9 voedingsmiddelen die stress verminderen

Door deze voedingsmiddelen op te nemen in ons voedingspatroon, kunnen we stress bestrijden. Dit komt doordat ze ons serotonineniveau verhogen en onze cortisolaanmaak verminderen.
9 voedingsmiddelen die stress verminderen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zou jij meer willen weten over voedingsmiddelen die stress verminderen? Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam. Als we ons in een stressvolle situatie bevinden, maken we meer adrenaline aan. Dit is belangrijk, want adrenaline is een hormoon dat belangrijk is voor onze vecht-of-vluchtreactie.

Niet alle situaties resulteren in deze reactie, maar ons lichaam voelt wel de angst, snelle hartslag en spierspanning.

Vaak wordt deze reactie veroorzaakt door specifieke situaties. Dat kunnen problematische situaties zijn, overwerken en constante blootstelling aan vervelende geluiden. Het kan ook worden veroorzaakt door slechte gewoontes, een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen of een teveel aan gifstoffen.

Gelukkig zijn er een aantal voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze stress verminderen. Ze verbeteren je mentale gezondheid. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van stressgerelateerde symptomen.

Alleen het toevoegen van deze producten aan je dieet is echter niet genoeg om van stress af te komen. Ze zijn wel een geweldige aanvulling voor je stemming en welzijn.

Wil je er meer over weten?

1. Melk

Melk is een van de voedingsmiddelen die stress verminderen

De fosfolipiden in melk helpen je humeur te verbeteren. Ze kunnen ook helpen om je cognitieve functies en stressreacties te verbeteren.

Dagelijks melk drinken is daarom een goed idee. Dit komt doordat het je mentale en endocriene reacties op stress beïnvloedt. Het kan ook helpen bij het verbeteren van je geheugen.

2. Bosbessen

Dit heerlijke fruit steekt met kop en schouders boven de rest uit vanwege het gehalte aan antioxidanten. Ze bevatten ook veel vitamine C en E.

Natuurlijk bosbessensap zou de productie van cortisol kunnen verminderen. Cortisol is een van de hormonen die stress verergeren.

Bosbessen bevatten ook kalium, magnesium en mangaan. Dit zijn drie mineralen die helpen bij het verlichten van lichamelijke spanning. Lichamelijke spanning is namelijk een grote factor bij stress.

3. Pure chocolade

Het wordt aangeraden om ongeveer 50 gram pure chocolade per dag te eten. De reden is dat pure chocolade de aanmaak van adrenaline en cortisol namelijk vermindert. Tegelijkertijd verhoogt het het gehalte serotonine.

Pure chocolade bevat altijd meer dan 60% cacao. Dit zou helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress, depressie, vermoeidheid en andere symptomen gerelateerd aan emotionele onbalans.

4. Rode wijn

Een glas rode wijn kan je ook op veel manieren helpen:

  • Rode wijn helpt bij het beschermen van je hart.
  • Het helpt ook bij het verbeteren van de bloedcirculatie.
  • Rode wijn zou onbalans in het zenuwstelsel helpen te verminderen.
  • Het bevordert een gevoel van opluchting als je lijdt aan periodes van angst.

5. Zalm

Zalm is een van de voedingsmiddelen die stress verminderen

Zalm en andere vissoorten zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Deze stof helpt bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de productie van neurotransmitters, zoals serotonine.

Zalm bevat ook veel antioxidanten en essentiële mineralen. Deze elementen verminderen de cortisol- en adrenalineproductie. Als resultaat verbeteren ze de reactie van het lichaam op stress.

6. Avocado

Avocado is ook een heel gezond soort fruit. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vetzuren, vitamine E en diverse mineralen. Deze beschermen de celmembranen en het zenuwstelsel in het algemeen.

Een stuk avocado per dag kan daardoor helpen de bloeddruk onder controle te houden en een te hoog cortisolniveau en angstgevoelens te verminderen.

7. Amandelen

Amandelen die stress verminderen

Amandelen bevatten, net als andere noten, vitamine E, B-complex en gezonde mineralen en vetten. Deze zijn goed voor je humeur en verhogen je energie.

Amandelen helpen ook bij het beheersen van stress door middel van de vezels die ze bevatten. Dit komt doordat ze problemen met de spijsvertering kunnen verminderen, die door stress kunnen ontstaan.

8. Havermout

Het eten van havermout bij het ontbijt helpt je een betere dag te hebben. Je wordt namelijk kalmer en hebt meer lichamelijke en geestelijke energie.

De koolhydraten verbeteren ook je stemming. Dit komt doordat ze de aanmaak van serotonine in je hersenen bevorderen.

Omdat dit voedsel langzamer verteert, duurt het langer voordat je het effect merkt, maar het houdt dan wel langer aan.

9. Gefermenteerde voedingsmiddelen die stress verminderen

Gefermenteerde voedingsmiddelen die stress verminderen

Een van de geheimen van het verbeteren van de mentale gezondheid is om goed te zorgen voor je buik. Je darmflora heeft namelijk veel invloed op je algemene gezondheid. Te veel slechte bacteriën in je darmen hebben daardoor invloed op je geestelijke gezondheid.

Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten veel goede bacteriën. Die hebben een directe invloed op de chemie van de hersenen. Ze moedigen je hersenen aan om signalen van een reguliere, gezonde stemming via de nervus vagus te versturen.

In veel van deze voedingsmiddelen kun je bijvoorbeeld het probioticum Lactobacillus rhamnosus vinden. Deze bacteriën verminderen cortisol, wat toeneemt door stress.

Sommige van de voedingsmiddelen die deze eigenschappen hebben zijn:

  • Natuurlijke yoghurt
  • Kefir
  • Gefermenteerde broccoli
  • Augurken
  • Misosoep

Door deze voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen, kun je de effecten van stress verminderen en een beter humeur te krijgen.

Probeer ze eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.