Natuurlijke remedies om je geheugen te verbeteren

Naast het consumeren van deze natuurlijke remedies kunnen we ons geheugen trainen door mentale oefeningen uit te voeren. Probeer bijvoorbeeld een lijst met objecten te onthouden of doe Sudoku of kruiswoordpuzzels om het brein te stimuleren.

Vergeet je vaak waar je sleutels liggen, wie je op moest bellen of waarom je achter je bureau vandaan kwam? Vind je het moeilijk om belangrijke informatie te onthouden? Vergeet je nummers die je elke dag gebruikt of is het moeilijk voor je om dingen te onthouden? Lees dan dit artikel, waarin je een aantal van de beste natuurlijke remedies om je geheugen te verbeteren zal ontdekken.

Oorzaken van vergeetachtigheid

Niet alleen oudere mensen hebben problemen met hun geheugen, want jonge personen en volwassenen vinden het ook steeds moeilijker om dingen te onthouden, van een portemonnee tot een naam en van wat je gisteren gestudeerd hebt tot wat er op je agenda staat. Als je de laatste tijd last hebt van een slecht geheugen, dan kan het door verschillende factoren komen, zoals verplichtingen op je werk en in je persoonlijke leven, maar ook door de bekende vijand stress.

Vergeetachtigheid

Daarnaast kunnen er ook andere redenen zijn waarom je geheugen mogelijk ‘vertroebeld’ is.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals antihistaminica, anesthetica, dieetpillen en medicijnen om de bloeddruk onder controle te houden, hebben de ‘mogelijkheid’ om het brein te verdoven, waardoor het herinneren van specifieke details verloren gaat.

Hormonale veranderingen

Het kan komen door zwangerschap, de menopauze of andere veranderingen in de hormonen (ook vanwege medicijnen), maar dit is normaal.

Gebrek aan slaap

Wanneer we niet genoeg uitrusten, kunnen we op beginnen te merken dat we bepaalde problemen hebben om informatie te onthouden, net als een gewijzigd geheugen en reflexen. Pas op met slapeloosheid, minder dan zes uur per dag slapen, elke dag tot de dageraad opblijven etc.

Hypertensie

Personen met een hoge bloeddruk hebben een grotere kans op cognitieve schade en geheugenproblemen nadat ze de 45 gepasseerd zijn. Dit komt omdat de kleine cerebrale slagaders zwakker beginnen te worden.

Hersenen Trainen

Huismiddeltjes om je geheugen te verbeteren

Als je problemen hebt om dingen te onthouden, let dan op de volgende huismiddeltjes om je geheugen te verbeteren:

 • Drink elke dag een salie-infusie (doe een handvol gedroogde bladeren in een kopje kokend water, laat het een paar minuten staan en giet het af voordat je het opdrinkt).
 • Drink rozemarijnthee gezoet met honing (dezelfde stappen als het recept hierboven, maar voeg een eetlepel pure honing toe voordat je het opdrinkt).

Rozemarijn

 • Eet elke dag drie gedroogde abrikozen, drie pruimen en drie amandelen.
 • Consumeer negen dagen achter elkaar een portie noten. Begin de eerste dag met zes noten en vergroot dit aantal elke dag, totdat je er de laatste dag vijftien eet.
 • Voeg verse gember (geraspt of in erg dunne stukjes gesneden) toe aan je maaltijden, zoals salades, soepen, sauzen etc. Je kan het ook aan je thee toevoegen.

Gemberpoeder

 • Eet elke dag een ongeschilde rode appel.
 • Eet een eetlepel biergist gemengd met een theelepel stuifmeel en een eetlepel sojalecithine (je kan deze ingrediënten in gezondheidswinkels vinden).
 • Meng een eetlepel suiker, een eetlepel koninginnengelei en een theelepel stuifmeel in een kop sojamelk. Meng het goed en drink het in de morgen, warm of koud.
 • Maak een overheerlijk sap voor het geheugen met 125 gram dadels, 250 gram vijgen en drie wortels. Giet het af wanneer je een consistent mengsel in de blender hebt en drink het bij voorkeur in de ochtend op een lege maag.
 • Maak een shake met een kopje water, twee rauwe amandelen, sinaasappelsap, drie walnoten en mangosap (met pulp om het romiger te maken). Meng alles goed in de blender en drink het elke ochtend.

Shake

 • Meng vijf gram van elke van deze ingrediënten: munt, basilicum, frambozen, duizendblad en kaasjeskruid. Doe het in een pan met een kopje water, breng het aan de kook en laat het een paar minuten doorkoken. Laat het afkoelen en giet het daarna af. Drink het elke avond na het avondeten en voor het slapengaan, waarbij je deze procedure twee weken achter elkaar volhoudt. Stop daarna twee weken met het drinken van het mengsel en begin vervolgens weer.
 • Kook een liter water en voeg zeven theelepels anijs toe. Zet het vuur zachter en laat het koken totdat er nog ongeveer 700 ml (3 kopjes) over is. Giet het af en voeg vier eetlepels honing toe. Drink drie keer per dag twee eetlepels van deze remedie voor je geheugen.
 • Combineer gingko biloba of Japanse notenboom (dit kan je kopen in natuurwinkels) met rozemarijn om het brein te beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen en te voorkomen dat de vitale functies van je geest verslechteren.

Japanse Notenboom

 • Snijd een artisjok klein, doe dit in een pot en bedek het met water. Doe de deksel op de pot en plaats hem in een pan met kokend water. Laat het twee uur lang op laag vuur staan (voeg meer water toe aan de pot wanneer nodig). Haal de pot uit de pan en giet de inhoud af. Drink drie keer per dag drie eetlepels.
 • Laat vier pruimen twaalf uur lang in een glas water weken. Klop de pruimen met een glas warme melk en een vijg. Drink het in de avond voor het slapen gaan om de retentie van je geheugen te verbeteren (dit kan je ook gebruiken voor constipatie).
 • Pers een grapefruit en een sinaasappel. Schil en snijd een appel in stukjes. Doe alles in een blender. Drink het om de dag, maar vooral voor een examen. Het is een remedie rijk aan voedingsstoffen, die je geheugen bevordert en is perfect voor tijdens het studeren, omdat het je in staat stelt om je beter te concentreren.