Mijn generatie zegt alstublieft en dankuwel

Het is niet gewoon een beleefde daad, maar het zeggen van alstublieft en dankuwel is een manier om respect te tonen aan anderen en het heeft een positieve invloed op zowel de andere persoon als jezelf.

Als je uit een generatie komt die alstublieft en dankuwel zegt, betekent dat dat je waarden hebt die verder gaan dan gewone beleefdheid. Het betekent dat je anderen respecteert en behandelt zoals je zelf behandeld zou willen worden. 

Er zijn veel mensen die zeggen dat veel van deze gezonde gewoontes aan het verdwijnen zijn. Misschien hebben we het zo druk dat het lijkt alsof er geen tijd is om “alstublieft” te zeggen. Of misschien willen we onze kinderen zo graag alles geven dat ze dingen vanzelfsprekend zijn gaan vinden en niets meer echt waarderen.

We moeten niet generaliseren door te zeggen dat de moderne maatschappij deze geneeskrachtige gewoonte kwijt is.

We kunnen zeggen dat “alstublieft en dankuwel” gratis zijn, het kost niets en toch zijn ze heel waardevol.

Alstublieft en dankuwel: twee waarden die het waard zijn om door te geven

Interessant genoeg kent de meerderheid van ons de woorden dankuwel in een aantal verschillende talen: thank you, grazie, merci, danke, obrigado, tack, shokran, spasiba… En toch vergeten we het te zeggen tegen de mensen die ons het meest aan het hart gaan.

We vergeten soms om alstublieft en dankuwel te zeggen als we met onze ouders, partners, vrienden en kinderen, omdat we denken dat het het niet waard is, dat het geïmpliceerd wordt door onze liefde.

Maar dat klopt niet, want geloof het of niet, deze woorden zijn meer dan een reeks letters. Ze staan in verband met onze emoties, tot op het punt dat het twee krachtige gebaren in onze taal zijn waar we niet zonder kunnen.

Lees ook: Met de dag menselijker en gelukkiger

Vlinder

De helende kracht van dankbaarheid

Iets zo simpel als regelmatig dankbaar zijn kan merkbare veranderingen veroorzaken, zowel in jou als in je omgeving. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Harvard Gazette kunnen we het volgende ervaren:

  • Het zeggen van dankuwel is een gebaar van dankbaarheid dat de ontvanger een gevoel geeft van veiligheid en welzijn.
  • Anderen voelen zich gesteund en hebben baat bij het ontvangen van dankbaarheid voor hun acties. Dit op zijn beurt beïnvloedt de persoon die zijn dankbaarheid toont.
  • Als je regelmatig dankbaarheid ontvangt, verbetert je zelfvertrouwen en het activeert het “dankbaarheidseffect”.

Bijvoorbeeld kinderen die thuis onderwezen zijn en de waarden van dankbaarheid zijn bijgebracht, zullen dat doorvoeren als ze naar de universiteit gaan en het in de praktijk brengen naar hun vrienden en professoren.

Het belang van alstublieft in de maatschappij

“Alstublieft” is een simpel woord dat je minder vaak hoort als “dankuwel”. De reden hiervoor is vooral het geloof dat je geen “alstublieft” hoeft te zeggen voordat je iets van anderen vraagt.

Het is geweldig hoe het toevoegen van het woord “alstublieft” het gevoel dat een zin oproept compleet verandert. Houd deze voorbeelden in gedachte:

  • “Verplaats je auto.” ⇒ “Kunt u alstublieft uw auto verplaatsen?”
  • “Geef me de peper eens aan.” ⇒ “Kun je me alsjeblieft de peper even aangeven?”
  • “Neem de krant eens voor me mee als je terugkomt.” ⇒ “Kun je alsjeblieft de krant voor me meenemen als je terugkomt?”

“Alstublieft” is meer dan gewoon beleefdheid. Het is een oprechte manier van het tonen van respect aan anderen en dit moeten we iedere dag in de praktijk brengen.

Je moet ook eens lezen: 5 woorden om te leren aan je kinderen

  • Bedachtzaamheid komt vooral tot uiting in dit woord voor de inspanningen van de andere persoon, die iets zal doen dat ons gelukkig zal maken of ons op een bepaalde manier zal helpen.
  • Het moet nooit worden aangenomen dat iemand iets voor je zal doen, gewoon omdat je het wilt.

Deze simpele daad maakt ons nobel en verbindt ons aan de andere persoon, waardoor ze waarde en respect krijgen en de absolute vrijheid om ons verzoek af te wijzen of te accepteren.

Meisje met Bloemen in het Haar

Alstublieft en dankuwel: prachtige woorden in iedere taal

We mogen nooit dit heel belangrijke feit vergeten: onze erfenis als mens heeft zijn oorsprong in deze maatschappelijke mentaliteit die boven alles wordt beheerst door de kracht van emoties.

  • Emoties geven ons een geweldige band met de mensen om ons heen, die ons in het verleden leerden om taal te ontwikkelen. We ontdekten een manier van communiceren om te vertellen, te onderwijzen, gemeenschappen te creëren, te jagen, te organiseren en onszelf te ontwikkelen.
  • Door deze wijze van communicatie weerspiegelt de waarde van het zeggen van alstublieft en dankuwel het idee dat ons hart andere mensen respecteert en rekening met ze houdt. Dit bevordert op zijn beurt weer coëxistentie en vrijheid.

Je moet ook lezen: Slechte vs. goede mensen: zij die geluk brengen

Door “dankuwel” te zeggen, eren we de andere persoon. Met een “alstublieft” geven we ze de vrijheid van keuze en ons respect, wat voor beide partijen een positief effect heeft.

Niets is zo geweldig als een goed gevoel over het doen van iets goeds, het zien van een glimlach van een vreemde en het zeggen van die magische woorden, die nooit uit de mode zullen gaan.

Bekijk Ook