De beste behandeling voor een slecht humeur

16 februari 2019
Wist je dat het makkelijk is om van een slecht humeur af te komen? Richt je vooral op jezelf, werk aan je houding en leg de focus bij je eigen welzijn. Zo kom je makkelijk van dat slechte humeur af!

Er zijn veel verschillende problemen waar mensen last van hebben. Deze problemen kunnen zich afspelen op sociaal, economisch en cultureel gebied. Helaas kunnen deze problemen zorgen voor een ontzettend slecht humeur. Gelukkig is hier een oplossing voor. In dit artikel lees je alles over de beste behandeling voor een slecht humeur. 

Gevoelens van verdriet, angst, woede, vermoeidheid, depressie of ergernis kunnen nare psychologische symptomen veroorzaken. Net als iedere andere ziekte dat doet. Dit heeft invloed op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Er zijn manieren om dit probleem tegen te gaan. Zo kun je ervoor zorgen dat dit slechte humeur jouw dagelijkse leven niet langer in de weg zit.

De kenmerken van een slecht humeur

Een slecht humeur heeft meer kenmerken dan alleen een verdrietige blik. Als je wilt weten of je echt veel last hebt van een probleem, kun je het beste letten op de volgende symptomen: 

 • woede zonder een echte reden
 • boosheid, alleen of in gezelschap
 • niet naar andere problemen kunnen luisteren
 • non-conform, intolerant en individualiteit
 • continu pessimisme
 • verstoorde emotionele balans en negatieve energie
 • moeite met gezelschap van anderen

Deze symptomen betekenen meestal dat je in een slecht humeur bent. Als je niet op zoek gaat naar de beste behandeling voor een slecht humeur of therapie, worden deze problemen uiteindelijk zelfs erger.

Lees ook:
Voeding tegen depressie: eten dat je opvrolijkt

De beste behandeling voor een slecht humeur

hoe behandel je een slecht humeur

Als we zoeken naar de beste behandeling voor een slecht humeur, gaan we niet op zoek naar een vorm van medicatie die je voor een bepaalde tijd inneemt. In tegendeel zelfs. Het elimineren van een slecht humeur heeft alles te maken met het veranderen van bepaalde aspecten die het leven moeilijker maken. 

Door dit te doen kom je niet alleen tot een oplossing, maar zorg je er ook voor dat je gezonder en vrolijker wordt. Door wat problemen op te lossen, kun je het beste aan de volgende aspecten werken.

Maak meer tijd voor jezelf

 • Iedereen heeft behoefte aan wat dagelijkse alleen-tijd. Het maakt niet uit of dit nu ’s ochtends, ’s middags of ’s nachts is.
 • Tijdens deze moment is het goed om te mediteren over je eigen houding en rustig adem te halen, zonder dat iemand je daarbij lastig valt.

Weet waar problemen liggen

Het is ook belangrijk om te weten welke situaties de oorzaak zijn van jouw slechte humeur. Als je dit weet, wordt het namelijk makkelijker om op zoek te gaan naar de beste behandeling voor een slecht humeur.

Zoek naar een oplossing of een afleiding. Om dit te doen kun je bijvoorbeeld:

 • mediteren
 • sporten
 • muziek luisteren
 • dansen
 • koken
 • wandelen

Zorg er daarnaast voor dat je niet voortdurend in dezelfde, vervelende situaties terecht komt. 

Houd je neigingen onder controle

houd je impulses onder controle

Dit is vooral heel belangrijk voor mensen die niet weten hoe ze met een slecht humeur om moeten gaan. Mensen die last hebben van dit probleem, hebben namelijk vaak de neiging om over hun problemen te schreeuwen en (bek)vechten. Dit zorgt vervolgens alleen voor meer frustratie.

Om dit te voorkomen, kun je het beste proberen om deze neigingen zo goed mogelijk onder controle te houden. Zo kun je aan je problemen werken door te communiceren. 

Wees dankbaar

Voor iemand met een slecht humeur is het erg moeilijk om de goede dingen in het leven te kunnen zien. Dit heeft ook betrekking op andere mensen.

Het is belangrijk om dankbaar te leren zijn. Probeer daarom geluk in de kleine dingen te vinden. Je kunt dit ook voor elkaar krijgen door je levensperspectief te veranderen. Je zult dan merken dat dit positieve gevolgen heeft voor je humeur.

Wees optimistisch

Mensen met een slecht humeur zijn over het algemeen vaak gefrustreerd en voelen zich hopeloos. Dit komt omdat ze geen optimistische kijk op hun leven hebben.

Als je met meer optimisme naar je leven leert kijken en daarnaast aan alle negatieve levensaspecten werkt, zul je meer van het leven kunnen genieten.

Vermijd mentale hyperactiviteit

mentale hyperactiviteit en een slecht humeur

Constante gedachten over dingen die je niet leuk vindt, hebben een negatieve invloed op je gezondheid. Probeer daarom zo min mogelijk aandacht aan al deze negatieve gedachten te besteden.

Daarom raden we je aan om je vooral bezig te houden met dagelijkse activiteiten die je blij maken. Denk bijvoorbeeld aan dansen of sporten.

Lees ook:
Zo ben je iedere dag blij en in een goed humeur

Wees vriendelijk

Probeer iedere dag rustig en vriendelijk te zijn. Dit verbetert dagelijkse activiteiten en relaties met de mensen om je heen. 

Als je altijd vriendelijk bent, zal dit uiteindelijk in een gewoonte veranderen. Dit zorgt er vervolgens voor dat je niet zo snel voor oude problemen komt te staan.

Leer te vergeven

Mensen met een slecht humeur raken over het algemeen snel beledigd over de kleinste dingen. Een onbenullige opmerking is in veel gevallen al genoeg. Het is daarom belangrijk dat je naar anderen leert luisteren. Zo zul je ze sneller leren begrijpen en vergeven.

Zorg voor jezelf

voor jezelf zorgen zorgt voor een beter humeur

Het is altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zo leer je jezelf namelijk beter kennen. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je er ook voor dat negatieve gevoelens zich minder snel in je gedachten wurmen. Op deze manier zul je je gezonder en gelukkiger voelen.