5 deugden die elke romantische relatie zou moeten hebben

Als we een voldaan gevoel willen hebben in onze relaties, dan zouden we ze nooit moeten baseren op afhankelijkheid. Elke persoon moet zich aanpassen aan de ander, maar zonder op te geven wie ze zijn. Respect en opwinding zijn twee fundamentele factoren in elk gedeeld project.
5 deugden die elke romantische relatie zou moeten hebben

Laatste update: 27 april, 2019

Je romantische relatie stabiel, gezond en gelukkig houden is een schat die we allemaal graag willen hebben. Er is geen magische oplossing om dit doel te bereiken, maar we zouden ons bewust moeten zijn van een aantal basispijlers waar iedereen naar kan streven. We zullen je het in het onderstaande artikel laten zien.

5 deugden die elke romantische relatie zou moeten hebben

1. Geef en neem zonder eisen te stellen

Gelukkig stelletje in de natuur

Soms maken we de fout om alles wat we in ons hebben te geven aan een andere persoon, zonder dat we iets terugvragen. Je zou voorzichtig moeten zijn met dit aspect van je relatie, omdat het er soms voor kan zorgen dat de relatie de balans mist die het nodig heeft en je dingen zoals aandacht en respect ontneemt, wat cruciaal is in elke relatie.

Een romantische relatie gezond houden betekent dat beide kanten moeten geven en nemen, zonder dat er ooit eisen gesteld worden.

Je geeft liefde en verwacht dat de andere persoon je respecteert, begrijpt en voor je zorgt. Je moet ook  precies hetzelfde aan de andere persoon geven. Als op een gegeven moment de relatie ongelijk begint te worden, dan zal dit gepaard gaan met lijden en frustratie. Stel jezelf open voor je partner, maar zorg ervoor dat je hetzelfde ook ontvangt.

2. Houd van iemand zonder afhankelijk of onderdanig te zijn

Vrijheid in een relatie

Nog een fout die veel gemaakt wordt tijdens het opbouwen van een relatie is afhankelijkheid. Als we altijd afhankelijk zijn van iemand anders, dan zullen we nooit het gevoel hebben dat we volledig onszelf zijn. Dit kan ervoor zorgen dat elementen zoals jaloezie of wantrouwen ontstaan.

Elke romantische relatie zou vrij moeten zijn van verplichtingen en geen van beide zou de controle moeten hebben.

Je zou op zoek moeten gaan naar iemand die je vertrouwt en van je houdt, maar er niet voor zorgt dat je onderdanig wordt of limiteert wie je bent. Persoonlijke ruimte hebben is essentieel in elke relatie, omdat het ervoor zorgt dat je een hoog zelfvertrouwen en vertrouwen behoudt. Dus onthoud dat je altijd nee moet zeggen tegen onderdanigheid.

3. Luister en leer om te discussiëren

Stel maakt ruzie

We kennen het allemaal wel. Woordenwisselingen zijn heel normaal in romantische relaties. Welk stel kan zeggen dat ze nooit verschillende meningen hadden? Het is een normaal fenomeen en kan zelfs gezond zijn.

Discussies helpen ons om elkaar beter te leren kennen, normen en limieten vast te stellen en de persoonlijkheid van de andere persoon beter te begrijpen.

Maar één ding dat je moet begrijpen is dat een ruzie opbouwend moet zijn en nooit disciplinair of vernederend. We discussiëren om het met elkaar eens te worden en van elkaar te leren. En daarvoor is het nodig om te weten hoe je moet luisteren naar een ander zonder ze te straffen en te weten hoe je in hun schoenen kan staan en hun behoeften begrijpt.

Om te discussiëren moet je weten hoe je moet praten, met ideeën en voorstellen komen en open blijven staan. Je moet begrijpen dat discussiëren niet om kwaad worden en beledigen gaat, want het gaat ook over begrijpen en leren.

4. Weet hoe je je aan moet passen

Lijden onder liefde

We willen graag duidelijk zijn over één ding: het is onmogelijk om een andere persoon te veranderen. En het is ook geen goed idee om het te proberen, omdat je hen dan forceert om hun identiteit op te geven. We zullen het uitleggen met een simpel voorbeeld:

Jij bent een persoon die graag tijd doorbrengt in de natuur en je gaat vaak met je familie en vrienden tijdens het weekend de natuur in. Je partner blijft echter liever thuis om televisie te kijken en videospelletjes te spelen. Jullie houden van elkaar, maar hebben verschillende interesses.

  • Zou je moeten stoppen met je wandelingen in de natuur?
  • Zou je partner moeten stoppen met wat hij of zij graag doet?

In elke relatie moet je je aan kunnen passen en jullie interesses combineren. De ene week ga je met je partner wandelen in de natuur. En de week daarna blijf je thuis met je partner om een film te kijken op de bank.

Om deze overeenkomst te bereiken moet je romantische relatie respectvol zijn en jullie moeten allebei enthousiast zijn om een project met elkaar op te bouwen.

5. Zorg ervoor dat het elke dag opwindend is

Liefdeshart

Liefde wordt elke dag gevoed met kleine dingetjes. Gebaren zijn een erg belangrijk onderdeel om de dagelijkse opwinding intact te houden en zodoende je romantische relatie sterk te houden.

Dat betekent dus dat er een beetje inspanning vereist is om alles te doen om dingen opwindend te houden. Laat daarom de andere persoon zien dat hij of zij het belangrijkste onderdeel van je leven is en geef je partner de mogelijkheid om hetzelfde te doen.

Bijvoorbeeld een onverwachte streel, een kus in de ochtend, samen naar bed gaan, de moeite nemen om dingen samen te doen en laten zien hoeveel je de andere persoon bewondert. Al deze dingen zijn details die een relatie sterker zullen maken en je helpen om blijdschap en stabiliteit met je partner te bereiken.

Er is geen twijfel over mogelijk: perfecte relaties worden dag voor dag gebouwd met deze simpele deugden, die je vandaag zou moeten proberen om toe te passen. Je verdient het om gelukkig te zijn, vergeet dat nooit! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Austen, J. (2000). Sentido y sensibilidad. Barcelona: Plaza & Janés.
  • AA.VV. (2012). La cultura y el proceso de socialización. Madrid: McGrawHill.
  • Ruiz Becerril, D. (2001). “Relaciones de pareja”, Revista de Educación, 325: 49-55.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.