Op een natuurlijke manier een eind maken aan vervelende insecten

Insecticiden en insectenwerende middelen kunnen ons bevrijden van de plaag van vervelende insecten. Maar ze tasten ook het milieu aan. Daarom is het dus belangrijk dat je je toevlucht neemt tot meer natuurlijke oplossingen zoals geneeskrachtige planten en voedingsmiddelen met bepaalde eigenschappen. Want ze ondersteunen je bij dit je doel die insecten te verwijderen.
Op een natuurlijke manier een eind maken aan vervelende insecten

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Ben je het zat om insecten in je huis te zien? Ben je op zoek naar naar een natuurlijk middel en wil je een eind maken aan vervelende insecten? Dan hoef je geen insecticiden te gebruiken. Je kan ze op een natuurlijke manier verwijderen!

Met insecticiden kan je goede resultaten behalen. Maar ze vervuilen ook het milieu. Daarom stellen we je in dit artikel enkele natuurlijke oplossingen voor. Ze zullen je helpen “vaarwel” te zeggen tegen de insecten die in je huis wonen. Bovendien kan je deze middeltjes zelf bereiden en een eind maken aan vervelende insecten in je huis.

Met geneeskrachtige planten, voedingsmiddelen en ingrediënten kan je op een natuurlijke manier een eind maken aan vervelende insecten

1. Citronella

Citronella is een uitstekende manier om muggen af te weren. Dat komt door het citrusaroma. Want insecten vinden die geur zeer onaangenaam. Je kan deze plant in de tuin of in bloempotten kweken.

Plaats de potten met citronella op vensterbanken en in portieken. Zorg ervoor dat de aarde rijkelijk gevoed is, zodat de plant goed groeit. Je moet ze ook op een plaats zetten waar ze zon krijgen. Want zonlicht is onontbeerlijk voor de groei van de plant.

Je kan ook wat etherische citronella-olie gebruiken. Met die olie maak je dan de volgende natuurlijke vloeistof die insectenwerend werkt:

Ingrediënten

Bereiding

 • Doe de olijfolie in een flesjes met een druppelaar.
 • Leng dan aan met de citronella-olie.
 • Meng alles goed.

Gebruik

Doe twee druppels van het mengsel op de polsen en de enkels. Dankzij dit mengseltje zullen muggen niet bij jou komen. Je kan met dit mengsel op basis van citronella ook kaarsen, wierook of een insectenwerende vloeistof maken.

2. Eucalyptus

Een eind maken aan vervelende insecten met eucalyptus

Eucalyptus is ook een geneeskrachtige plant die men gebruikt om insecten op een natuurlijke manier te verwijderen. Het bezit insectenwerende eigenschappen net als een insecticide. Die eigenschappen maken eucalyptus handig om de aanwezigheid van vlooien onder controle te houden. Leg eucalyptustakken onder je bed. Dit zal vermijden dat vlooien in je slaapkamer leven.

Om je huisdieren te beschermen tegen vlooien kan je hun vacht insmeren met een beetje eucalyptusolie.

Als je naar het platteland of naar andere gebieden gaat waar je blootgesteld wordt aan insectenbeten maak dan de volgende lotion:

Ingrediënten

 • 10 druppels eucalyptusolie
 • 2 eetlepels hydraterende crème
 • een make-uppotje

Bereiding

 • Doe de crème in het make-uppotje.
 • Voeg dan 10 druppels olie toe aan de crème en roer dit goed door elkaar.

Gebruik

Doe een klein beetje van deze insectenwerende crème op je wangen, je armen en je enkels.

3. Laurierblaadjes

Laurierblaadjes bieden vele voordelen. Eén daarvan is dat ze insecten uit je huis weren. Deze blaadjes bevatten insectenwerende bestanddelen die nuttig zijn om vlooien, vliegen, mieren, muggen en motten te bestrijden.

