Bewondering: oprecht of manipulatie? Trap niet in de val

Sommige mensen gebruiken bewondering om je te manipuleren. Dat komt veel meer voor dan je denkt, want we krijgen allemaal graag lof van anderen. Maar die kleine en tijdelijke beloning is niet veel waard, want uiteindelijk zal je je er achteraf gekwetst door voelen.
Bewondering: oprecht of manipulatie? Trap niet in de val

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als bewondering enkel dient om te manipuleren, dan is het geen compliment. In werkelijkheid zit er achter alle lof en achter elk positief commentaar een belang verborgen.

We hebben allemaal graag dat men ons zegt hoe goed we zijn en hoe goed we de dingen doen. Maar op sommige momenten laat je je meeslepen door die vleierij. Dan besef je niet dat je dringend de ogen moet openen. Het is tijd om de echte bedoelingen achter de vleiende woorden te herkennen.

Sommige mensen hebben vleierij ook nodig

Mensen met een laag zelfbeeld hebben dit soort vleierij soms nodig. Het beeld dat ze van zichzelf hebben, steunt op hun verdiensten. Hun leven wordt met andere woorden bepaald door de bevestiging van anderen.

Dit is een gevaarlijke situatie. Je kan in een val trappen, waarbij jij zelf zal gekwetst worden.

Pas op voor bewondering die eigenlijk een vorm van manipulatie is

Vrouw op Rotsen

Je hebt waarschijnlijk zelf al meerdere keren gemerkt hoe je je laat meeslepen door de mooie woorden van een ander. Achteraf moest je vaststellen dat wat de ander zei enkel diende om iets te bereiken in zijn of haar voordeel.

We geven je enkele voorbeelden. Dit zijn reële situaties waarin iemand probeert je te manipuleren door je te zeggen hoeveel hij je bewondert.

1. “Je bent zo aardig! Hé, ik wou je nog vragen of …”

Dit komt veel voor. Na het compliment komt een vraag die je moeilijk kan afwijzen. Wanneer de ander je met vleiende woorden aanspreekt, is de kans dat jij slecht overkomt als je niet ingaat op zijn of haar vraag groot.

Wanneer anderen je zeggen hoe aardig je bent en jij daarna weigert om te doen wat ze jou vragen, denk jij misschien dat je hen zult teleurstellen. Maar dat is precies hun bedoeling.

  • Ze overvallen je met een schuldgevoel, zonder dat je het beseft.
  • Het resultaat is dan ook dat jij je gedwongen voelt om te doen wat de ander wil.

2. “Je bent zo opmerkzaam – heb ik geen gelijk over …?”

Manipulatie

We beschrijven hier een andere situatie waarin iemand door je te vleien probeert iets te bereiken. Het doel is deze keer dat de manipulerende persoon wil dat je een bepaalde mening over een situatie met hem deelt.

We geven je een voorbeeld. Ze willen eigenlijk kritiek geven op een vriend, maar voordat ze dat doen, zullen ze je eerst wat vleien en pas daarna jouw mening vragen.

  • Het gevolg is dat jij het dan misschien moeilijker zal vinden om te weigeren mee te gaan in hun redenering.
  • Zelfs al weet je dat hun oordeel onterecht is, toch zal je hen volgen, want je wil niemand teleurstellen.

Opnieuw is er hier sprake van subtiele manipulatie.

3. “Het spijt me, jij bent zo vriendelijk.”

Bedrog

Er is nog een andere reden waarom mensen bewondering gebruiken om je te manipuleren en de reactie te verkrijgen die zij willen. Ze hebben je gekwetst en willen dat jij hen vergeeft.

Hoe doen ze dat? Ze zeggen lieve dingen tegen jou, zodat je je beter voelt dan hen, zodat je je superieur voelt. Ze gaan ervan uit dat jij hen dan wel zal vergeven. Want hé, we zijn maar mensen…

Blijf dus alert

Je moet toch je ogen wijd open houden. In de meeste gevallen proberen zulke mensen niet om de relatie te herstellen. Het enige wat ze terug willen, zijn de voordelen die zij uit de relatie kunnen halen.

Mis ook dit artikel niet:
5 soorten emotionele vampieren

4. “Ik ben zo blij dat ik jou in vertrouwen kan nemen.”

Verdriet

Dit is een heel typische manier van handelen bij dit soort mensen. Ze gebruiken jou namelijk voor een specifiek doel. Het enige wat ze zoeken, is persoonlijk voordeel. Ze willen dat jij gaat waar zij dat willen, dat jij doet wat zij willen en nodig hebben. Maar zodra ze hun doel hebben bereikt, zullen ze over je heen stappen en je in de steek laten.

Pas dus op met deze vorm van bewondering

Je moet heel voorzichtig zijn met dit soort manipulatie, want het kan je compleet breken. Je zal achterblijven met een gekwetst hart. Het zal bovendien moeilijk zijn om te helen en heel wat tijd vragen om van deze ervaring te herstellen.

Het is moeilijk om deze manipulatieve bewondering te herkennen

In sommige gevallen is het enkel vanuit je ervaring dat je doorhebt wat er echt gebeurt. Je hebt dan de nodige vaardigheden verworven. Zo ben je in staat de ogen te openen en niet toe te laten dat lege woorden je voor de gek houden.

Als iemand je probeert te vleien op momenten dat je je slecht voelt over jezelf, wees dan alert! Laat je niet meeslepen door dat goede gevoel dat je ervaart. Je denkt misschien ten onrechte dat iemand eindelijk je verdiensten erkent.

Sommige mensen manipuleren je met de woorden dat ze je bewonderen.

Deze vorm van manipulatie komt veel meer voor dan je denkt. Tenslotte willen we allemaal graag geprezen worden door anderen. Maar dat korte moment dat je je bevestigd voelt, is het niet waard, want je zal je achteraf nog meer gekwetst voelen als je beseft dat de woorden van de ander niet oprecht waren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eylon, Y., & Heyd, D. (2008). Flattery. Philosophy and Phenomenological Research, 77(3), 685-704.
  • Atilano, B. F., Lugo, N. I. B., & Cadena, D. M. G. RECONOCIMIENTO Y MOTIVACIÓN EN EL AULA: RESALTANDO LAS FORTALEZAS DE LOS ESTUDIANTES.
  • Potter, N. N. (2006). What is manipulative behavior, anyway?. Journal of personality disorders, 20(2), 139-156.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.