De lever ontgiften op natuurlijke wijze met 5 voedingsmiddelen

Het is altijd een goed idee om door middel  van je dagelijkse voeding je lever op natuurlijke wijze te ontgiften. Want dit is tenslotte een belangrijk orgaan. Het verwerkt zonder onderbreking de gifstoffen die zijn werking en je algemene gezondheid kunnen beïnvloeden.
De lever ontgiften op natuurlijke wijze met 5 voedingsmiddelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Besef je hoe belangrijk het is dat je de lever op natuurlijke wijze ontgift? We leggen je hier uit waarom de lever ontgiften zo onontbeerlijk is.

De lever is één van de grootste organen in je lichaam. Het heeft drie belangrijke functies:

 • Ontgiften: het is verantwoordelijk voor het verzamelen en verwijderen van natuurlijke gifstoffen (zoals ammonia) en externe giftige elementen (zoals alcohol en medicijnen) uit het lichaam.
 • Synthese: je lever speelt een rol in het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten. Bovendien scheidt het gal af. Dit is essentieel voor de vertering.
 • Opslag: Vitamine A, D, E en K en glycogeen worden allemaal opgeslagen in de lever. Deze elementen werken als een energiebron. Ze helpen je om je dagelijkse taken uit te voeren en zorgen voor de energie die het lichaam op andere vlakken nodig heeft.

Je moet de lever op een natuurlijke manier ontgiften. Want alles dat wat door dit orgaan passeert, kan problemen veroorzaken en je lichaam beschadigen.

Daarom geven we je vandaag een lijst van vijf voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Ze werken als natuurlijke ontgiftingsmiddelen voor je lever.

1. De lever ontgiften met papaja

De lever ontgiften met papaja

Deze vrucht bevat een enzym dat papaïne heet. Het ondersteunt en verbetert de vertering en het verwerkt de voeding op een goede manier.

Daarnaast helpt het ook om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Dat is ook de reden dat het vaak aanbevolen wordt bij diëten om gewicht te verliezen.

Wat betreft het ontgiften van de lever, zal papaja de processen van de lever makkelijker maken door de vertering te verbeteren.

We willen ook benadrukken dat je niet alleen het vruchtvlees kan eten. Ook de zaden zijn eetbaar en bezitten ontstekingsremmende eigenschappen. Ze helpen om artritis aan te pakken en de lever te ontgiften.

Probeer het volgende recept om vet uit de lever te verwijderen:

 • Plet of vermaal twintig papajazaden.
 • Meng ze met citroensap of melk.
 • Drink deze combinatie gedurende één maand.

2. De lever ontgiften  met Indische kruisbes (Emblica officinalis)

De Indische kruisbes is ook bekend als amla. Het is een krachtige antioxidant die het lichaam helpt om zichzelf te ontdoen van gifstoffen.

Door deze bes vaak te eten zal je niet alleen leververvetting voorkomen maar ook leverfibrose. Bij deze kwaal zal de lever ernstig ontstoken raken als gevolg van een aandoening of ziekte.

Je kan Indische kruisbes het beste rauw eten. Voeg het toe aan salades, meng het door de yoghurt of eet een kleine dosis bessen.

3. De lever ontgiften met citroenen 

De lever ontgiften  met citroenen 

Citroenen bezitten zeer veel gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Dat is de reden dat ze één van de meest bekend en wijdverspreide citrusvruchten zijn.

Ze bevatten veel vitamine C, flavonoïden, appelzuur en etherische oliën. Al deze bestanddelen geven aan citroenen de eigenschappen om de vertering en de lever te ondersteunen. Bovendien zorgen ze voor sterkere aderen en een gezonder hart.

Dit zijn de redenen waarom citroenen je lever op een natuurlijke manier ontgiften:

 • Zorgen voor een vlottere vertering
 • Geven de lever veerkracht en stimuleren dit orgaan
 • Voorzien het lichaam van grote hoeveelheden antioxidanten die vrije radicalen aanpakken
 • Voorkomen een vroegtijdige aftakeling van meerdere organen in het lichaam

Lijdt je aan leververvetting dan raden we aan om een glas met water aangelengd citroensap te drinken (200 ml water).

Door het met water te vermengen vermijd je ook dat je je tandglazuur door het zure sap beschadigt.

4. Appelazijn

Met appelazijn kan je de zuurtegraad van je lichaam weer in evenwicht brengen. Het bevordert ook de afvoer van gifstoffen die zich na verloop van tijd in het lichaam opstapelen.

Dit zal de lever in staat stellen om de ontgiftingsprocessen beter uit te voeren. Bovendien zullen de vetten op de juiste manier omgezet worden in energie.

Drink elke dag appelazijn. Je zal van de vele voordelen kunnen genieten. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Het levert vitaminen, mineralen en essentiële oliën.
 • Een daling van het risico op nierinfecties.
 • Het maakt een eind aan constipatie.
 • Het voorkomen van leverproblemen.

De aanbevolen hoeveelheid is twee theelepels (10 ml) appelazijn per dag. Je kan het puur drinken of in een glas water (200 ml). Dat hangt een beetje af van hoeveel jij van de smaak van appelazijn houdt.

Je kan het ook toevoegen aan salades of sauzen.

5. Groene thee

Groene thee bevat veel polyfenolen. Dat is een bepaald soort antioxidant.

Deze antioxidanten verminderen de schade die vrije radicalen toegebracht hebben aan het lichaam. Dat betekent dus dat ze de veroudering van de cellen vertragen. Ze remmen ook complicaties af die in verschillende organen kunnen optreden.

Groene thee wordt heel vaak aangeraden omdat het zoveel gunstige effecten heeft. Maar je mag nooit meer dan tien koppen per dag drinken.

Zorg er ook voor dat je natuurlijke thee drinkt. Zo vermijd je dat je bestanddelen opneemt die zijn effect laten dalen.

Als je niet van de smaak van groene thee houdt, dan kan je het in smoothies mengen met je favoriete voedingsmiddelen. Mix het met fruit en groenten totdat je de perfecte combinatie gevonden hebt.

De lever ontgiften met natuurlijke middelen

De lever ontgiften met natuurlijke middelen

Om de lever op een natuurlijke wijze te ontgiften bestaan er meerdere mogelijkheden. Maar de voedingsmiddelen die we hier hebben genoemd behoren tot de beste.

Je hoeft dus maar één ding te doen: kies één voedingsmiddel uit dat jouw favoriet is. Voeg het dan toe aan je dagelijkse voeding en zorg voor een gezonde lever.

Maar vergeet nooit om medische hulp te zoeken zodra je pijn of ongemak voelt in je lever. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hussain, M., Habib-Ur-Rehman, & Akhtar, L. (2017). Therapeutic benefits of green tea extract on various parameters in non-alcoholic fatty liver disease patients. Pakistan Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.12669/pjms.334.12571
 • Naziroǧlu, M., Güler, M., Özgül, C., Saydam, G., Küçükayaz, M., & Sözbir, E. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. Journal of Membrane Biology. https://doi.org/10.1007/s00232-014-9685-5
 • Naziroǧlu, M., Güler, M., Küçükayaz, M., Övey, I. S., & Özgül, C. (2012). Apple cider vinegar supplementation modulates lipid peroxidation and glutathione peroxidase values in lens of ovariectomized mice. Cell Membranes and Free Radical Research.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.