Zeven voordelen van papajazaden

Hoewel de smaak misschien ieders favoriet is, hebben papajazaden grote voordelen voor onze gezondheid die we niet mogen missen.
Zeven voordelen van papajazaden
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Papaja is een vrucht die afkomstig is uit Mexico, maar die in veel landen van de wereld wordt verbouwd. Het is erg populair dankzij alle helende eigenschappen die het heeft voor het menselijk lichaam en bovendien heeft papaja een erg rijke smaak. Daarnaast is het een vrucht die helemaal kan worden gebruikt. Zelfs de zaden zijn eetbaar en niet alleen dat: de uitstekende voordelen van papajazaden doen niet onder voor die van het vruchtvlees zelf.

De voordelen van het consumeren van papajazaden zijn zo groot dat mensen het soms moeilijk vinden om te geloven dat een klein zaadje zoveel kwaliteiten bevat. Er zijn zelfs al extracten van dit zaad gevriesdroogd.

Veel mensen gooien ze weg wanneer ze de vrucht consumeren, zonder te weten dat ze een uitstekend natuurlijk medicijn weggooien. Dat is waarom we besloten om een kleine lijst te maken met enkele van de voordelen van papajazaden. Je zult ze voortaan niet meer weggooien.

7 voordelen van papajazaden consumeren

1. Geweldig voor de spijsvertering

Papajazaden helpen bij de spijsvertering

Papajazaden hebben een hoog gehalte aan spijsverteringsenzymen, die helpen om de vertering van voedsel te vergemakkelijken. Bovendien hebben ze geweldige ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die helpen de snelle toename van bacteriën onder controle te houden.

Ze helpen ook om het niveau van brandend maagzuur te reguleren. Je hoeft maar zeven keer per dag zeven papajazaden te eten. Je kunt ze kauwen of drinken, geplet in water.

2. Natuurlijk middel tegen parasieten

Buiten dat ze uitstekend werken voor de spijsvertering, hebben papajazaden enzymen die goed zijn tegen parasieten. Ze bevatten ook een alkaloïde die ‘carpaina’ heet, en die in staat is darmparasieten zeer efficiënt te elimineren.

Hoe kun je hiervan profiteren?

 • Het wordt aanbevolen dat wanneer je de zaden van de vrucht verwijdert, je ze in de zon laat drogen.
 • Vermaal ze vervolgens tot je een fijn poeder hebt, genoeg om het op te bergen.
 • De ideale methode is om het poeder twee tot drie keer per dag te consumeren. Je kunt het ook drinken met water, sap of honing.

In het geval van kinderen is voorzichtigheid geboden. Sommige naturisten adviseren dan ook maar 1 zaadje voor elke 5 jaar. Een jonge man krijgt dus niet meer dan drie zaden per keer.

3. Bescherming van de nieren

Beschermen van de nieren met papajazaden

Deze kleine zwarte zaden helpen bij het voorkomen van problemen zoals nierfalen. Ze kunnen ook als supplement worden gebruikt als je al een nieraandoening hebt.

Hoe kun je hiervan profiteren?

 • Er mogen slechts zeven zaden worden gebruikt in zeven doses per dag. Het kan met zowel water als sap worden ingenomen als de smaak niet aangenaam is.

4. Zuivering en onderhoud van de lever

De lever is het orgaan waarin het proces van het filteren van gifstoffen uit het lichaam plaatsvindt. Alle stoffen die giftig zijn voor het lichaam gaan door de lever om verschillende ziekten te voorkomen.

Door papajazaden te eten, alleen of samen met de vrucht, wordt de lever geholpen om al die opgehoopte gifstoffen te verwijderen die, als ze niet worden uitgescheiden, ernstige schade aan de gezondheid kunnen toebrengen.

Hoe kun je hiervan profiteren?

 • Snijd in dit geval vijf zaadjes van de papaja en consumeer vervolgens ze met een beetje sap of een lepel citroen, twee keer per dag, gedurende een hele maand.
 • Deze behandeling heeft ook talloze voordelen voor de huid, die lijdt wanneer de lever vergiftigd is.

5. Vetverbranding

Vetverbranding

Een van de andere voordelen van papajazaden consumeren is dat je er gewicht mee kunt verliezen. Ze hebben namelijk de eigenschap om te voorkomen dat het lichaam vetten en overtollige suikers opneemt.

Ze vergemakkelijken dus de eliminatie en grijpen actief in bij gewichtsverlies.

6. Vermindert het risico op kanker

Papajazaden produceren een soort sap dat een bestanddeel bevat dat acetogenine wordt genoemd. Volgens onderzoek zijn ze voornamelijk van grote hulp bij het voorkomen van de groei van kankercellen in het lichaam.

Dit is een van de redenen waarom papajazaden op grote schaal worden gebruikt als een natuurlijk middel in grote delen van de wereld, net zoals fruit.

7. Het houdt acne onder controle

Papajazaden tegen acne

In dit geval wordt, naast het eten van papajazaden, aanbevolen om een natuurlijk masker te maken.

 • Hiervoor moeten we wat papajabladeren combineren met de zaden en het laten weken met een beetje water in een vijzel.
 • De verkregen pasta moet daarna ongeveer tien minuten op het aangetaste gebied worden aangebracht.
 • Was vervolgens het gebied met veel schoon water om het masker te verwijderen.

Dankzij de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen kun je voorgoed afscheid nemen van acne. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhou K, Wang H, Mei W, Li X, Luo Y, Dai H., “Antioxidant activity of papaya seed extracts”, Molecules. 2011 Jul 25;16(8):6179-92.
 • Onkar Singh y M. Ali, “Phytochemical and Antifungal Profiles of the Seeds of Carica Papaya L.”, Indian J Pharm Sci. 2011 Jul-Aug; 73(4): 447–451.
 • Puangsri, T., Abdulkarim, S. M., & Ghazali, H. M. (2005). Properties of carica papaya L. (papaya) seed oil following extraction using solvent and aqueous enzymatic methods. Journal of Food Lipids12(1), 62–76. https://doi.org/10.1111/j.1745-4522.2005.00006.x
 • Devi P S, Sreeja & Kumar, Neethu. (2017). The surprising health benefits of papaya seeds: A review. 6. 424-429.
 • Yogiraj, V., Goyal, P. K., Chauhan, C. S., Goyal, A., & Vyas, B. (2014). Carica papaya Linn: an overview. International Journal of Herbal Medicine2(5 Part A), 1–8.
 • Singh O, Ali M. Phytochemical and antifungal profiles of the seeds of carica papaya L. Indian J Pharm Sci. 2011;73(4):447–451. doi:10.4103/0250-474X.95648
 • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378–7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
 • Kugo M, Keter L, Maiyo A, et al. Fortification of Carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid Africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med. 2018;18(1):327. Published 2018 Dec 7. doi:10.1186/s12906-018-2379-2
 • Naggayi M, Mukiibi N, Iliya E. The protective effects of aqueous extract of Carica papaya seeds in paracetamol induced nephrotoxicity in male wistar rats. Afr Health Sci. 2015;15(2):598–605. doi:10.4314/ahs.v15i2.37
 • Campuzano-Bublitz, M., Rolón, L., Vera, L., Kennedy, M. (2018). Efecto del consumo de pulpa de Carica papaya sobre la glicemia y peso de ratones normo e hiperglicémicos por aloxano. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 68(2): 132-140.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.