Hoe kan je vermijden dat je in woede uitbarst?

Heb je het moeilijk om je woede onder controle te houden? Fitness en beweging zijn één van de beste manieren om endorfines aan te maken en woede-uitbarstingen te vermijden. Want lichamelijke activiteit helpt om stress los te maken.
Hoe kan je vermijden dat je in woede uitbarst?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Een file op de snelweg, een discussie met je partner of een geannuleerde vlucht kunnen bij jou zoveel boosheid veroorzaken dat het voelt alsof je met iets wil gooien of gaan schreeuwen en in woede uitbarsten zal.

Veel mensen hebben last van dit probleem. Ze barsten regelmatig uit in woede. Vooral in grote steden waar stress en angst dagelijkse kost zijn komen deze uitbarstingen vaak voor.

We willen je in dit artikel enkele tips geven hoe je deze aanvallen kan vermijden of verminderen.

Wat is in woede uitbarsten en waarom treedt het op?

Wat is woede en waarom treedt het op?

Woede is een emotie waarbij de hartslag vlug versnelt. Je bloeddruk wordt hoger en de hoeveelheid adrenaline in je bloedsomloop stijgt.

Dit zijn enkele van de voornaamste symptomen van woede:

  • Zweten
  • Rood worden
  • Spierspanning
  • Kortademigheid

Je voelt de agressieve drang om te schreeuwen, op iets te slaan of iets te gooien. Dat is hoe de hersenen reageren wanneer ze een gevaar of een bedreiging waarnemen.

Woede kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Maar meestal treedt het op wanneer je met een situatie geconfronteerd wordt die je niet leuk vindt.

Als je je gefrustreerd of machteloos voelt kan je geest op veel verschillende manieren reageren.

Sommige mensen huilen, anderen praten over hun gevoelens. Maar sommige personen worden woedend.

Woede is een automatische reactie. In de meeste gevallen is het moeilijk vast te stellen wat er precies gebeurd is.

Er zijn verschillende soorten woede:

1. Instrumentele woede

Agressief gedrag en geweld kunnen optreden wanneer je niet in staat bent om te doen wat je wilt. Een andere aanleiding kan zijn dat een obstakel je tegenhoudt om met iets verder te gaan. Dit soort gedrag wordt geassocieerd met een probleem op vlak van communicatievaardigheden.

2. Ontvlambare woede

Dit soort woede treedt op wanneer een verontrustende of onredelijke situatie al een lange tijd bestaat. Kleine dagelijkse frustraties stapelen zich op. Op een bepaald moment ontploffen ze.

Iemand die een verschrikkelijke werkdag achter de rug heeft en dan thuis geconfronteerd wordt met een klein probleem kan dan bijvoorbeeld plots woedend worden.

3. Defensieve woede

Soms stel je vast dat je aangevallen wordt of weet je dat een probleem op komst is. Op die momenten kan woede de functie hebben van “bescherming.” Want het kan je bijvoorbeeld helpen om te vermijden dat jij de controle in handen moet nemen of een probleem op te lossen. Eigenlijk probeer je zo de tegenslag uit de weg te gaan.

Enkele tips om niet in woede uit te barsten

De eerste stap is dat je je bewust moet zijn van de gevolgen van je gewoonten en reacties.

Je woede sturen en je impulsen tot rede brengen kan een grote hulp zijn als agressief gedrag geen deel uitmaakt van je leven.

We geven je hier enkele adviezen:

1. Let op dingen die jou in woede doen uitbarsten

woede

Zijn er situaties of momenten van de dag wanneer je vatbaarder bent op kwaad te worden? Merk je dat dit probleem zich vooral voordoet bij een bepaalde persoon?

Woede kan andere emoties verbergen zoals angst, verdriet of pijn. Denk eens na waarom je woede-uitbarstingen hebt wanneer je te laat komt op het werk. Of gebeurt dit wanneer je iets bespreekt met je partner? Misschien loopt iets niet zoals jij dat graag zou hebben.