Om motten uit je kleding te weren, kan je enkele laurierblaadjes in je laden en kledingkasten leggen. Wil je andere insecten weren, maak dan de volgende spray:

Ingrediënten

 • 10 druppels etherische olie van laurierblad
 • 1 kopje lauw water
 • 1 eetlepel vloeibaar wasmiddel
 • een verstuiver

Bereiding

 • Doe de olie in the verstuiver.
 • Voeg dan het warme water en het wasmiddel toe.
 • Meng alles goed.

Gebruik

 • Spuit het mengsel door het hele huis, vooral op gordijnen, tapijten en deuren.
 • Doe dit minstens één keer per week.
 • Geniet van een huis vrij van ongedierte.

Ontdek meer informatie in dit artikel: De geweldige voordelen van laurierolie

4. Met appelazijn een eind maken aan vervelende insecten

Met appelazijn een eind maken aan vervelende insecten

Appelazijn heeft een specifieke geur en bevat zuren. Dankzij die eigenschappen is het één van de meest gebruikte ingrediënten om insecten op een natuurlijke manier af te weren.

Dit is een eenvoudige manier om het middeltje met appelazijn te maken.

Bereiding

 • Vul een glas met appelazijn.
 • Zet het op plaatsen waar je geen insecten wilt. Dit kan in de woonkamer, de keuken of de vensterbanken zijn. Op deze manier hou je je huis vrij van ongedierte.

5. Citroen met kruidnagel

Citroenen en kruidnagels zijn niet alleen handig om ziekten te behandelen. Maar men raadt ze ook om vervelende insecten in je huis en buiten af te weren. Dit komt door hun sterke geur.

Ingrediënten

Bereiding

 • Snij de citroen doormidden.
 • Steek in elke helft acht kruidnagels.

Gebruik

Plaats elke halve citroen op strategische plaatsen. Wil je een groter effect, vul dan verschillende delen van je huis met citroen en kruidnagel.

6. Olijfolie en sla

Een eind maken aan vervelende insecten met sla en olijfolie

Ook olijfolie en sla zijn ingrediënten die nuttig zijn om op een natuurlijke manier insecten te verwijderen. Men gebruikt deze combinatie vooral om slakken te verwijderen uit de tuin of uit de moestuin.

Ingrediënten

 • 1 krop sla
 • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

 • Trek elk slablad uit de krop.
 • Doe de olijfolie in een kom.
 • Laat dan de sla in de olie weken.

Gebruik

Plaats de bladeren op de plaatsen waar je de meeste slakken ziet. Wanneer de slakken over de sla kruipen, komen ze vast te zitten in de olie. Na enkele dagen zal je tuin vrij zijn van slakken!

7. Komkommers

Komkommers verwijderen ongedierte op een natuurlijke manier. Dit geldt vooral voor kakkerlakken die de geur van komkommer haten.

Als je last hebt van deze vervelende insecten, snij dan enkele verse komkommerschijfjes. Leg ze op de plaatsen waar je het vaakst kakkerlakken ziet. De keuken, laden en afgesloten ruimten zijn enkele van die plaatsen.

Met deze natuurlijke oplossingen kan je dus een eind maken aan vervelende insecten. Geniet van een huis vrij van ongedierte zonder het milieu te vergiftigen. Wellicht ook interessant voor jou

Geurkaarsen die insecten afweren maken doe je met deze tips!
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Geurkaarsen die insecten afweren maken doe je met deze tips!

Probeer eens om je eigen kaarsen te maken. We hebben het hier over geurkaarsen die insecten afweren en dus niet alleen lekker ruiken, maar ook nutt... • Devine, G. J., Eza, D., Ogusuku, E., & Furlong, M. J. (2008). Uso de insectiocidas: contexto y cosecuencias ecológicas. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2008.251.1241
 • Alatorre, R. R., Bravo, M. H., Leyva, V. J. L., & Huerta, D. la P. A. (2004). Manejo integrado de plagas. SAGARPA. Subsecretaria de Desarrollo Rural.
 • Zambolim, L. (2009). Insecticidas de Origen Biológico. 2009.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.