7 natuurlijke middelen tegen artritis in de handen

In dit artikel kun je erachter komen welke natuurlijke middelen je kunt gebruiken om artritis in de handen te behandelen en de symptomen te verlichten. 
7 natuurlijke middelen tegen artritis in de handen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Artritis is een erg pijnlijk gezondheidsprobleem dat ontstaat wanneer het kraakbeen in de gewrichten beschadigd raakt. Daardoor gaan de botten vervolgens langs elkaar heen wrijven. Mensen met artritis in de handen hebben daarnaast ook doorgaans last van gezwollen gewrichten. In de meeste gevallen weerhoudt de pijn hen er bovendien van om hun normale dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Een van de lichaamsdelen die vaak het meest getroffen worden door de verschillende vormen van artritis zijn de handen. Je handen zijn immers dag in dag uit aan het werk. Soms krijgen ze echter taken te verduren die ervoor kunnen zorgen dat het kraakbeen afbreekt.

Het goede nieuws is dat symptomen van artritis in de handen op natuurlijke wijze behandeld kunnen worden. Dat kan helpen je dagelijkse kwaliteit van leven te verbeteren. Bovendien kun je de pijn die ervoor zorgt dat je je dagelijkse taken niet kunt uitvoeren leren te voorkomen.

Probeer deze remedies tegen artritis in de handen

Wonderolie

Wonderolie

Veel mensen weten niet dat wonderolie een uitstekend middel is om de pijn en ontstekingen in de handen als gevolg van artritis te verlichten en remmen.

Dit natuurlijke ingrediënt kent namelijk meerdere toepassingsmogelijkheden. Het bevat daarnaast ook een actief bestanddeel dat ricinolzuur genoemd wordt.

Dit bestanddeel heeft een krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende werking die zal helpen het ongemak en de zwelling die gepaard gaat met artritis te verminderen. Aangeraden wordt om tweemaal daags de handen te masseren met wonderolie.

Een andere manier om te profiteren van de voordelen van wonderolie is door twee eetlepels van de olie te verwarmen en deze te mengen met wat vers geperste sinaasappelsap. Drink dit mengsel twee weken achtereenvolgend elke ochtend op een lege maag. Je zult vast verschil merken.

Onthoud dat je beter niet te veel wonderolie kunt consumeren; de olie heeft namelijk ook een laxerende werking.

Fenegriekzaden

Meerdere studies tonen aan dat fenegriek een ontstekingsremmende en antioxidante werking heeft, waardoor de plant al binnen enkele maanden kan helpen de pijn veroorzaakt door artritis te verlichten.

Voeg fenegriekzaden toe aan een kop water en laat de zaden hier een nacht in wellen. De volgende dag eet je de zaden op een lege maag. Het water kun je wegspoelen.

Om de beste resultaten te behalen, zou je deze zaden enkele maanden achtereenvolgend moeten eten en dan weer even pauze moeten nemen.

Kurkuma

Kurkuma

Een van de meest geschikte middelen om allerlei vormen van pijn en problemen verbonden aan artritis te verlichten, is kurkuma. De specerij heeft ontstekingsremmende, antiseptische, antibacteriële en antioxidanten.

Om van deze voordelen te profiteren, meng je simpelweg een theelepel gemalen kurkuma met een glas melk en een eetlepel honing. Als je een lactose-intolerantie hebt, probeer dan plantaardige melk of maak het mengsel aan met water.

Olijfolie

Olijfolie bevat een actief bestanddeel genaamd oleocanthal, welke de activiteit van de enzymen COX-1 en COX-2 in zich draagt. Deze enzymen worden geassocieerd met ontstekingen. Mensen die olijfolie in hun dieet opnemen, lopen minder risico om in de toekomst last te krijgen van reumatoïde artritis.

Om pijn en ontsteking als gevolg van artritis in de handen te verlichten en remmen, raden we aan de handen zachtjes te masseren met deze olie. Voor de beste resultaten kun je de olijfolie mengen met een beetje etherische lavendelolie en de twee samen verwarmen.

Honing en kaneel

Honing en Kaneel

De combinatie honing en kaneel kent verscheidene geneeskrachtige eigenschappen. Een daarvan is het vermogen om pijn en ontsteking veroorzaakt door artritis te verminderen. Kaneel bevat ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten en honing is een natuurlijk antisepticum.

Om van deze ingrediënten te profiteren, meng je simpelweg een halve theelepel gemalen kaneel met een eetlepel honing. Neem dit mengsel elke ochtend in op lege maag om de symptomen van artritis te verlichten.

Magnesiumsulfaat

Magnesiumsulfaat is altijd een populaire keuze als middel om de symptomen die geassocieerd worden met artritis te behandelen en verlichten. Dit middel is namelijk in staat de aangetaste gewrichten te ontspannen en verlichting te bieden bij ontsteking, stijfheid en pijn.

Vul een kom met heet water en voeg hier twee kopjes magnesiumsulfaat aan toe. Laat je handen gedurende twintig minuten weken in dit mengsel. Herhaal deze behandeling twee keer per week.

Appelazijn

Appel

Zelfs een product dat zo goedkoop en alledaags is als appelazijn kan al erg behulpzaam zijn bij het behandelen van pijn en ontsteking als gevolg van artritis in de handen. Los simpelweg een eetlepel appelazijn en een beetje honing op in een kop water en drink dit mengsel elke ochtend op een lege maag.

Nog een geweldige manier om te profiteren van de voordelen van appelazijn is door een theelepel gemalen cayennepeper te mengen met een kop warme appelazijn en dit mengsel vervolgens in de handen te masseren. Laat het mengsel vijftien minuten intrekken en spoel het dan af met warm water.

Onthoud echter dat dit slechts natuurlijke hulpmiddeltjes zijn! Een arts biedt je nog altijd het beste advies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.