7 tekenen van emotionele giftigheid

We zouden allemaal wat tijd moeten besteden aan het ontwikkelen van onze innerlijke zelf en het zuiveren van onze emoties. Wanneer emoties giftig worden, vatten we alles zeer extreem op en interpreteren we de woorden en handelingen van de mensen om ons heen helemaal verkeerd.
7 tekenen van emotionele giftigheid
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 03 januari, 2023

Kun jij jezelf met de woorden hieronder identificeren of ken je iemand die dit kan? Dit zijn de woorden van iemand die lijdt aan emotionele giftigheid, of iets soortgelijks, de woorden van iemand die last heeft van emotionele problemen gerelateerd aan stress, angst en depressie.

Ik voel me kwetsbaar, ik raak gemakkelijk van slag en soms heb ik de behoefte om alles achter te laten.

Binnen een seconde kan ik veranderen van geïnteresseerd naar onverschillig en in dezelfde tijd kan ik opeens heel veel zin krijgen om iets af te ronden wat ik voorheen ontzettend saai vond.

Ik leef voortdurend in een achtbaan. Lachen en huilen, ik kan op de meest onverwachte momenten onstabiel worden.

Het kost me erg veel moeite om mijn huidige zorgen te onderscheiden van mijn zorgen uit het verleden en mijn leven wordt geleid door onzekerheid.

Ik reageer vaak zeer onevenredig op een situatie en ik vind het moeilijk om mijn gedachtes en gevoelens op een duidelijke manier te uiten, wat veel problemen veroorzaakt.

Ik voel me met niets of niemand op mijn gemak en het voelt alsof ik aan het verdrinken ben, omdat ik juist een sterke behoefte heb aan iemand die mijn hand vastpakt…

Leer meer over deze tekenen van emotionele giftigheid

Verdriet

Velen van ons kunnen makkelijk begrijpen wat de gevolgen zijn van alcoholvergiftiging. We weten dat het onze waarneming kan veranderen en onze hartslag en ons reactievermogen kan versnellen.

Ben je echter ook in staat om de tekenen te interpreteren die aangeven dat je overweldigd bent door emoties?

Als je in je recente verleden te maken hebt gehad of juist momenteel te maken hebt met een zware emotionele belasting, dan kan het heel goed zijn dat je er niet erg mee bezig bent je emoties op de juiste manier te zuiveren.

Hoewel er veel verschillende oorzaken kunnen zijn voor waarom je niet genoeg tijd besteedt aan de ontwikkeling van je innerlijke zelf, is in al deze gevallen het gevolg hiervan emotionele giftigheid.

1. Je schiet voortdurend in de verdediging

Een persoon die emotioneel vergiftigd is, voelt altijd de behoefte zichzelf te verdedigen. Dit komt doordat deze persoon zichzelf wil beschermen tegen hetgeen hij/zij als schadelijk ervaart.

Wanneer we overweldigd zijn door onze emoties, kan het zo zijn dat we de handelingen en woorden van anderen opvatten als een aanval. We vatten alles zeer extreem op.

Dit gebeurt doordat ons gevoel van eigenwaarde compleet aan flarden ligt, waardoor we onszelf kwetsbaar voelen.

Onze emoties worden geblokkeerd en dit zorgt ervoor dat we alleen nog maar aandacht hebben voor het negatieve en elk klein dingetje direct effect op ons kan hebben.

Het gevolg hiervan is dat we de woorden en intenties van anderen verdraaien en hier agressief en onevenredig op reageren. We geloven in de noodzaak op onze hoede te zijn voor gevaren die eigenlijk alleen bestaan in onze eigen gedachtes.

Huilen

2. Je waarneming is veranderd

Het is aannemelijk dat je alles om je heen ervaart door de lens van je emoties en dat je eigenlijk niet echt naar jezelf en anderen luistert.

Het lijkt misschien tijdsverspilling, maar door niet de juiste zorg te dragen voor deze problemen kunnen hier een hoop nieuwe problemen uit ontstaan.

