Vijf stappen om laag zelfbeeld op te sporen en te verslaan

Het is belangrijk om je te realiseren dat ons zelfbeeld afhankelijk is van onszelf, en niet van wat anderen denken. Leer jezelf waarderen en houd van jezelf.
Vijf stappen om laag zelfbeeld op te sporen en te verslaan

Laatste update: 30 april, 2018

Toen we klein waren heeft niemand ons geleerd hoe een gezond emotioneel welzijn kon worden opgebouwd. Als we geluk hebben gehad om op te groeien in een ​​ondersteunende familieomgeving vol vriendelijkheid, is het mogelijk dat we geen laag zelfbeeld ontwikkelen.

Als we opgroeien kan deze broze en kwetsbare kant veel ups en downs meemaken, door de ervaringen gaan die we dagelijks opdoen.

We hebben geleerd dat we om speciaal en succesvol te zijn. Dat we stevig op onze benen moeten staan, fysiek perfect moeten zijn en ook nog moedig en triomfantelijk moeten zijn.

Maar mensen slagen erin om ​​een vervanging voor het zelfbeeld te ontwikkelen, waarbij zelfvalidatie afhankelijk is van hoe anderen ons behandelen.

  • Als iemand me afwijst, ben ik het niet langer waard om geliefd te zijn.
  • Ik was er niet goed genoeg in, daarom ben ik ontslagen op mijn werk.
  • Als mijn vrienden me verlaten, komt het omdat ik van niemand vertrouwen verdien.

Het is niet juist. We zouden onszelf nooit in dergelijke negatieve emotionele gemoedstoestanden terecht moeten laten komen.

Vandaag geven we je de vijf meest voorkomende indicatoren van een laag zelfbeeld en hoe we ze kunnen confronteren.

Hoe kun je laag zelfbeeld in vijf stappen opsporen?

Zelfvertrouwen betekent niet dat je gelooft dat je de beste bent van de wereld, maar je ziet jezelf ook niet als de slechtste. Het eerste is een voorbeeld van een soort blinde trots en het tweede een duidelijk voorbeeld van een laag zelfbeeld.

We moeten vanaf het begin leren om in onszelf en onze capaciteiten te geloven.

Het probleem ontstaat wanneer we ons richten op de validatie van anderen over of we in staat zijn om iets te doen of of we liefde verdienen of niet.

Dit is een verschrikkelijke lijdensweg en we moeten ons best doen om dit te voorkomen. Nu zullen we wat aanwijzingen bekijken die ons zullen vertellen of ons zelfbeeld gezond is of niet.

Laag zelfbeeld

1. Ik ben bang om te falen

We hebben sinds onze kindertijd de steun van onze ouders en leraren opgezocht om ons te helpen bij onze inspanningen. Als ik een fout maak kan een volwassene mij tenminste helpen.

Nu we volwassen zijn hebben we nog steeds die angst voor mislukking en om fouten te maken. We denken niet dat we de vaardigheden hebben om bepaalde dingen te doen.

Hoe ga je om met deze angst?

Laag zelfbeeld is vooral een ongewoon aantal angsten. De eerste die we moeten overwinnen is de angst voor mislukking.

Fouten zijn niet slecht. Ze helpen ons om te leren hoe we dingen beter kunnen doen. We moeten onszelf niet meteen als onhandig zien omdat we een fout hebben gemaakt – er is niets erger dan jezelf te beoordelen.

2. Prikkelbaarheid

Slechte stemming, apathie en hevige irritatie zijn vaak een weerspiegeling van een laag zelfbeeld en zelfs depressie.

Dit zijn momenten waarop we het gevoel hebben dat we de controle hebben verloren over alles om ons heen. We hebben geen hoop meer en dat is een gevaarlijke staat om ons in te bevinden.

Hoe gaan we om met deze situatie?

  • Stel prioriteiten waarin het eerste doel is om goed voor jezelf te zorgen. Verander routines en vriendschappen en pak nieuwe taken en hobby’s op.
  • Door de negatieve stem in je hoofd uit te zetten word je wakker gemaakt voor nieuwe dromen.
Hoofd als regenwolk

3. Verlangen om te behagen

We hebben het al meerdere malen op deze site gehad over het risico van een verlangen om iedereen om ons heen te behagen en door iedereen aardig gevonden te willen worden.

Dit kan een laag zelfbeeld aangeven. Hoewel er niets mis is om van tijd tot tijd lof en complimenten te ontvangen is het probleem wanneer we deze constante goedkeuring nodig hebben om “ons goed te kunnen voelen.”

Hoe kun de behoefte om te behagen overwinnen?

Probeer zelf dingen te doen zonder jezelf aan iemand te verantwoorden. Geniet van je momenten alleen en wees vooral assertief. Zeg nee als iemand je vraagt iets te doen waar je geen zin in hebt.

We moeten deze overdreven afhankelijkheid van anderen leren beheersen.

4. Het gewicht van de wereld op je schouders nemen

Er zijn tijden wanneer we het gevoel hebben dat alles wat er om ons heen gebeurt onze fout is. Als je kind het slecht doet op school komt dit misschien doordat je niet genoeg kan helpen.

Wanneer onze ouders ziek worden vertellen we onszelf dat we meer aandacht voor ze zouden moeten hebben.

Als iemand ons bekritiseerd of ons afwijst geven wij onszelf de schuld.

Hoe kun je je schuldgevoelens beheersen?

We moeten begrijpen dat we het gewicht van de wereld niet op onze schouders moeten dragen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor alles of om ervoor te zorgen dat alles om ons heen goed werkt.

Laat de last vallen en probeer je geest en lichaam rust te geven. Waardeer dingen zoals ze zijn. Vind momenten alleen voor jezelf en stop met het analyseren van jezelf.

Hoe kun je je schuldgevoelens beheersen?

5. Gebrek aan hoop

Het maakt niet uit of je 8 of 80 jaar oud bent: mensen hebben altijd een soort project of ambitie nodig. We hebben ontelbare soorten hoop en dromen nodig om kleur te geven aan ons leven.

Als je merkt dat je elke dag wakker wordt zonder hoop of zin in het leven en je laat je leiden door wat anderen willen heeft je zelfbeeld hulp nodig. Zorg ervoor dat dat gebeurt.

     We raden ook aan om te lezen: Welke invloed hebben kleuren op onze gevoelens?

Hoe ga je met een gebrek aan hoop om?

Veel hoop gaat verloren omdat we in stijve routines terechtkomen. We hebben geen externe stimulatie en we voelen ons gewoon niet goed van binnen.

Ga op zoek naar nieuwe passies. Ga een of andere richting op, verander het scenario en ga op zoek naar nieuwe mensen. Nieuwe vriendschappen zijn soms het beste medicijn voor het hart. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
  • Varios. (2012). La Autoestima. Revista Fuentes.
  • Ballenato G. (2013). Autoestima y Salud. Revista de Formación de Psicología de Madrid.
  • Aguilar Coronado MIdory. (2010). Depresión y Autoestima en Adolescentes Con Obesidad y Sobrepeso: un Problema que Pesa. Rev Enferm Herediana.
  • Caballo, V. E. (Ed.). (2008). Manual para el tratamiento cognitivo-conductual de los trastornos psicológicos (Vol. 2). Siglo Veintiuno de España.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.