Natuurlijke middeltjes om je haar sneller te doen groeien

Als je je haar sneller wil doen groeien, probeer het dan vanuit de wortel te borstelen en masseer je hoofd om de bloedtoevoer te stimuleren. 
Natuurlijke middeltjes om je haar sneller te doen groeien
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben jij een van die vele vrouwen die zich gefrustreerd voelt omdat je haar zo traag groeit, of nog erger, heb je het gevoel dat je haar al helemaal niet groeit? Bekijk dan hieronder eens deze eenvoudige en natuurlijke trucjes om je haar sneller te doen groeien.

Vele vrouwen dromen van een dikke, volle haarbos, zoals Rapunzel. Meestal lijkt het voor hen echter niet te lukken om dit resultaat te krijgen.

Vermijd hitte om je haar sneller te doen groeien

Haaruitval

Als je haar wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, kun je het zonder het te beseffen ernstig beschadigen. Akkoord, soms kun je niet anders dan je haar drogen met een haardroger, maar als er dagen of momenten zijn dat je je haar natuurlijk kunt laten drogen, doe dit dan. Dagelijkse blootstelling aan hitte laat je haar niet sneller groeien.

Laat je haar regelmatig bijknippen

Als je wil dat je haar sneller aangroeit, moet je de puntjes regelmatig laten bijknippen. Over het algemeen kan gesteld worden dat een knipbeurt elke twee à drie maanden genoeg is om je haar gezond te laten groeien.

Verander je kapsel

Als je langer haar wil, wordt het misschien tijd om eens van kapsel te veranderen. Je beschadigt namelijk je haar door het gedurende lange tijd in hetzelfde model te houden.

Door regelmatig je haar op een andere manier op te steken, vermijd je dat je steeds dezelfde lokken haar beschadigt. Hierdoor blijft het sterker en gaan de uiteindes niet splitsen.

Gebruik altijd conditioner

Conditioner

Conditioner helpt je de oliën en eiwitten in de haarwortel te vervangen. Dit voorkomt toekomstige schade aan je haar en laat het sneller en gezonder groeien.

Spoel je haar met koud water na het wassen

Spoel je haar kort af met koud water alvorens je uit de douche stapt. Dit zal je haar langer zacht houden en minder pluizig maken wanneer het eenmaal droog is.

Enkele seconden spoelen met koud water is al genoeg. Je zult snel merken wat dit met je haar doet.

Borstel je haar op een correcte manier

Op een verkeerde manier je haar borstelen kan het verhinderen om snel te groeien. Het is belangrijk om je haar in kleine plukjes te borstelen en te beginnen binnen bij de onderste haren en dan geleidelijk aan meer naar boven te gaan.

Als je je haar van boven naar beneden borstelt, maak je knopen in je haar en kunnen deze je haar verder beschadigen. Wees geduldig en behandel je lokken in beetjes om schade te beperken.

Draai je haar niet in een handdoek

Haar in Handdoek

Door je haar in een handdoek te draaien, kun je de haarvezels beschadigen. De meeste vrouwen draaien de handdoek bovendien veel te vast rond hun hoofd. Dit maakt het haar en de vezels breekbaarder, waardoor vooral de haren rond je gezicht gaan breken.

Masseer je hoofdhuid

Gezond haar begint bij een gezonde hoofdhuid. Vergelijk het met een spruit die boven de grond groeit. Als de aarde niet gezond is, zal de plant ook niet goed groeien.

Hetzelfde geldt dus voor je haar. Door je hoofdhuid te masseren terwijl je doucht, zal je de bloedtoevoer verbeteren, wat ervoor zorgt dat je haar sneller gaat groeien.

Gebruik een zijden kussensloop

Katoenen kussenslopen beschadigen je haar. Overtrekken van satijn en zijde berokkenen minder schade, omdat ze veel zachter zijn. Dus als je je haar sneller wil laten groeien, kun je de aankoop van een nieuwe kussensloop overwegen.

Eet gezond

Gezond Eten

Als je lichaam gezond is, is je haar dit ook. Volg een dieet rijk aan vitaminen en eiwitten om je haar gezond te houden.

Overweeg voeding rijk aan zink, ijzer en vitamine A, B, C en E zoals:

  • Zuivelproducten (melk, kaas)
  • Eieren
  • Kip
  • Volle granen
  • Zalm
  • Avocado
  • Hartige groenten (spinazie, broccoli, bloemkool)

Gebruik een haarmasker

Het haar dat tot over de schouders groeit is al een paar jaar ouder dan het haar bij de wortel en heeft daardoor meer verzorging nodig.

Breng een masker aan om het haar extra te voeden en doe dit minstens één keer per week. Het zal gaan stralen. Voeg etherische oliën als kokosnoot, jojoba en amandel toe. Dit zijn goede verzachters die je haar sneller, sterker en mooier zullen laten groeien.

Neem voedingssupplementen voor je haar

Supplementen toevoegen aan je voeding kan ook helpen om je haar extra snel te doen groeien. Enkel van de betere supplementen zijn onder andere:

We raden aan om deze afzonderlijk van elkaar te gebruiken en zelf te ontdekken welke het beste werkt voor jou. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Grimalt, Ramon. “La seguridad en los cosméticos capilares.” Piel 29.3 (2014): 184-189.
  • Margulis, Mario, and Marcelo Urresti. “Moda y juventud.” Estudios sociológicos (1995): 109-120.
  • Suárez Cortez, Ángela María, et al. “Síndrome de pelo impeinable.” Dermatología Argentina 21.3 (2016): 217-219.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.