De geweldige voordelen van laurierolie

Laurierolie biedt ontelbaar veel voordelen, van de geweldige smaak tot het vermogen om infecties tegen te gaan en de bloedsomloop te verbeteren. En je kunt deze olie ook nog eens hartstikke makkelijk zelf maken! In dit artikel vertellen we je hoe.
De geweldige voordelen van laurierolie
Abel Verdejo

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Abel Verdejo.

Laatste update: 31 oktober, 2018

Het belangrijkste wat je nodig hebt bij het maken van laurierolie, is geduld. Zodra je de ingrediënten namelijk met elkaar vermengd hebt, is het de bedoeling dat je ze veertig dagen laat marineren.

Ben je op zoek naar een fantastische etherische olie die je zelf thuis kunt maken? Probeer dan eens laurierolie!

Antiseptische, antibiotische en pijnstillende eigenschappen… laurierolie biedt werkelijk van alles. En niet alleen dat, de olie ruikt ook heerlijk en kan gebruikt worden als schoonheidsproduct en als natuurlijk middeltje tegen verschillende soorten kwaaltjes.

Met dit artikel willen we je dan ook aanmoedigen om je eigen laurierolie te maken. Hierdoor zul je niet alleen geld besparen, maar ook nog eens te allen tijde een eeuwenoud middeltje bij de hand heb dat voor van alles kan worden gebruikt.

Voor de Grieken en de Romeinen was laurier de plant van overwinning en dit middeltje dat direct afkomstig is van de goden is nu ook voor jou beschikbaar. Ga er daarom klaar voor zitten om erachter te komen hoe je je eigen laurierolie kunt maken!

Vijf opmerkelijke voordelen van laurierolie

Laurierblaadjes

In onze andere artikelen hebben we je al laten zien hoe goed laurier is om te ontspannen, stress te verlichten en je lichaam en geest te kalmeren.

Waarschijnlijk weet je ook al hoe lekker het kan zijn om een paar laurierblaadjes toe te voegen aan de gerechten die je maakt. Aangezien het een geweldige smaak toevoegt aan vlees, rijst en sommige sausjes.

Waar je misschien echter nog niet van op de hoogte bent, zijn de therapeutische manieren waarop je deze etherische olie kunt gebruiken.

1. Laurierolie helpt de spieren te ontspannen

Naast alle voordelen die deze olie biedt, is het vooral een zeer krachtig middeltje om je spieren te ontspannen. De vaatvernauwende werking zorgt er zowel voor dat de zenuwimpulsen samentrekken als dat ze ontspannen en het kan zelfs helpen om de bloedsomloop te reguleren.

 • Daarom is laurierolie erg handig in het geval van hoofdpijn of migraine.
 • Het is vooral erg ontspannend om je spieren met deze olie te masseren wanneer je pijn hebt in je schouders of rug.

2. Koortsverlagend

Wanneer je griep hebt of verkouden bent, kan het heel behulpzaam zijn om een beetje laurierolie toe te voegen aan een stoombadje of om een natriumacetaat-verwarmertje vochtig te maken met dit geweldige middeltje voor je borst.

 • Laurierolie kan namelijk helpen om infecties die veroorzaakt worden door verkoudheid te verminderen.
 • En daarnaast kan het helpen om de lichaamstemperatuur te reguleren en om ervoor te zorgen dat je meer gaat zweten.

3. Goed antibioticum

Laurierthee

Misschien vind je het interessant om te weten dat laurierolie geweldige antibiotische eigenschappen heeft. Dit kan helpen om de groei van verschillende soorten microben, bacteriën en schimmels te beperken.

Daarom kun je deze olie ook gebruiken om brandwondjes, blaren en andere soorten wondjes mee schoon te maken.

Bovendien veroorzaakt laurierolie geen negatieve bijwerkingen en kan het een geweldig middel zijn om in huis te hebben bij kleine ongelukjes, die vooral kinderen vaak overkomen.

4. Deze olie is goed voor de huid

Een gezonde huid is slechts een paar laurierblaadjes van je verwijderd! Deze geweldige olie is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, voedingstoffen die allemaal zeer goed zijn voor de huid.

En we mogen natuurlijk ook de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die laurierolie heeft niet vergeten. Deze eigenschappen kunnen namelijk helpen om onze huid schoon te houden en vrij van gifstoffen die de huid verouderen en beschadigen.

5. Bevordert de haargroei

Je hebt nu waarschijnlijk ook wel een idee hoe goed deze olie kan zijn voor je haar.

 • Laurierolie kan gebruikt worden als natuurlijk middeltje tegen roos.
 • Aangezien het de bloedsomloop verbetert, kan het ook de gezondheid van je hoofdhuid verbeteren en de haargroei stimuleren.
 • Deze olie kan zelfs helpen om luizen te bestrijden.

Hoe maak je je eigen laurierolie?

Laurierbladeren

Je hebt nodig:

 • 1 ½ eetlepel laurierblaadjes (15 gram)
 • Een kop zoete amandelolie (ongeveer 200 gram)
 • 1 glazen houder of pot waar 200 ml olie in past

Bereidingswijze

Het zal je verbazen hoe makkelijk het is om deze olie te maken. Vergeet echter niet dat je nog een ingrediënt nodig hebt dat niet op het lijstje staat: geduld. Wanneer je de olie hebt voorbereid, moeten de ingrediënten namelijk nog veertig dagen marineren.

 • Allereerst maak je de glazen houder of pot goed schoon.
 • Vervolgens doe je de laurierblaadjes erin. Zorg ervoor dat de blaadjes schoon zijn; er mag geen enkel stofje of iets dergelijks op zitten.
 • Zodra de laurierblaadjes in het potje zitten, giet je de zoete amandelolie eroverheen.
 • Tot slot doe je de deksel erop, zorg ervoor dat het potje helemaal luchtdicht is en laat je de ingrediënten veertig dagen marineren.

Met voldoende geduld heb je na veertig dagen een heerlijke etherische olie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cruz Velásquez Sully Margot. Evaluación biológica y fisicoquímica de extractos de hojas del complejo laurel (Litsea glaucenscens Kunth y L guatemalensis Mez). Docinade. 2012.
 • Enriquez Araujo AC. Estudio de la actividad antimicrobiana del aceite esencial y extractos vegetales evaluados en quesillo. Cent Interdiscip Investig para el Desarro Integr Reg. 2010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.