2. Stapel negatieve emoties niet op

Eén van de voornaamste oorzaken van in woede uitbarsten is wrevel of wrok. Mensen zijn als het ware emotionele glazen met water. Uiteindelijk zal je vermogen om dingen te verdragen overstromen.

Hetzelfde gebeurt met woede en razernij. Dagen, weken of maanden stapel je die woede op. Vroeg of laat zal die “overstromen.” De beste manier om dit te vermijden is door de problemen op het moment zelf aan te pakken.

Laat die negatieve gevoelens dus niet opstapelen.

3. Tel tot tien (of om het even hoe lang nodig is voor jou)

woede

Je weet misschien niet wanneer je woede precies zal ontploffen. Maar je bent wel in staat om de symptomen de fasen te analyseren die je doormaakt.

Gebruik deze heldere momenten in je voordeel. Probeer tot rust te komen voordat de storm losbarst.

Je kan tot tien tellen, of tot honderd of zolang als jij nodig hebt om de woede te kalmeren. Wat je ook kan doen, is je ogen sluiten en focussen op je ademhaling. Want deze techniek helpt ook om rustig te worden.

Doe dit langzaam en bewust. Het zal zelfs zorgen dat je hartslag weer regelmatig wordt. Maar het helpt je vooral om de dingen in perspectief te zien.

4. Ga bewegen

Bewegen is een geweldige manier om endorfines vrij te maken en tot rust te komen.

Wanneer het lichaam beweegt, dan helpt dit om de ademhaling en de hartslag in evenwicht te brengen.

Je kan iedere activiteit kiezen die je graag doet. Zelfs de meer lichamelijke activiteiten, zoals boksen of kickboksen, zijn goede alternatieven. Maar je kan ook ontspannende oefeningen doen zoals yoga, pilates of tai chi. Al deze activiteiten zullen je woede verminderen.

5. Rust

woede

Er is niets dat helender werkt dan een paar uren slaap. Na een lange werkdag op kantoor kan je het beste naar huis gaan, een douche nemen en slapen tot de volgende ochtend.

Dit zal helpen om te vermijden dat je botst met de andere gezinsleden (want we reageren ons allemaal af op de mensen die het dichts bij ons staan). Bovendien zal je geest tot rust komen.

Je hebt elke nacht zes tot acht uren slaap nodig. Dit zorgt ervoor dat je beter voorbereid bent als woede jou overvalt.

We raden ook dit artikel aan: Ontspannende infusies die je helpen slapen

6. Mediteren, lezen of dansen

Dit zijn ontspannende activiteiten. Ze worden hoog aangeschreven als een manier om woede te vermijden.

Wellicht zal je niet in staat zijn om te mediteren direct als die frustratie je overmant. Maar wanneer je dagelijks mediteert, leer je meer vaardigheden die je kan gebruiken om met de razernij om te gaan.

Gebruik je vrije tijd om te lezen, te dansen, met je kinderen of met de huisdieren te spelen. Doe iets dat dat jou een vredig en rustig gevoel geeft.

7. Vermijd vervelende situaties (of mensen)

woede

Als je weet dat je baas elke maandagmorgen niet zo vriendelijk is – of dat je partner meer geneigd is om ruzie te maken wanneer hij of zij een test moet doen – benader hen dan niet. Want je weet dat dit je eigen woede kan laten ontstaan.

Word je gek van het verkeer als je thuis vertrekt, neem dan de bus of de metro. Dit zijn technieken die je helpen om situaties en mensen te vermijden die de kans dat je in woede uitbarst vergroten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Schieman, S. (2006). Anger. In Handbook of the Sociology of Emotions (pp. 493-515). Springer, Boston, MA.
  • Bhave, S. Y., & Saini, S. (2009). Anger management. SAGE Publications India.
  • Gentry, W. D. (2011). Anger management for dummies. John Wiley & Sons.
  • Funderburk, B. A. (2012). Effects of Physical Exercise in Anger Management Groups (Doctoral dissertation, Minnesota School of Professional Psychology).
  • Get help with anger. (2019). Retrieved 25 April 2021, from https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/anger/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.