Laat liefde niet veranderen wie je bent

Als je me echt respecteert en wil dat ik gelukkig ben, laat dan de liefde me niet veranderen, maar houd van me zoals ik ben.
Laat liefde niet veranderen wie je bent

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

In veel relaties proberen mensen onbewust de persoon met wie ze samenzijn te veranderen. Dit komt vaker voor bij romantische relaties, waar er bijna altijd iemand is die probeert zijn geliefde te veranderen. Maar onthoud dit: laat liefde niet veranderen wie je bent.

Heb je er zelf wel eens over nagedacht dat diegene wil dat je van hem of haar houdt zoals hij of zij is en niet zoals jij wil dat hij of zij is?

Houd van me zoals ik ben, met al mijn krachten en fouten

Niemand is perfect en het gebeurt niet vaak dat we iemand vinden die zijn partner altijd perfect aanvult. Ieder van ons is uniek en dat is iets bijzonders.

Je moet jezelf niet voor iemand anders veranderen – alleen voor jezelf. Houd dit altijd in gedachten, want het is iets dat je makkelijk vergeet. Laat liefde niet veranderen wie je bent…

Laat liefde niet veranderen wie je bent en hou van mij zoals ik ben

Als iemand wil dat je verandert, waardeert die persoon niet helemaal wie je bent. Wat als je niet verandert? Dan zullen er dingen verkeerd gaan en de relatie zal ten onder gaan. Je voelt je alsof je de marionet van iemand anders bent. Na verloop van tijd zul je je realiseren dat je niet helemaal gelukkig bent.

Mensen die hun leven willen delen met jou zullen je moeten accepteren zoals je bent, zonder dat ze je proberen te veranderen. Als je de liefde je laat veranderen, ben je niet meer jezelf en verander je in iemand heel anders.

We zeggen altijd dat mensen van je moeten houden zoals je bent. Als iemand probeert je te veranderen en je laat dit gebeuren, is het omdat je onzeker bent. Je denkt dat dingen wel beter zullen gaan als je hun raad opvolgt. Maar het vervelende is, dat dit het probleem niet oplost.

Misschien zouden jullie niet samen moeten zijn. Het verlangen en de liefde die jullie voor elkaar voelen is er misschien omdat jullie hele verschillende mensen zijn. Misschien zijn er problemen die je niet erger wil maken, dus camoufleer je ze door te veranderen. Dit is nog een verkeerde beslissing.

Houd meer van me, houd beter van me

Er zijn veel giftige mensen in de wereld die proberen ons te manipuleren zodat we doen wat ze willen. Dit gebeurt in veel relaties en het is iets dat voorkomt als iemand wil dat je verandert. Ze willen misschien wel echt samen met je zijn en misschien wil jij dat ook wel, maar dit is niet de manier. Ze accepteren je niet zoals je bent.

Laat liefde niet veranderen wie je bent en zoek echte diepe liefde

Mensen hebben de neiging om bijna alles op te geven voor een relatie om te voorkomen dat we de schuld krijgen dat we niet alles gedaan hebben wat we konden om de relatie te redden. We willen niet dat de relatie eindigt omdat we niet hebben willen veranderen.

Als je dit echter doet dan zijn de veranderingen niet positief, integendeel.

Soms zien mensen het verschil niet tussen de kwantiteit en kwaliteit van liefde. Het is beter om met iemand samen te zijn van wie je echt op een juiste manier houdt, dan met iemand van wie je gewoon veel houdt. Neem geen genoegen met zomaar iemand – je verdient iemand die echt diep van je houdt.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt of onzeker bent, zal je waarschijnlijk jezelf veranderen als iemand dat wil. 

Als dit gebeurt is het ok. Wees niet zo streng voor jezelf. Het is echter wel tijd voor je om te leren wie je bent en hoe je gelukkig kunt zijn.

Hoe kun je tenslotte een gelukkige relatie hebben als je ongelukkig bent? Hoe kun je van iemand anders houden als je niet echt van jezelf kunt houden?

Pas op voor giftige relaties en laat liefde je niet veranderen

Pas op voor giftige relaties en laat liefde je niet veranderen

Pas op voor giftige relaties die voorkomen dat je de dingen ziet zoals ze zijn. Liefde verblindt ons allemaal en het zorgt ervoor dat we dingen doen, zoals onszelf veranderen voor onze partner zodat hij of zij ziet dat we voor de relatie vechten, om deze te redden.

Natuurlijk moet je hard werken voor een goede relatie, maar dat zou nooit zo ver moeten gaan dat het je je essentie kost, wie je werkelijk bent.

De volgende keer dat iemand je vraagt te veranderen, zeg hem dan: “Hou van me zoals ik ben, want ik zal niet veranderen.” dat hij van je moet houden zoals je bent, omdat je niet zal veranderen.

Je partner zou je moeten accepteren zoals je bent. Als hij dat niet doet, is het niet de moeite waard om samen te zijn. Deze test is niet alleen het bewijs van zijn liefde, het is ook een bewijs van je liefde voor jezelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Förster, J., Özelsel, A., & Epstude, K. (2010). How love and lust change people’s perception of relationship partners. Journal of Experimental Social Psychology, 46(2), 237-246.
  • House, R. (1996). Love, intimacy and therapeutic change. Self & Society, 24(1), 21-26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.