5 sappen met eigenschappen die mogelijk kanker tegengaan

Door deze sappen in je dieet op te nemen verklein je de kans op het ontwikkelen van kanker en andere ziekten.
5 sappen met eigenschappen die mogelijk kanker tegengaan
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Tegenwoordig is kanker de ziekte die de meeste overlijdensgevallen veroorzaakt en er zijn op dit moment veel mensen aan het vechten tegen deze ziekte. In veel gevallen is kanker erfelijk bepaald en in andere gevallen kan je dieet in grote mate bepalen of je kans hebt deze ziekte te ontwikkelen.

Het is een vaststaand gegeven dat er in elk lichaam potentiële kankercellen aanwezig zijn. Of deze cellen muteren en zich verspreiden hangt veelal af van jezelf, je gewoontes en wat je eet.

Er bestaan veel verschillende typen kanker en er zijn meerdere factoren die metastase kunnen opwekken, waardoor de kanker zich verspreidt naar andere organen en het dus nog moeilijker is om de ziekte onder controle te krijgen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het gegeven dat er momenteel veel mensen proberen te vechten tegen kanker en dat velen van hen de strijd uiteindelijk helaas verliezen. Daarom delen we in dit artikel een aantal sappen met eigenschappen die mogelijk kunnen helpen kanker te voorkomen.

Sap van wortel, appel en boerenkool (of spinazie)

Wortelsap

Het consumeren van wortels, appels en boerenkool (of spinazie) wordt aangeraden. Deze ingrediënten voorzien het lichaam namelijk van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine A, B en E alsook mineralen als calcium.

Ingrediënten

 • 225 g wortels
 • 2 koppen water (400 ml)
 • Het sap van een halve citroen
 • ½ appel
 • Boerenkool of spinazie, naar smaak

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten samen in de blender en mix tot je een glad, yoghurt-achtig sap hebt.

LET OP: je kunt altijd meer water toevoegen als dat nodig is.

Sap van witte kool

Witte Kool

Witte kool is een groente die veel verschillende soorten voedingsstoffen bevat, waaronder proteïne, koolhydraten, magnesium, kalium en vitamine C. De kool is dan ook sterk aanbevolen als ingrediënt om je te helpen kanker en de negatieve gevolgen die de ziekte kan hebben voor je gezondheid tegen te gaan.

Ingrediënten

 • 3 of 4 bladeren witte kool
 • ½ liter water
 • Wortelsap (optioneel)
 • Broccoli (optioneel)

Bereidingswijze

Mix de koolbladeren en het water samen in de blender. Als je het sap minder bitter wilt maken, kun je proberen om wat wortelsap toe te voegen. Om je lichaam van zelfs nog meer voedingsstoffen te voorzien, kun je ook wat broccoli aan het sap toevoegen.

Groen sap als boost tegen kanker

Groen Sap

Zoals we al zeiden, biedt kool heel veel voordelen in de strijd tegen kanker, vandaar dat de groente ook in dit recept weer gebruikt wordt. Dit groene sap bevat naast witte kool nog een aantal andere ingrediënten die het lichaam voorzien van essentiële voedingsstoffen die wederom zullen helpen de ontwikkeling en mutatie van kankercellen tegen te gaan.

Ingrediënten

 • 2 of 3 bladeren witte kool
 • Een handje spinazieblaadjes
 • Broccoli (naar smaak)
 • 3 rijpe sinaasappels

Bereidingswijze

Pers de sinaasappelen en doe het sap samen met de andere ingrediënten in de blender. Mix tot je een glad mengsel hebt. De broccoli zal helpen om de bittere smaak te verbergen.

LET OP: drink dit sap altijd op een lege maag om ervoor te zorgen dat je lichaam zoveel mogelijk van de heilzame eigenschappen in zich opneemt.

Tomatensap

Tomatensap

Tomatensap staat bekend om haar antioxidante eigenschappen en bevat bovendien lycopeen, een stof waarvan er door sommigen beweerd wordt dat het de mutatie van kankercellen kan voorkomen.

Ingrediënten

 • 5 tomaten, in blokjes gesneden
 • 1 stengel selderij
 • 1 komkommer
 • Cayennepeper en een snufje zeezout
 • Basilicum (optioneel)

Bereidingswijze

Mix alle ingrediënten samen in de blender en voeg voor de smaak wat basilicum toe als je dat wilt.

Sap van appel, wortel en gember

Wortel-Gembersap

In ons laatste recept maken we gebruik van appel, wortel en gember. Gember wordt gezien als een van de meest effectieve natuurlijke middelen in de strijd tegen kanker die er bestaan; de wortel is dus zeer sterk aangeraden. Daarnaast voorziet deze drank je lichaam van energie en heeft het ontstekingsremmende, antioxidante en kalmerende eigenschappen.

Ingrediënten

Bereidingswijze

Was alle ingrediënten goed schoon. Schil de appels, wortels en ook de gember. Snijd de appels en wortels in kleine blokjes en rasp de gember (gebruik niet te veel gember; de wortel heeft namelijk een zeer sterke en pittige smaak). Mix de ingrediënten samen met een beetje water in de blender tot je een glad mengsel hebt.

Onthoud!

De reden dat deze drankjes worden aanbevolen is omdat ze stuk voor stuk antioxidanten bevatten en in staat zijn de lichamelijk pH-waarde te reguleren. Er wordt door sommigen gedacht dat alkalische pH-waarde veelal de ontwikkeling van kankercellen remt. Dit wordt overigens door anderen weer betwist.

Tot slot raden we aan dat je knoflook in je dieet opneemt. Wanneer knoflook rauw gegeten wordt, biedt dit bolgewas ongelooflijke voordelen voor de gezondheid – bijvoorbeeld ook in de strijd tegen andere ziekten, zoals diabetes.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.