Zenuwachtigheid, ongeduldigheid en oncontroleerbare emotionele reacties zijn voorbeelden van problemen die kunnen ontstaan door hoe weinig begrip we hebben van en hoe weinig aandacht we schenken aan onze omgeving.

3. Je bent overdreven kritisch

Een van de redenen waarom het zo lastig kan zijn om om te gaan met een emotioneel giftig persoon, is omdat deze mensen zichzelf vaak een barrière opleggen doordat ze een compromisloze houding aannemen.

Als jij iemand bent die zich zo voelt, dan is het mogelijk dat je door de drang om alles onder controle te houden het vermogen om flexibel te zijn, bent verloren. Probeer eens om wat vriendelijker te zijn naar zowel jezelf als anderen.

4. Je onzekerheden begeven zich aan de oppervlakte

Als je emotioneel giftig bent, dan liggen je onzekerheden waarschijnlijk voortdurend aan de oppervlakte en beheersen ze je leven. Je reageert sneller en defensief.

Je zelfverzekerdheid is geheel uitgeput en je voelt je kwetsbaar voor alles wat er om je heen gebeurt. Waarschijnlijk voel je je zwak en niet in staat om duidelijk te begrijpen wat je nu eigenlijk voelt, wie je bent en wat je allemaal kunt bereiken.

Het gevolg hiervan is dat je denkt dat je iemand naast je nodig hebt die deze wensen kan vervullen. Iemand die je kan beschermen en je kan helpen de dag door te komen, omdat je helemaal niks zelf kan.

Het is duidelijk dat je hier aan moet werken om je zelfverzekerdheid en je emotionele identiteit weer te herpakken.

5. Je bent helemaal uitgeput

De emotionele giftigheid kan zo overweldigend zijn, dat je je niet eens meer als jezelf voelt. Wanneer je helemaal uitgeput bent, betekent dit dat je ook niet de kracht of het vermogen hebt om te herstellen.

Wanneer je vitaliteit aftakelt, sluit je de gordijnen en probeer je jezelf te beschermen tegen je eigen gevoelens, waardoor je een essentieel deel van je eigen zijn opgeeft.

Kortom, het vereist een hoop lichamelijke en mentale moeite om beslissingen te nemen en ergens bovenop te blijven, omdat je niet genoeg kracht hebt om je dagelijkse taken uit te voeren.

Vermoeidheid

6. Je emotionele blokkade houdt je tegen

Wanneer we overweldigd zijn door onze emoties, zijn we niet meer in staat onze emotionele reacties mentaal te filteren.

Als gevolg zijn we minder goed in staat te communiceren, beslissingen te maken en vooruitgang te boeken. Hierdoor bevinden we onszelf vaak in situaties waarin we onevenredig reageren of gewoon helemaal niet reageren.

Wanneer je emotioneel giftig bent, denk je niet na voordat je spreekt en kun je de dingen die gaande zijn niet in perspectief bekijken. Je aandacht en geheugen zijn overdreven selectief.

Je begint de woorden die je hoort te verdraaien. Ook trek je je eigen conclusies, waardoor je frustraties en problemen alleen maar erger worden.

Door verhit te reageren kunnen onze emoties en impulsen uitbarsten.

Houd je hoofd koel en je hart warm. – Confucius

Bezoek dit artikel:
De 5 beste planten om je emotionele gesteldheid te verbeteren

7. Emotionele giftigheid weerhoudt je ervan dingen los te te laten

We zijn bang om datgene dat dicht of lang bij ons is geweest los te laten. We kunnen het maar niet achter ons laten, ook al veroorzaakt het ons veel leed.

Wanneer onze emoties de bovenhand hebben gekregen en we geconfronteerd worden met een grotere angst voor emotionele leegheid, dan kan dit veel van ons vergen.

Dit komt doordat we het gevoel hebben dat ons emotionele bouwwerk elk moment in elkaar kan storten. Er zijn enkele pilaren zijn die niet kunnen worden neergehaald.

Natuurlijk hebben we het hier volledig mis. Deze waarneming is slechts het gevolg van de uitputting en blokkade die emotionele giftigheid veroorzaakt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.