Moedige mensen rapen de stukken op en bouwen zichzelf weer op

Iedereen is moedig op zijn manier. We krijgen allemaal te maken met moeilijkheden die we moeten overwinnen. Wees dus trots op je moed!
Moedige mensen rapen de stukken op en bouwen zichzelf weer op

Laatste update: 26 februari, 2019

Moedige mensen halen niet altijd het nieuws. De wereld is vol van anonieme helden en onbekende individuen die onopvallende daden verrichten en tegenslag overwinnen.

Iedereen bewondert iemand die met gemak een traumatische gebeurtenis heeft aangepakt. Iedereen bewondert mensen die een ziekte, een verlies, een breuk of een ongeluk heeft overwonnen. Het feit blijft echter dat moedige mensen elk zo hun eigen omstandigheden hebben gekend.

Het is mogelijk dat ook jij onlangs een gelijkaardige situatie hebt meegemaakt. Wat het ook was, je hebt de gebroken stukken opgeraapt en jezelf stap voor stap en dag na dag weer opgebouwd. Op elk metaforisch kruispunt heb je hoop en moed getoond.

Hier kun je van leren dat je niet altijd uit een boek of in een cursus over persoonlijke groei kunt leren. Bepaalde kennis kan je alleen uit ervaring verwerven, omdat je geen andere keuze hebt. We gaan hier in dit artikel verder op in.

Je bent moediger dan je denkt; ook jij hoort bij de moedige mensen

Wolvin als symbool voor moedige mensen

Je geest reageert met weerstand op verandering. Deze heeft niet graag onvoorziene gebeurtenissen en plotse veranderingen in de manier waarop we naar de dingen kijken.

Hoewel je geest het moeilijk heeft om te geloven, zijn er toch ruim voldoende psychologische middelen die je hebt om om te gaan met moeilijkheden. Je natuurlijke instinct is er om je eigen overleven te garanderen.

  • Wanneer negatieve gevoelens je dreigen te overweldigen, zal je interne kompas je dus een duwtje in de juiste richting geven. Het zal je laten zien hoe je je weg kan terugvinden.
  • Het probleem is echter dat jij zelf niet toelaat dat je je kwetsbaar opstelt. Gekwetst of ontgoocheld zijn, verscheurd door verlies en verraad, kan je het gevoel geven dat je zwak bent. Je mist de energie die nodig is om te herstellen.
  • We willen echter over één ding heel duidelijk zijn: je moet je nieuwe kwetsbaarheid omarmen voordat je sterker kunt worden. Aanvaar wat er is gebeurd en de pijn die je nu voelt. Dat vormt een essentieel onderdeel van je toekomstige genezing. Aan de andere kant zal iemand die weerstand biedt ook veel meer tijd nodig hebben om deze beproevingen te overwinnen.

Jezelf opnieuw opbouwen vergt meer dan enkel tijd

Hart repareren

Hoewel het een populair gezegde is, kan tijd alleen niet alles helen. Het is eigenlijk zo dat tijd zelfs de pijn kan verergeren of kan leiden tot een emotionele stoornis. Ware genezing komt pas als je de moed hebt om je over te geven aan aanvaarding, vergiffenis en de wil om gelukkig te zijn.

Tijd zal je problemen niet oplossen. Het werkt ook niet als een pijnstiller tegen leed. Alleen je eigen houding zal ervoor zorgen dat je begrijpt dat je sommige dingen nooit mag vergeten.

De tijd die voorbij strijkt kan wel positief werken als iemand de beslissing neemt om zich weer open te stellen voor de wereld. Door meer te leren over wat er is gebeurd, gaan ze dan toch weer de wereld in. Dit ondanks al het innerlijk leed.

Sommige gevechten moet je in je eentje aangaan

Wat de moeilijke situatie ook mag zijn die je moet doorstaan en overwinnen, je zult altijd de sociale en emotionele steun nodig hebben van dierbaren.

  • Toch ben jij diegene die de eerste stap moet zetten. Jij moet de wilskracht hebben om zorg te dragen voor jezelf. Je verdient het immers om alles in beweging te zetten en door middel van verandering je situatie te verbeteren.
  • Misschien klinkt het hard en hartverscheurend, maar het overwinnen van een depressie, verlies of verraad is een eenzame daad. Het proces is uiteindelijk afhankelijk van slechts één iemands bijdrage: de jouwe.
  • Niemand kan in jouw plaats huilen. Niemand kan je de kracht geven om elke dag op te staan en je gewoonten te veranderen. Anderen kunnen je aanmoedigen en begeleiden, maar de verantwoordelijkheid ligt altijd bij jou. Jij zult zelf de stap moeten zetten om tot de moedige mensen te behoren.
Hartzeer

Van tegenslag leer je, maar leven en lijden zijn twee verschillende dingen. Leven is de zoektocht naar geluk

Een andere bekende en veel voorkomende manier van denken is: “Wie niet heeft geleden, heeft niet geleerd te leven.” Zelfs “om echt gelukkig te zijn, moet je eerst tegenslag overwinnen” is iets dat we vaker horen.

Geen van beide uitspraken is waar. Leed is geen vereiste om gelukkig te zijn. Wij denken eerder het volgende: niemand zou eerst iets traumatisch moeten ervaren om pas daarna te ontdekken hoe het is om je goed te voelen.

Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Dat is een uniek en uitzonderlijk referentiekader waaruit wijsheid en persoonlijke essentie voortvloeien.

Ieder van ons hoort op zijn eigen manier bij de moedige mensen

We zijn allemaal gezegend, want we hebben de weg gevonden die ons helpt om moeilijke momenten te overwinnen. Het heeft ervoor gezorgd dat we nu zijn wie we zijn: een sterker, meer gefocust, gelukkig en volwassen individu.

In het leven leren we, ook in kalme en gelukkige tijden. Wat is het belangrijkste? Wees trots op alles dat je bereikt hebt! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.