Reinig je dikke darm met lijnzaad

De laatste jaren is lijnzaad erg populair geworden, omdat er is aangetoond dat het zaad aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt dankzij de aanwezige voedingsstoffen en omega 3-vetzuren. De zaadjes bestaan voor 40% uit voedingsvezels, waarvan een derde oplosbare vezels en de rest onoplosbare vezels. Oplosbare vezels mengen zich met gifstoffen, terwijl onoplosbare vezels verantwoordelijk zijn voor het afvoeren ervan.

Met lijnzaad kun je de dikke darm reinigen en de darmfunctie herstellen. Dankzij het gehalte aan vezels, meervoudig onverzadigd vet en fytochemicaliën zoals lignanen, is lijnzaad een krachtige bondgenoot voor het behoud van een goede darmgezondheid. De zaadjes helpen niet alleen bij het ontgiften van de darmen, maar dragen ook bij aan de algemene werking van de darmen om je gezond te houden.

Voordelen van lijnzaad voor het natuurlijk reinigen van de dikke darm

Lepel met Lijnzaad

 • Het eten van lijnzaad heeft een licht laxerend effect dat bevorderend is voor de spijsvertering en het afvoeren van afvalstoffen vergemakkelijkt.
 • De eigenschappen van lijnzaad stimuleren de darmwerking, die in veel gevallen te langzaam is en daardoor chronische constipatieproblemen veroorzaakt. Constipatie is een gezondheidsprobleem dat veel complicaties kan veroorzaken bij degenen die het ervaren. Omdat deze personen geen goede darmwerking hebben stapelen zich namelijk grote hoeveelheden afval in hun lichaam op. Dit kan weer andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. In een dergelijk geval kan het geregeld eten van lijnzaad een van de beste dingen zijn die je kunt doen. De laxerende eigenschappen van lijnzaad werken in op verharde ontlasting en maken het zachter om verwijdering ervan te bevorderen.
 • Het eten van lijnzaad heeft een ontgiftende werking op het lichaam, die helpt bij het verwijderen van gifstoffen, opgehoopte afvalstoffen, een teveel aan zure stoffen en bij het bestrijden van vervelende darmgassen.
 • Vanwege zijn hoge vezelgehalte, vetzuren en de reinigende werking is lijnzaad zeer behulpzaam bij de behandeling van veelvoorkomende spijsverteringsproblemen. Het vermindert de effecten van gastritis, vermindert ontsteking bij aambeien, regenereert de darmflora in het spijsverteringskanaal, elimineert divertikels en verbetert de darmbeweging.
 • De eigenschappen van lijnzaad zijn ook behulpzaam voor mensen die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom, omdat het de symptomen ervan vermindert en voorkomt dat het een ongemak wordt tijdens je alledaagse activiteiten.

Hoe reinig je de dikke darm op natuurlijke wijze met lijnzaad

 • Om voluit te profiteren van de voordelen van lijnzaad is het belangrijk dat je lijnzaad koopt dat nog in de schil zit. Dit bevat namelijk meer vezels, zowel oplosbare als onoplosbare, die meer voordelen bieden voor het reinigen van de darmen.
 • Om lijnzaad makkelijk te kunnen eten en te profiteren van de voordelen die het biedt, zou je erop moeten kauwen terwijl het nog in de schil zit. Maal het zaad fijn tot een soort bloem dat zonder problemen gegeten kan worden. Als je dit zaad heel opeet zal het namelijk moeilijker te verteren zijn.
 • Zodra de lijnzaadbloem klaar is, zou je er twee eetlepels per dag van moeten eten, ofwel direct ofwel opgelost in een half glas water of sap. Om de consumptie ervan te vergemakkelijken kun je de lijnzaadbloem ook twee uur in water laten weken voordat je het opdrinkt.
 • Een andere goede optie is om lijnzaad te weken en vervolgens te mixen met water.

Wanneer moet je de reinigende behandeling met lijnzaad stopzetten?

Darmen

Als middel om de dikke darm te reinigen kan lijnzaad voor onbepaalde tijd worden toegepast. Dit verschilt per persoon. Ten eerste moet je rekening houden met de toestand van de dikkedarmontsteking en de gifstoffen die dit heeft kunnen doen opstapelen. Het is het beste om lijnzaad veelvuldig te eten als je constipatie wilt bestrijden en een normale darmbeweging wilt herstellen. Zodra je resultaten bemerkt, kun je het eten van lijnzaad stopzetten, maar je kunt het ook gerust blijven eten en er een gezonde dagelijkse gewoonte van maken.

Houd deze dingen in gedachten

 • Onthoud dat deze natuurlijke behandeling erg effectief kan zijn zolang je consistent bent met het toepassen ervan.
 • Verhoog je inname van vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit en groenten. Probeer ook je dieet aan te passen en voeding die schadelijk kan zijn voor je lichaam te laten staan.
 • Neem een gezondere leefstijl aan: slaap goed, beweeg, eet langzaam, drink genoeg water per dag etc.