijn relatie uiteindelijk echt verbreekt. Waarom zou je er dan van uitgaan dat hij bij jou nooit hetzelfde zou doen?

Natuurlijk bestaat er de kans dat hij werkelijk trouw zal zijn. Vergeet echter niet dat hij met jou ook ontrouw was aan zijn partner. Hij heeft dus al eerder laten zien dat hij geen respect had voor zijn relatie.

Weet je eigenlijk wel wat voor soort waarden de persoon heeft met wie je een relatie hebt? Verwacht je dat hij zich naar jou toe anders zal gedragen? Alleen maar omdat jij anders bent?

Wees heel voorzichtig met de verwachtingen die je stelt aan deze persoon op wie je verliefd bent, die aan het begin van jullie relatie een partner had.

Als hij niet trouw was aan zijn vorige partner, waarom zou hij dan wel trouw zijn aan jou?

Ben je verliefd op iemand die al bezet is? Dit is een zeer ingewikkelde kwestie waar je aan kapot kunt gaan als je gaat zitten wachten op iets dat nooit zal gebeuren. Het kan iedereen pijn doen door een relatie te beschadigen. Bovendien kun je er zelf erg onder lijden als die persoon bij jou uiteindelijk ook vreemdgaat.

Wat denk je dat jij zou doen als je verliefd werd op iemand die al bezet is? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • McDaniel BT, Drouin M, Cravens JD. Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Comput Human Behav. 2017;
  • Russell VM, Baker LR, McNulty JK. Attachment insecurity and infidelity in marriage: Do studies of dating relationships really inform us about marriage? J Fam Psychol. 2013;
  • Demaris A. Distal and proximal influences on the risk of extramarital sex: A prospective study of longer duration marriages. J Sex Res. 2009;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.