De grote voordelen van dankbaar zijn

Dankbaar zijn kost niets en doet ons anders kijken naar het leven. De mensen rondom ons merken dit verschil en reageren positief.
De grote voordelen van dankbaar zijn

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben al zo vaak gehoord hoe dankbaar zijn erg positief is voor onszelf, maar we hebben blijkbaar nog steeds niet door wat dit nu precies inhoudt. Het woordenboek definieert dankbaarheid als het herkennen en waarderen van een persoon die je een gunst heeft gedaan en dit ‘terug willen betalen’.

Maar dankbaar is niet alleen dit. We kunnen dankbaar zijn om te leven, om het leven te mogen leiden dat we leiden en voor al het goede dat de wereld ons te geven heeft. Nadenken over dit alles en ons echt dankbaar voelen kan ons gelukkig maken. Maar waarom is het dan zo moeilijk voor ons om dankbaar te zijn?!

Dankbaar zijn is heel gemakkelijk

Hartjes Geven

Dankbaar zijn is enorm gemakkelijk. Je hebt enkel een glimlach, een simpele “dank je wel” of een klein berichtje aan de te bedanken persoon nodig om hen te laten voelen hoe gelukkig ze je maken of om te tonen hoe dankbaar je bent om hetgeen ze voor jou doen.

Zoals je merkt, vraagt het dus niet veel energie en kost dankbaar zijn ons niet veel moeite. Misschien dat we het daarom aan ons laten voorbij gaan. Dit gebeurt vaak omdat we ons afsluiten van onze omgeving.

We zitten zo opgesloten in onze eigen wereld dat we vergeten wat er rondom ons gebeurd. Hoe vaak sta je stil bij al het positieve dat je hebt in je leven en hoe vaak realiseer je je dat je niets extra nodig hebt, omdat je al het noodzakelijke al hebt?

Hoe vaak denk je aan de mensen om je heen, de mensen die er altijd voor je zijn als je het moeilijk hebt? We zijn er zeker van dat je meer denkt aan de mensen rondom je die je pijn deden, dan aan de mensen die altijd voor je klaarstonden als je het moeilijk had of om je te helpen.

Vrouw in Veld

We geloven dat familie en vrienden er altijd zullen zijn voor ons. Maar eigenlijk, als we realistisch zijn, kan alles binnen 24 uur volledig anders zijn en dan kan het al te laat zijn om nog te kunnen tonen hoe we diegene die we kwijt zijn waardeerden.

We moeten oefenen met dankbaar zijn

Door al deze problemen is het soms moeilijk om dankbaarheid te tonen als we er niet op oefenen. We kunnen het echter leren, net zoals we kunnen leren vriendelijk te zijn, oprecht te zijn, lief te hebben enz. Probeer daarom rekening te houden met de volgende stappen. Oefening baart kunst.

Focus op het ‘hier en nu’

We leven te vaak met ons hoofd in te toekomst en het verleden. Hierdoor kunnen we niet genieten van de momenten en vergeten we dankbaar te zijn voor deze momenten. We moeten opnieuw leren verlangen naar het heden, naar wat we nu al hebben op dit moment. Om ten volle bewust te zijn van het heden, moeten we onze ogen openen en om ons heen kijken. 

Beschouw niets als vanzelfsprekend

Jij gaat ervan uit dat je partner weet dat je van hem/haar houdt en dat je moeder weet dat je van haar houdt. Dit als vanzelfsprekend beschouwen is een vaak gemaakte fout. De mensen die zoveel voor ons betekenen, moeten dit uit onze mond kunnen horen of kunnen ervaren door de affectie die we ten opzichte van hen tonen.

Verwacht niets van een ander

Je kunt niet verwachten dat iemand anders hetzelfde zal doen als wat jij verwacht. In de meeste gevallen zal dit toch niet het geval zijn, dus stop met te denken dat het toch zou kunnen. Dankbaar zijn betekent dat je niets terug verwacht van de ander. Dit is een goed streefdoel voor jezelf, wat jezelf een gelukkig gevoel zal geven.

Ballonnen

Wees dankbaar, elke dag opnieuw

Probeer dankbaarheid te tonen vanaf het moment dat je wakker wordt. En wees dankbaar voor alle dingen die je hebt meegemaakt tijdens de voorbije dag als je gaat slapen. Soms moeten we ook gewoon dankbaar kunnen zijn om te mogen leven en niet alleen voor de mensen die we om ons heen hebben.

Dit kan ons een gelukzalig gevoel geven. Het tovert een glimlach op ons gezicht elke dag als we opstaan en als we gaan slapen. Het kost niets en het maakt je veel gelukkigerWees dankbaar voor alles kansen die je krijgt dankzij je inspanning en wees dankbaar voor het werk dat je verwezenlijkt hebt dankzij je doorzettingsvermogen.

Geluk

Probeer te leven op een manier waarbij je dankbaarheid toont voor alles en waarbij je vooral dankbaar bent ten opzichte van de mensen om je heen. Hoe meer je probeert om dankbaar te zijn, des te gemakkelijker het wordt. Na een tijdje zal het zelfs een gewoonte worden. Dankbaarheid wordt een deel van jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.